»Zabavni« masleni cimetovi piškoti

by Jasmina

Sezona peke piškotov se je pričela in prav povsod jih je polno. Socialna omrežja so preplavljena z raznoraznimi recepti in oblikami, tiskane ter televizijske reklame nas stalno spominjajo na prihajajoče praznike in lepo obložene mize…. Človek postane kar malo zmeden, katere piškote sploh pripraviti, da ne bodo spet tisti, ki smo se jih že vsi malo naveličali in da bodo tudi dovolj posebni, da lahko z njim koga presenetimo ali pa da se s pripravo le-teh doma preprosto in na sproščen način pozabavamo skupaj z otroki.

Pri nas doma se z otrokoma zelo radi zberemo za mizo in počnemo kaj zabavnega, kreativnega ter smo navdušeni, ko naš dom omamno zadiši. In tokrat je še posebej omamno in »božično« dišalo po maslenih cimetovih piškotih! Priprava teh piškotov pa je bila tako zelo zabavna in drugačna, da se bojim, da bomo letošnje leto pekli in jedli samo še te piškote. »Krivec« za to so OK dobrote, ki ponujajo te zabavne personalizirane lesene pečate z različnimi motivi. In ker v teh težkih časih rada podprem slovenske proizvajalce, so me tile pečati, ki so slovenski proizvod iz bukovega lesa, takoj prepričali. Iz prve roke vam lahko povem, da sta bila otroka navdušena, ko sta lahko na popolnoma preprost način pripravljala piškote, ki so nosili njuno ime, jaz pa sem bila presrečna, ko sem ju opazovala, kako zelo sta se trudila in skoraj tekmovala, kdo bo naredil lepši in bolj izrazit odtis svojega imena, pri tem pa sta njuna obraza kar žarela od zadovoljstva in vzhičenja. Res sta bila navdušena, ko sta pripravljala nekaj tako drugačnega ter zabavnega in to celo z lastnim imenom. Pa da ne povem, kako hitro je minil ves ta čas, ko smo jih pripravljali, zato so tile piškoti v našem domu pustili resnično lep pečat.

Recept za omamno dišeče, krhke ter »zabavne« piškote vam podarjajo OK dobrote!

»Zabavni« masleni cimetovi piškoti

Sezona peke piškotov se je pričela in prav povsod jih je polno. Socialna omrežja so preplavljena z raznoraznimi recepti in oblikami, tiskane ter televizijske reklame nas stalno spominjajo na prihajajoče… Recepti »Zabavni« masleni cimetovi piškoti European Natisni
Število oseb: 2 pekača
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 300 g moke (TIP 500)
  • 100 g mletega sladkorja
  • 5 g vaniljevega sladkorja
  • 1 manjše jajce
  • 125 g masla (sobne temperature)
  • 1,5 žlica sladke smetane
  • 2 žlički cimeta

 

Ostalo

  • Pečati
  • Papir za peko
  • Ostra moka
  • Kozarec ali kakšen drug model za izrezovanje piškotov

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. V večjo posodo stresemo suhe sestavine in sicer moko, sladkor, cimet in vaniljev sladkor, nato pa dodamo še maslo, segreto na sobno temperaturo.
  3. Jajce in sladko smetano zmešamo in dodamo suhim sestavinam. Z rokami zamesimo testo, ki ga razvaljamo na debelino 2 do 3 mm (to najlažje naredimo med dvema papirjema za peko, tako se testo namreč ne prijema).
  4. Preden začnemo z odtiskovanjem žig pomočimo v ostro moko, potresemo, da se odvečna moka odstrani in odtisnemo na razvaljano testo.
  5. Okoli odtisa z modelom za izrezovanje piškotov ali pa kar s kakšnim kozarcem izrežemo krog, kvadrat ali kakšno drugo obliko.
  6. Piškote poljubnih oblik položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  7. Piškote pečemo 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se robovi zlato zapečejo.

 

Namig

  1. Sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo, preden začnemo s pripravo testa.
  2. Če imamo bolj mehko testo in se nam pečat ne odtisne dovolj lepo oziroma izrazito, najprej preverimo ali je pečat čist (črke najlažje očistimo z zobotrebcem) in ga nato še enkrat pomočimo v ostro moko, otresemo odvečno moko ter moko na tanko potresemo še na testo in ponovno naredimo odtis. Tako bomo zagotovo dobili čudovite odtise!

Morda vam bo všeč