Marmorirani krhki piškotni srčki

by Jasmina

Februar je zame resnično mesec ljubezni, pa ne samo zaradi Prešernovega dne in valentinovega, ampak tudi zaradi tega, ker se mi je v tem mesecu zgodilo precej lepih stvari. Ena od najlepših je zagotovo rojstvo hčerke, no pa tudi sama imam v februarju rojstni dan. Skratka, veliko je razlogov, zakaj v tem mesecu vidim vse v srčkih, haha!
In očitno sem to »romantiko« prenesla tudi na svojo hči, ki me je že kar nekaj časa prosila, da spečeva piškote v obliki srčkov. In ker rada poskrbim, da so naši »sladkorčki« kar se da zdravi, sem pri pripravi teh srčkastih piškotov uporabila liofilizirane maline zmlete v prah, ki lepo in nežno, predvsem pa naravno obarvajo testo. Tako sva malo eksperimentirali in se zabavali, nastali pa so čudoviti marmorirani krhki masleni srčki, ki očarajo tako po izgledu oziroma vzorcu kot tudi po okusu. Piškotna osnova je namreč sestavljena samo iz moke, masla in sladkorja v prahu, po principu tradicionalnih škotskih »shortbread biscuits« oziroma »cookies«, kjer se uporabi ena količina sladkorja , dve količini masla ter tri količine moke, brez jajc in ostalih dodatkov, kot sta pecilni prašek ali soda bikarbona. Tekstura pečenih piškotov je izredno krhka in maslena, zato se piškoti kar topijo v ustih, prah liofiliziranih malin pa poskrbi za čudoviti roza marmorirani vzorec ter zelo prijeten in nežen malinov okus.
Čas okoli valentinovega je tako idealen za pripravo teh nadvse preprostih, okusnih in ljubkih piškotnih srčkov, saj so tako enostavni za pripravo, da jih malo večji otroci lahko pripravijo tudi povsem sami. So pa tudi izjemno lepo in slastno darilo, s katerim lahko ljubljeni osebi izkažemo pozornost ali pa se z njimi sladkamo doma in otrokom »pričaramo« nekaj drobtinic ljubezni ….

Marmorirani krhki piškotni srčki

Februar je zame resnično mesec ljubezni, pa ne samo zaradi Prešernovega dne in valentinovega, ampak tudi zaradi tega, ker se mi je v tem mesecu zgodilo precej lepih stvari. Ena… Recepti Marmorirani krhki piškotni srčki European Natisni
Število oseb: 2 pekača
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 135 g sladkorja v prahu
 • 240 g masla (sobne temperature)
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 330 g navadne gladke moke
 • 30 g škrobne ali riževe moke (lahko tudi navadna gladka moka)
 • 4 žličke mletih liofiliziranih malin (v prahu)

 

Ostalo

 • Papir za peko
 • Model za izrezovanje srčkov

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 2. Z mešalnikom zmešamo mehko maslo in sladkor ter mešamo dokler ne dobimo svetle in lahke kreme, nato pa dodamo še vaniljo.
 3. Moko presejemo in jo počasi dodajamo kremi, dokler ne dobimo lepo kepo testa.
 4. Iz posode vzamemo ¾ testa in ga zavijemo v prozorno folijo za živila ter postavimo na hladno, v preostalo četrtino pa vmešamo malinov prah (v mežnarju ali mešalniku liofilizirane maline zdrobimo v prah in ga nato presejemo, da izločimo peške), da dobimo lepo enakomerno roza obarvano testo.
 5. Nato obe kepi testa postavimo na rahlo pomokano površino, ju razrežemo na približno enake manjše dele, ki jih zložimo v šahovnico ter razvaljamo na približno pol centimetra debelo.
 6. Z modelom za piškote iz testa izrežemo srčke ter jih postavimo na pekač obložen s papirjem za peko.
 7. Pečemo jih približno 8 minut oziroma so piškoti pečeni, ko se njihovi robovi čisto na rahlo peščeno obarvajo (piškoti ne smejo porjaveti, ostati morajo bledo svetli).
 8. Pečene piškotne srčke vzamemo iz pečice in jih še malce pustimo v pekaču, da se »strdijo«, nato pa jih previdno preložimo na rešetko.

 

Namig

Če bi radi ustvarili bolj kontrastne marmorirane piškote živahnih oziroma intenzivnejših barv, lahko namesto malinovega prahu uporabite jedilno barvilo ali pa samo kapljico barvila ali dve dodate k malinovemu prahu.

Morda vam bo všeč