Zimska božična vasica iz medenjakov

by Jasmina

Izdelava oziroma sestavljanje hišk iz medenjakov je čudovita praznična tradicija v marsikateri družini in zdi se, da v zadnjih letih postaja vedno bolj popularna tudi pri nas. Vendar je lahko sestavljanje le-teh kar precejšen izziv, saj so hiške kar zahtevne za izdelavo, predvsem sta težavna lepljenje in sestavljanje posameznih piškotov v 3D obliko. In ker kot mama želim, da moja otroka ustvarjata čim bolj sama oziroma samostojno, sem se domislila malce bolj praktične, predvsem pa precej bolj enostavne izvedbe ter namesto hiške ustvarila pravljično vas iz piškotnega testa za medenjake. Piškotna osnova je narejena po receptu »Preprosti krhki ingverjevi medenjaki« ter je zelo primerna za otroške roke, saj se testo izredno lepo oblikuje, se ne drobi in lepo drži skupaj, tudi če ga večkrat oziroma ponovno valjamo … Naša vasica je nastala iz približno treh količin, ki so navedene za piškotno osnovo, saj sta otroka želela ustvariti res veliko vas, poleg tega pa se zelo rado zgodi, da že med izdelavo kakšna smrekica ali še raje medenjaček hitro »dobita noge« in tako so vesela otroška usta, polna krhkih piškotov, še bolj nasmejana. Če pa testa ne porabite v celoti, ga lahko spravite v vrečko za živila in zamrznete. Prav tako lahko piškote napečete že pred prazniki ter jih preprosto shranite v posodi primerni za tovrstno shranjevanje in če jih ne bo zmanjkalo že prej, lahko vasico postavite na najbolj čaroben večer v letu! Kar pa je pri tej vasici najboljše, pa je to, da jo lahko počasi zobate še cele praznike dokler je ne pojeste v celoti!

Zimska božična vasica iz medenjakov

Izdelava oziroma sestavljanje hišk iz medenjakov je čudovita praznična tradicija v marsikateri družini in zdi se, da v zadnjih letih postaja vedno bolj popularna tudi pri nas. Vendar je lahko… Sladice Zimska božična vasica iz medenjakov European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Piškotna osnova

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski)
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (mascavo)
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žlička kakava
  • 1 veliko jajce

 

Ostalo

  • Malo trši papir
  • Svinčnik, ravnilo, škarje
  • Opora (npr. lesena deska, kot kaže slika)
  • Dekorativne mini lučke
  • Sladkor v prahu

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2. Vse sestavine v posodi zmešamo v gladko testo oziroma kepo, ki jo nato zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo stati na hladnem pol ure.
  3. Medtem na papir narišemo like (hiške, smrečice, jelenčka, medenjačke, ipd.) ter jih izrežemo.
  4. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  5. Na delovni površini del testa razvaljamo na pol centimetra debelo in nanj položimo izrezane papirnate like oziroma modelčke ter jih z nožem previdno obrežemo, nato pa položimo na predhodno pripravljen pekač, nekaj centimetrov narazen.
  6. Piškoti se pečejo približno 10 minut oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi čisto narahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki, zato jih nekaj minut pustimo na pekaču, potem pa jih z lopatko previdno predenemo na mrežico, da se popolnoma ohladijo, strdijo in postanejo krhki.
  7. Pečene piškote poljubno razporedimo oziroma postavimo ob neko oporo (stena, deska…), da ustvarimo vasico.
  8. Za piškoti v obliki hišk lahko napeljemo tudi lučke ter jih na koncu še rahlo posujemo s sladkorjem v prahu, da dobi vasica pravljični zimski izgled.

 

Namig

  1. Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.
  2. Rjavi sladkor Mascavo je trsni sladkor, ki ni rafiniran (nerafiniran) in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen sladkor, odvisno od deleža melase. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti ingverjeve piškote.

Morda vam bo všeč