Bližajo se čarobni decembrski prazniki in ni lepšega, kot da v naših domovih zadiši po omamnih vonjavah aromatične čokolade, ki izboljša naše razpoloženje, nas pomirja in napolni z občutki zadovoljstva. Temna čokolada namreč dokazano povečuje izločanje hormonov sreče in stimulira tvorbo endorfina, ki se izloča v možganih in blaži bolečino v telesu ter povzroča oziroma ustvarja občutke sreče in zadovoljstva. Kakav kot osnova čokolade pa je tudi odličen vir magnezija, ki zmanjšuje stres in izboljšuje spanec. Zato na praznični mizi nikakor ne sme manjkati bogata čokoladna kremasta sladica, ki očara prav vsakega. Čokoladni tiramisu v kozarcu, ki je pripravljen brez jajc, je prav odlična ideja za takšno sladico, saj je primeren tudi za tiste, ki jajc ne smejo ali pa jih preprosto ne želijo uživati. Kljub temu pa ta čokoladni tiramisu še vedno vsebuje tradicionalne sestavine famoznega italijanskega tiramisuja, saj je sestavljen iz ključnih osnovnih sestavin, kot so t.i. baby piškoti oziroma savoiardi, ki so »pijani« zaradi aromatičnega konjaka in pomočeni v kavno-čokoladno mleko ter sir mascarpone, ki mu je dodana stepena sladka smetana obogatena z vaniljo. Če želite mascarpone kremo še dodatno popestriti, predlagam, da ji dodate še žličko konjaka, kar v samem receptu sicer ni navedeno. Vsaka plast v kozarcu je nadgrajena z bogatim čokoladnim ganašem, ki tiramisu čudovito čokoladno oplemeniti. Sol, ki je dodana čokoladi, pa je pika na i, saj poskrbi, da je okus čokolade še bolj intenziven in izrazit.
Tiramisu je pravzaprav izredno enostavna in preprosta sladica, ki ne zahteva veliko časa in je lahko pripravljena tudi dan vnaprej, zato je še toliko bolj primerna za razna praznična slavja in zabave. Vendar so pri tej sladici ključne kvalitetne sestavine. Sama sem uporabila vrhunsko belgijsko čokolado Bam, ki je izredno kremasta in se lepo topi ter je bogatega čokoladnega okusa, kar je prav za čokoladni tiramisu najbolj pomembno. Če tiramisu pripravljate tudi za otroke, alkohol in kofein preprosto izpustite ali pa ju nadomestite z malo več čokolade in mleka. Sama nisem ravno velika ljubiteljica sladic v kozarcu, vendar je ta čokoladni tiramisu velika izjema, saj njegova kontrastna kombinacija plasti deluje izredno impresivno in mamljivo slastno, tako da ga definitivno najprej pojemo že z očmi!






