Francoski češnjev »clafoutis«

by Jasmina

»Clafoutis« (klafuti) je izjemna in zelo enostavna tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi »debelimi« češnjami. Lahko se pripravi tudi z drugim sadjem, zame je odlična tudi z marelicami. Sladica je resnično zelo enostavna in hitra za pripravo ter primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči kuhanja, saj je sestavljena le iz jajčno-vaniljeve kreme in češenj ter po svoji strukturi malce spominja na puding. Sama jo najraje pripravljam iz domačih češenj hrustavk iz babičinega vrta, saj se okusi sladkokislih češenj ter vaniljeve kreme izredno dobro povezujejo. Pri nas doma jo najraje pojemo še malce mlačno. Pripravimo si jo tako za zajtrk kot večerjo, pa tudi kot slastno aromatično sveže pripravljeno sladico, kadar nas recimo v nedeljo popoldan presenetijo nenapovedani obiski.

Francoski češnjev »clafoutis«

»Clafoutis« (klafuti) je izjemna in zelo enostavna tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi »debelimi« češnjami. Lahko se pripravi tudi z drugim sadjem, zame je… Recepti Francoski češnjev »clafoutis« European Natisni
Število oseb: pekač premera 25 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 300 g zrelih češenj (oziroma 2 do 3 pesti češenj)
  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 350 ml sladke smetane
  • Semena 1 vaniljevega stroka ali 1 žlička tekoče vanilje
  • 1 žlička nastrgane bio limonine lupine
  • 1 žlička češnjevega likerja (lahko tudi ruma, konjaka…)
  • Ščepec soli

 

Ostale sestavine

  • 1 žlica masla za premaz pekača
  • 1 žlička sladkorja za posip po pekaču
  • Sladkor v prahu za posip (po okusu)

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. V posodi z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor v svetlo penasto zmes, kateri postopoma dodajamo moko in na koncu še smetano ter ostale sestavine.
  3. Maso pustimo stati nekaj časa (približno 20 minut) in med tem pripravimo češnje ter pekač.
  4. Oprane češnje izkoščičimo, pekač dobro premažemo z maslom in ga posujemo z žličko sladkorja.
  5. Nato v pekač enakomerno razporedimo pripravljene češnje ter jih z maso počasi in previdno prelijemo.
  6. Postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut oziroma dokler se sladica ne zapeče zlatorumeno.
  7. Še mlačno posujemo s sladkorjem v prahu in serviramo.

Morda vam bo všeč