Čokoladni razpokančki

by Jasmina

Bogato čokoladni piškoti z mehko »brownie« sredico ter krhko zunanjostjo so zaradi lepega kontrastnega vzorca na pogled sigurno najbolj privlačni, verjetno pa tudi najbolj slastni praznični piškoti. Z njimi boste prav gotovo očarali, poleg tega pa so to tudi najbolj »tolažilni piškoti za dušo«, ki se lepo podajo s skodelico mleka ali kakšnega drugega mlečnega napitka. Za pripravo so izredno enostavni, edina ovira je, da je potrebno pripravljeno maso, ki je zelo, zelo mehka, nekaj ur pustiti stati v hladilniku, da se strdi in se tako žogice testa lažje oblikujejo. Sama jih velikokrat pripravim že po uri hlajenja, vendar je pri tem potrebna spretnost in malce vlažne roke, da se lepljiva masa ne prijema na njih. Na ta način namreč lažje oblikujemo žogico, ki jo nato zelo dobro in na debelo povaljamo v sladkorju v prahu. Na pekač jih polagamo nekaj centimetrov narazen, saj se pri peki razlezejo, zato žogice ni potrebno pritiskati po vrhu ali kaj podobnega. Če jih predolgo pečemo, lahko izgubimo mehko sredico in na koncu ne bo trd le zunanji del, temveč cel piškot.

Kontrastni čokoladni razpokančki čudovito popestrijo prav vsak mešani piškotni krožnik, zato so nepogrešljivi na praznični mizi!

Čokoladni razpokančki

Bogato čokoladni piškoti z mehko »brownie« sredico ter krhko zunanjostjo so zaradi lepega kontrastnega vzorca na pogled sigurno najbolj privlačni, verjetno pa tudi najbolj slastni praznični piškoti. Z njimi boste… Recepti Čokoladni razpokančki European Natisni
Število oseb: 1 pekač
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 120 g čokolade (čokoladne kapljice)
 • 30 g masla
 • 60 g sladkorja
 • 1 večje jajce
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 120 g moke
 • 1 žlica kakava
 • 1,5 žličke pecilnega praška
 • Majhen ščepec soli

 

Ostalo

 • Papir za peko
 • Sladkor v prahu

Priprava

 1. Čokolado in maslo stopimo nad vodno soparo ter pri tem stalno mešamo, nato pa stopljeno zmes malce ohladimo.
 2. V posodi z mešalnikom zmešamo jajce in sladkor v rahlo svetlo penasto zmes, ki ji nato dodamo ohlajeno stopljeno čokolado ter vaniljo.
 3. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine; moko, kakav, pecilni prašek in sol ter jih nato postopoma dodajamo mokrim sestavinam v prvi posodi.
 4. Posodo oziroma zmes za piškote pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, še bolje pa za par ur, da se strdi.
 5. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
 6. Z žličko zajemamo ohlajeno maso in z vlažnimi rokami iz testa oblikujemo žogice, ki jih bogato povaljamo v sladkorju v prahu ter jih postavimo na pekač približno 4 cm narazen, saj se piškoti pri peki razlezejo in razpokajo.
 7. Pečemo 10 do 15 min oziroma dokler se piškoti ob robovih lepo nežno ne zapečejo. Čeprav so na otip še mehki, se kasneje strdijo.
 8. Pečene razpokančke pustimo na pekaču še vsaj nekaj minut, nato pa ji preložimo na rešetko, kjer jih ohladimo.

Morda vam bo všeč