Brizgani vaniljevi piškoti na več načinov

by Jasmina

Ti izredno fini brizgani vaniljevi piškoti, ki za boljši okus vsebujejo tudi mandljevo moko ter kislo smetano, so masleni in popolnoma krhki, zato se dobesedno kar topijo v ustih. Če je le možno, testu dodajte tako tekočo vaniljo kot tudi vaniljeva semena oziroma vaniljo v prahu, na ta način namreč poudarimo nežen in prijeten vaniljev okus piškotov. Testo vsebuje samo rumenjak in pol ali dva manjša rumenjaka brez beljakov, saj le-ti »držijo« želeno obliko piškotov, sicer se brizgano testo pri peki lahko razleze. V drugih receptih velikokrat zasledim, da je piškotom dodan tudi pecilni prašek, vendar ga sama ne uporabljam, saj je »smisel« teh piškotov lepa in izrazita oblika, zato tudi ni potrebe po takih dodatkih, ki bi lahko povzročili, da njihova oblika pri peki izgubi izrazitost.
Brizgani piškoti slovijo kot najbolj enostavni in hitri za pripravo in to je popolnoma res, če upoštevamo nasvete oziroma se držimo nekaj trikov, ki so razloženi v namigu. Vsekakor pa so to piškoti, kjer lahko iz ene dobre in kvalitetne količine testa pripravimo res veliko, če ne kar ogromno različnih vrst finih piškotov, tako po obliki kot okusu. Lahko jih dopolnimo z marmeladami, oblijemo s čokolado, posujemo z oreščki ali z raznimi pisanimi prazničnimi sladkornimi posipi ali kokosovo moko oziroma kosmiči. Lahko pa jih pustimo kar take, brez vsega, in tudi taki bodo prav gotovo prepričljivo navdušili prav vse.

Brizgani vaniljevi piškoti na več načinov

Ti izredno fini brizgani vaniljevi piškoti, ki za boljši okus vsebujejo tudi mandljevo moko ter kislo smetano, so masleni in popolnoma krhki, zato se dobesedno kar topijo v ustih. Če… Recepti Brizgani vaniljevi piškoti na več načinov European Natisni
Število oseb: 2 pekača
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 150 g masla (sobne temperature)
 • 60 g sladkorja v prahu
 • 1, 5 rumenjaka
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 1 žlička vaniljevih semen oziroma vanilje v prahu
 • 2 žlički kisle smetane
 • 220 g gladke moke
 • 50 g mandljeve moke
 • Ščepec soli

 

Ostalo

 • Brizga
 • Sladkor v prahu
 • Marmelada
 • Čokolada
 • Oreščki, praznične sladkorne mrvice

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 2. V posodi najprej dobro zmešamo zmehčano maslo in sladkor v prahu v gladko in penasto zmes. Dodamo rumenjake, da se masa lepo poveže ter nato še vaniljo in smetano.
 3. Na koncu postopoma primešamo še moko, ki smo ji predhodno dodali mandljevo moko in sol.
 4. Testo lahko za 10 min ohladimo v hladilniku, da se nam kupčki testa lepše delajo oziroma da piškote lepše in lažje brizgamo, sicer pa testo napolnimo v brizgo in počasi brizgamo na pekač.
 5. Če želimo pripraviti rožice oziroma zvezdice z marmelado, brizganemu kupčku testa na sredini naredimo jamico. To najlažje naredimo s koncem lesene žlice, ki ga pomočimo v moko in pritisnemo na sredino kupčka testa.
 6. Piškote pečemo približno 8 do 10 minut oziroma toliko, da se dno piškota rahlo obarva, ostali deli piškota pa ostanejo svetli. Ko jih vzamemo iz pečice, morajo biti na otip po vrhu še malenkost mehki.
 7. Pečene piškote še nekaj minut pustimo na pekaču, nato pa jih ohladimo na mrežici ter posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa jih pripravimo tudi na različne načine, kot npr.:
  • rožice oziroma zvezdice z marmelado, piškote najprej na sredini posujemo s sladkorjem v prahu, nato segrejemo marmelado in z malo žličko napolnimo jamice ter jih pustimo na rešetki, da se marmelada strdi;
  • dvojni piškoti, po dva piškota spojimo z marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu;
  • obliti s čokolado; posamezen piškot do polovice pomočimo v raztopljeno čokolado, odložimo na rešetko in potresemo s poljubnimi zdrobljenimi oreščki ter pustimo, da se čokolada strdi.

 

Namig

 1. Za izdelavo teh piškotov lahko uporabimo brizgalno napravo s poljubnim nastavkom, v mojem primeru je bila to rožica oziroma zvezdica.
 2. Testo za piškote je priporočljivo pred brizganjem malce ohladiti, da se lažje brizga oziroma da je oblika kupčka testa lepša. Vendar pa testo ne sme biti pretrdo, sicer se bo težko brizgalo.
 3. Za lažje brizganje piškotov oziroma testa priporočam, da je brizga napolnjena s testom le do četrtine (vsaj pri moji brizgi).
 4. Površina oziroma pekač, kamor brizgamo piškote, mora biti ravna in stabilna.
 5. Površina ne sme biti mastna, sicer se nabrizgani piškoti ne primejo dna. Priporočam ne namaščen papir za peko (na pekač kapnemo nekaj kapljic olja in nanj položimo papir za peko, da se nam le-ta med brizganjem ne premika) ali pa brizganje direktno na »non- stick« pekač.
 6. Pečene in poljubno pripravljene piškote hranimo v primerni škatli za piškote.

 

Morda vam bo všeč