Pet različnih krhkih prazničnih piškotov iz ene osnove brez uporabe piškotnih modelov

by Jasmina

Pa so nas osrečile prve snežinke in razveselil obisk Miklavža, začel se je najlepši čas v letu!
December je resnično najbolj primeren čas, da iz naše kuhinje zadiši po sladkih dobrotah, ki s svojimi čarobnimi vonjavami ustvarijo naš dom topel in še posebej prazničen. In krožnik, že na oko privlačnih, domačih piškotov je nedvomno ena najbolj nepogrešljivih sladkih razvad. Z njimi se je v prazničnem času res užitek razvajati ob skodelici čaja ali kave kar preko celega dne. Zaradi obilice obveznosti in dveh majhnih otrok, se večkrat znajdem v časovni stiski, še posebej med prazniki, ko se raznorazni dogodki kar vrstijo. Zato sem ustvarila recept, s katerim lahko na zelo enostaven in predvsem hiter način napečemo kar 5 različnih vrst domačih piškotov in to iz ene same osnove testa, pa vendar so ti piškoti zelo različni tako po okusu kot obliki oziroma izgledu. Recept sem ustvarjala kar nekaj časa in mu posvetila veliko pozornosti, saj sem želela doseči, da bi bili piškoti izredno krhki in fini ter se kar topili v ustih, predvsem pa, da bi bili prijetnih, a različnih okusov, od cimetovega, čokoladnega, kokosovega, do bele čokolade z dodanim suhim sadjem, ali pa preprosto samo malo »pocukrani«, tako da bi si lahko prav vsak izbral svojega najljubšega!

Krožnik domačih in dišečih piškotov je lahko tudi čudovito praznično darilo. In tako zelo enostavni so za pripravo, za njihovo izdelavo namreč ne potrebujemo prav nobenega dodatnega pripomočka ali modela za oblikovanje piškotov, saj jih preprosto oblikujemo kar z rokami, pri čemer nam lahko pomagajo tudi otroci in družinsko praznično vzdušje bo tako še lepše in zabavnejše!

Pet različnih krhkih prazničnih piškotov iz ene osnove brez uporabe piškotnih modelov

Pa so nas osrečile prve snežinke in razveselil obisk Miklavža, začel se je najlepši čas v letu!December je resnično najbolj primeren čas, da iz naše kuhinje zadiši po sladkih dobrotah,… Recepti Pet različnih krhkih prazničnih piškotov iz ene osnove brez uporabe piškotnih modelov European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Osnovno testo

 • 200 g sladkorja v prahu
 • 360 g masla (mehko, sobne temperature)
 • 490 g navadne gladke moke
 • 45 g škrobne moke (Gustin)
 • 2 žlici tekoče vanilje

 

Piškoti

 1. cimetovi polžki: 1 žlica masla, ½ žlice cimeta v prahu, ½ žlice rjavega sladkorja Mascavo;
 2. snežene kepe: 2,5 žlice (25 g) zdrobljenih mandljev brez lupine, 50 g sladkorja v prahu;
 3. čokoladni piškoti s karamelo: beljak, 1 žlica kakava, 50 g zdrobljenih praženih lešnikov, karamela, solni cvet;
 4. kokosovi piškoti z marmelado: beljak, 40 g kokosove moke, malinova marmelada;
 5. piškoti z belo čokolado, suhimi brusnicami in pistacijo: 80 g belih čokoladnih kapljic (2 žlici za v maso oziroma osnovo, 5 žlic stopljene čokolade za obliv), 2 žlici suhih sesekljanih brusnic (1 žlica za v osnovo, 1 žlica za dekoracijo po oblivu), 2 žlici olupljenih sesekljanih pistacij (1 žlica za v osnovo, 1 žlica za dekoracijo po oblivu).

Priprava

 •  Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 • Pripravimo vse sestavine za osnovno testo ter posebej še ostale sestavine.
 • Z mešalnikom najprej zmešamo sestavine za osnovno testo in sicer najprej zmešamo zmehčano maslo in sladkor, mešamo dokler ne dobimo svetle in lahke kreme, dodamo vaniljo in nato še presejano moko ter nadaljujemo z mešanjem, da dobimo lepo kepo testa.
 • Testo razdelimo na 5 enakomernih delov.

1. Cimetovi polžki (11 kom.): osnovno testo razvaljamo na pravokotnik velik približno 12 x 20 cm, ga premažemo s stopljenim maslom, nato pa enakomerno posujemo s cimetom in sladkorjem. Testo zavijemo od krajšega dela proti daljšemu, da dobimo rulado, ki jo enakomerno narežemo na piškote, nato pa le-te položimo na pekač obložen s papirjem za peko ter pečemo približno 10 minut. Pečene piškote še nekaj minut pustimo na pekaču, potem pa jih ohladimo na rešetki.
2. Snežene kepe (15 kom.): v osnovno testo primešamo zdrobljene mandeljne in oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih položimo na pekač obložen s papirjem za peko ter pečemo približno 10 do 12 minut. Pečene pustimo na pekaču še 3 minute, potem pa še malo mlačne dobro povaljamo v sladkorju v prahu.
3. Čokoladni piškoti s karamelo (14 kom.): v osnovno testo primešamo kakav in oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih premažemo z beljakom ali pa jih kar potopimo v beljak ter jih nato povaljamo v zdrobljene lešnike, položimo na pekač obložen s papirjem za peko in s koncem lesene kuhalnice na sredini vsake kroglice naredimo jamico. Pečemo jih približno 10 do 12 minut. Jamice ohlajenih piškotov napolnimo s karamelo ter nanjo dodamo nekaj drobcev solnega cveta.
4. Kokosovi piškoti z marmelado (14 kom.): iz osnovnega testa oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih premažemo z beljakom ali pa jih kar potopimo v beljak ter jih nato povaljamo v kokosovo moko, položimo na pekač obložen s papirjem za peko in s koncem lesene kuhalnice na sredini vsake kroglice naredimo jamico. Pečemo jih približno 10 do 12 minut. V jamice ohlajenih piškotov damo žličko marmelade.
5. Piškoti z belo čokolado, suhimi brusnicami in pistacijo (9 kom.): v osnovno testo dodamo 2 žlici čokoladnih kapljic ter po žlico sesekljanih brusnih in pistacij ter dobro premešamo. Oblikujemo 25 g težke kroglice, ki jih med dlanmi malce sploščimo in oblikujemo v lepe okrogle piškote. Položimo jih na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo približno 10 do 12 minut. Na vrh ohlajenih piškotov damo po 2 žlički stopljene bele čokolade ter posujemo oziroma okrasimo s sesekljanimi brusnicami in pistacijami.

 • Pripravljene piškote položimo na servirni krožnik. Lahko jih postrežemo takoj ali pa jih shranimo v zaprto posodo za shranjevanje živil za čas do enega tedna na sobni temperaturi.

 

Namig

Če nam čas ne dopušča speči piškote v celoti oziroma če nam ostane kaj testa, lahko le-to zavijemo v prozorno folijo za živila in shranimo za nekaj dni v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo in uporabimo, kadar nas ponovno popade »piškotomanija«!

Morda vam bo všeč