Čokoladni tiramisu brez jajc

by Jasmina

Bližajo se čarobni decembrski prazniki in ni lepšega, kot da v naših domovih zadiši po omamnih vonjavah aromatične čokolade, ki izboljša naše razpoloženje, nas pomirja in napolni z občutki zadovoljstva. Temna čokolada namreč dokazano povečuje izločanje hormonov sreče in stimulira tvorbo endorfina, ki se izloča v možganih in blaži bolečino v telesu ter povzroča oziroma ustvarja občutke sreče in zadovoljstva. Kakav kot osnova čokolade pa je tudi odličen vir magnezija, ki zmanjšuje stres in izboljšuje spanec. Zato na praznični mizi nikakor ne sme manjkati bogata čokoladna kremasta sladica, ki očara prav vsakega. Čokoladni tiramisu v kozarcu, ki je pripravljen brez jajc, je prav odlična ideja za takšno sladico, saj je primeren tudi za tiste, ki jajc ne smejo ali pa jih preprosto ne želijo uživati. Kljub temu pa ta čokoladni tiramisu še vedno vsebuje tradicionalne sestavine famoznega italijanskega tiramisuja, saj je sestavljen iz ključnih osnovnih sestavin, kot so t.i. baby piškoti oziroma savoiardi, ki so »pijani« zaradi aromatičnega konjaka in pomočeni v kavno-čokoladno mleko ter sir mascarpone, ki mu je dodana stepena sladka smetana obogatena z vaniljo. Če želite mascarpone kremo še dodatno popestriti, predlagam, da ji dodate še žličko konjaka, kar v samem receptu sicer ni navedeno. Vsaka plast v kozarcu je nadgrajena z bogatim čokoladnim ganašem, ki tiramisu čudovito čokoladno oplemeniti. Sol, ki je dodana čokoladi, pa je pika na i, saj poskrbi, da je okus čokolade še bolj intenziven in izrazit.

Tiramisu je pravzaprav izredno enostavna in preprosta sladica, ki ne zahteva veliko časa in je lahko pripravljena tudi dan vnaprej, zato je še toliko bolj primerna za razna praznična slavja in zabave. Vendar so pri tej sladici ključne kvalitetne sestavine. Sama sem uporabila vrhunsko belgijsko čokolado Bam, ki je izredno kremasta in se lepo topi ter je bogatega čokoladnega okusa, kar je prav za čokoladni tiramisu najbolj pomembno. Če tiramisu pripravljate tudi za otroke, alkohol in kofein preprosto izpustite ali pa ju nadomestite z malo več čokolade in mleka. Sama nisem ravno velika ljubiteljica sladic v kozarcu, vendar je ta čokoladni tiramisu velika izjema, saj njegova kontrastna kombinacija plasti deluje izredno impresivno in mamljivo slastno, tako da ga definitivno najprej pojemo že z očmi!

Čokoladni tiramisu brez jajc

Bližajo se čarobni decembrski prazniki in ni lepšega, kot da v naših domovih zadiši po omamnih vonjavah aromatične čokolade, ki izboljša naše razpoloženje, nas pomirja in napolni z občutki zadovoljstva.… Recepti Čokoladni tiramisu brez jajc European Natisni
Število oseb: 4 kozarci po 300 ml
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Kavno-čokoladno mleko

 • 20 g temnih čokoladnih kapljic Bam
 • 50 ml mleka
 • 50 ml kave
 • 1 žlica konjaka

 

Ganaš (Ganache)

 • 120 g čokoladnih kapljic Bam (polovica temnih in polovica mlečnih čokoladnih kapljic)
 • 150 ml mleka
 • Majhen ščepec soli

 

Mascarpone krema

 • 400 g sira mascarpone
 • 300 ml sladke smetane
 • 70 g sladkorja v prahu
 • 2 žlički tekoče vanilje oziroma semena stroka vanilje
 • Majhen ščepec soli

 

Ostalo 

 • Piškoti savoiard (12 do 16 kosov)
 • Kakav v prahu za posip

Priprava

 1. Najprej pripravimo kavno-čokolado mleko. Skuhamo kavo in jo ohladimo. Temne čokoladne kapljice raztopimo v vročem mleku, dodamo kavo in konjak ter vse skupaj ohladimo.
 2. Nato pripravimo ganaš in sicer v vročem mleku raztopimo temne in mlečne čokoladne kapljice ter dodamo majhen ščepec soli za bolj izrazit čokoladni okus in pustimo, da se vse skupaj ohladi.
 3. Pripravimo še mascarpone kremo. Najprej stepemo sladko smetano in jo postavimo na stran. V večji posodi zmešamo mascarpone, sladkor, vaniljo in majhen ščepec soli v gladko kremo, ki ji nato dodamo še stepeno sladko smetano ter vse skupaj počasi in previdno premešamo, da dobimo lepo in rahlo kremo.
 4. Sedaj lahko pričnemo s sestavljanjem tiramisuja po posameznih plasteh V vsak kozarec najprej nalijemo žlico ganaša, nato dodamo enega do dva razlomljena piškota, ki smo ju predhodno pomočili v kavno-čokoladno mleko. Piškote ne namakamo, ampak jih zelo na hitro in samo do polovice pomočimo v kavno-čokoladno mleko, nato pa jih obrnemo in na hitro pomočimo še z druge strani.
 5. Na plast pomočenih piškotov dodamo približno žlico in pol do dve mascarpone kreme in nato nadaljujemo s sestavljanjem plasti po istem postopku najprej. Torej, zopet dodamo žlico ganaša, pomočene piškote in mascarpone kremo.
 6. Vrh tiramisuja ob zgornjem robu kozarca zaključimo z mascarpone kremo, ki jo poravnamo tako, da z ravnim delom obrnjenega noža previdno potegnemo čez kozarec.
 7. Dodamo še žlico ganaša in kozarec počasi obračamo tako, da se čokolada enakomerno porazdeli po vrhu kreme.
 8. Na koncu bogato posujemo še s kakavom v prahu.

 

Namig

Kozarce s pripravljenim tiramisujem postavimo v hladilnik, kjer naj se sladica hladi vsaj 4 ure, najbolje pa 8 ur ali celo čez noč, da se okusi lepo razvijejo!

Morda vam bo všeč