Pomladni cvetlični piškoti s kardamomom in limono

by Jasmina

Včasih pride obdobje, ko nam gre vse narobe in se počutimo potrte ter smo seveda slabe volje… Pred kratkim se je to zgodilo tudi meni, slabe stvari so se kar kopičile iz dneva v dan in moja energija je bila že dodobra načeta. In v takih trenutkih se je najlažje skriti pod odejo ter se smiliti samemu sebi. Jaz sicer takšno zatočišče najpogosteje poiščem v bolj produktivnih stvareh. Najraje si vzamem čas in se »zaprem« v kuhinjo ter ustvarjam nekaj za svojo dušo! In to popolnoma sama, brez otrok, v miru in tišini, ob dobri glasbi, … Pa čeprav sem mama, ki ima svoja otroka nadvse rada v kuhinji, kjer skupaj ustvarjamo, se družimo in zabavamo, pride včasih tudi čas, ko potrebujem svoj prostor, mir in veselje, da si napolnim telo in dušo. Ja, če ta sprostitev niso narava, šport ali vrt, bo to zagotovo nekaj ustvarjalnega, kreativnega v kuhinji, nekaj pri čemer se mi bo pomiril um, misli pa usmerile samo v lepe in pozitivne stvari. In moj občutek pri tem je izjemen, izredno terapevtski, navdihujoč in hkrati pomirjujoč. Seveda pa na koncu pride tudi nagrada, recimo izjemni cvetlični piškoti, ki so čudoviti tako po izgledu, kot okusu! Ti piškoti so naravnost božanski, so lepega in nežnega okusa po citrusih, fino krhki in resnično prelepi, da je kar dilema ali jih postreči ali raje skriti pred ostalimi družinskimi člani in gosti ter jih občudovati še nekaj dni, haha. Res presenetijo z izredno prefinjenim okusom, zato ni čudno, da je pri nas doma krožnik le-teh »izpuhtel«, kot bi mignil! Pa tudi sama priprava cvetličnih piškotov je zelo enostavna in prijetna, saj je že nabiranje rožic na vrtu ali v naravi nekaj izredno sproščujočega. Tudi ostalih sestavin ne potrebujemo veliko in so vedno pri roki, zato je to zagotovo eden bolj prijetnih receptov v moji zbirki, ki vas bo navdahnil in razveselil kot cvetoča pomlad!

Piškoti ne vsebujejo jajc in se lahko pripravijo tudi v veganski različici. V namigu sem zapisala nekaj navodil kako postopati, da bodo piškote krasili lepi barviti cvetovi!

Pomladni cvetlični piškoti s kardamonom in limono

Včasih pride obdobje, ko nam gre vse narobe in se počutimo potrte ter smo seveda slabe volje… Pred kratkim se je to zgodilo tudi meni, slabe stvari so se kar… Recepti Pomladni cvetlični piškoti s kardamomom in limono European Natisni
Število oseb: 1 pekač
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 60 g sladkorja v prahu
  • 120 g masla (sobne temperature)
  • 1,5 žličke kardamoma v prahu
  • Nastrgana lupina bio limone
  • 160 g navadne gladke moke
  • 15 g škrobne ali riževe moke (lahko tudi navadna gladka moka)

 

Ostalo

  • Papir za peko
  • Model za izrezovanje piškotov (v obliki rožice)
  • Jedilni cvetovi
  • Kristalni sladkor za posip

Priprava

  1. Naberemo sveže užitne cvetove ter jih ravnamo oz. »likamo« med dvema listoma papirja za peko vsaj 30 minut (več v namigu).
  2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  3. Z mešalnikom zmešamo maslo in sladkor, mešamo dokler ne dobimo svetlo in lahko kremo, nato pa dodamo še nastrgano limonino lupino in kardamom.
  4. Moko presejemo in jo počasi dodajamo masi ter mešamo dokler ne dobimo lepe kepe testa, ki jo nato za 30 minut postavimo na hladno.
  5. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na približno pol centimetra debelo in z modelčkom za piškote izrežemo poljubne oblike, ki jih položimo na pekač obložen s papirjem za peko.
  6. Pečemo približno 8 minut oziroma dokler se robovi piškotov ne obarvajo rahlo peščeno (piškoti ne smejo porjaveti, ostati morajo bledo svetli).
  7. Pečene piškote vzamemo iz pečice ter jih pustimo kar v pekaču, saj na še vroče nežno položimo oziroma pritisnemo cvetove ter piškote nato še malce posujemo s kristalnim sladkorjem.

 

Namig

  1. naberemo samo užitne in sveže cvetove, v mojem primeru so to bile barvite mačehe z domačega vrta;
  2. cvetove polagamo na papir za peko eden poleg drugega in jih nato pokrijemo še z drugim papirjem za peko ter dobro obtežimo (npr. s »težkimi kuharskimi« knjigami, hihi) ter pustimo vsaj 30 minut, da se cvetovi lepo zravnajo oziroma »zlikajo«, saj se na ta način lažje prilepijo na piškote ter ohranijo svojo barvitost;
  3. zelo pomembno je, da cvetove nežno pritisnemo na še vroče piškote, zaradi tega se bodo cvetovi namreč lepo »prilepili« na piškote;
  4. cvet pritisnemo zelo nežno in ga s prsti »likamo« nekaj sekund, da se lepo »prilepi«, pri tem pa pazimo, da ne pritiskamo premočno, saj lahko poškodujemo piškot.

Morda vam bo všeč