Piškoti »Grinch« (naravno obarvani z matcho)

by Jasmina

Navdih za te piškote sem dobila po risanki ozirom filmski uspešnici z naslovom Grinch, ki je zasnovana po zgodbi Dr. Seussa, enega najbolj priznanih avtorjev otroške literature. Ta animirana pustolovščina je v tem prazničnem času tudi naš najljubši družinski film. Otroka ga naravnost obožujeta, saj je res zelo zabaven, nosi pa tudi izredno močno sporočilo. Zgodba namreč govori o tem kako se zeleni možic Grinch na vse pretege trudi uničiti božič in vse veselje, ki ga ta praznični čas prinaša v vas. Sam namreč nikoli ni imel družine in tako želi svojo žalost ter slabo voljo prenašati na druge. In to je največje sporočilo tega animiranega filma – če si nesrečen ali prizadet, tega ne prenašaj na druge in jim ne povzročaj nevšečnosti! Vaščani so se zelo trudili, da bi Grinchu pokazali, da je važno le veliko srce in seveda je konec srečen, Grinchu ne uspe uničiti božiča, njegovo majhno srce zraste za trikrat in skupaj z vaščani preživi čudovit božični dan.
Sem pa prepričana, da boste s temi piškoti vsaj za trenutek ukradli pozornost vsem svojim gostom, hihi. Tile piškoti so pravzaprav zelo preprosti za pripravo, vendar zaradi svoje čudovite zelene barve delujejo prav impresivno, praznično in zabavno ter so lahko odlična popestritev na vašem prazničnem krožniku piškotov.
Piškoti so obarvani povsem naravno in sicer z bio matcho v prahu. Če pri peki uporabljamo matcho, je zelo pomembno, da je le-ta prvovrstne kvalitete, kot je Bio Matcha, ki ne greni oziroma ima kar malce sladkast in poln okus ter je lepe živo zelene barve. Piškoti »Grinch« so izredno fini in krhki ter se lepo topijo v ustih. Prepletajo se nežni in prijetni okusi vanilje ter sladke matche, ki piškote naredi izjemno posebne, z rdečim sladkornim srcem pa še toliko bolj zanimive.

Piškoti »Grinch« (naravno obarvani z matcho)

Navdih za te piškote sem dobila po risanki ozirom filmski uspešnici z naslovom Grinch, ki je zasnovana po zgodbi Dr. Seussa, enega najbolj priznanih avtorjev otroške literature. Ta animirana pustolovščina… Recepti Piškoti »Grinch« (naravno obarvani z matcho) European Natisni
Število oseb: 1 pekač
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

• 60 g sladkorja v prahu
• 120 g masla (sobne temperature)
• 1 žlička tekoče vanilje
• 160 g navadne gladke moke
• 15 g škrobne ali riževe moke (lahko tudi navadna gladka moka)
• 2 žlički Bio Matcha
• Ščepec soli

 

Ostalo

• Papir za peko
• Model za izrezovanje piškotov
• Sladkorna dekoracija v obliki srčka
• Med (kot lepilo)

Priprava

1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
2. Z mešalnikom najprej zmešamo maslo in sladkor ter mešamo dokler ne dobimo svetle in lahke kreme, nato pa dodamo še tekočo vaniljo.
3. Moko presejemo skupaj z matcho in soljo ter jo nato počasi oziroma po žlicah dodajamo masi ter mešamo dokler ne dobimo lepe kepe testa, ki jo nato za 30 minut postavimo na hladno.
4. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na približno pol centimetra debelo (da se nam testo lažje valja, ga rahlo pomokamo, prav tako tudi valjar) in z modelčkom za piškote (modelček prej pomočimo v moko, da se testo lepše reže) izrežemo poljubne oblike, ki jih položimo na pekač obložen s papirjem za peko.
5. Pečemo približno 12 do 15 minut oziroma dokler se robovi piškotov ne obarvajo rahlo peščeno (piškoti ne smejo porjaveti).
6. Pečene piškote vzamemo iz pečice ter jih še nekaj minut pustimo v pekaču, da se malce ohladijo, nato pa jih predenemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
7. Po želji lahko piškote okrasimo še s sladkornim srčkom in sicer tako, da z leseno palčko kanemo »pikico« medu na sredino piškota ter nanj prilepimo dekoracijo.

 

Namig

Piškoti iz matche se odlično dopolnjujejo tudi z belo čokolado, zato jih lahko pomočite v raztopljeno čokolado ter jih okrasite s suhim, drobno nasekljanim sadjem, sladkorno dekoracijo ali oreščki, ipd.

Morda vam bo všeč