Beseda »Cobbler« se morda bere malce nenavadno, saj gre za jed oziroma recept, ki izhaja iz Anglije in Amerike. Pri nas pa tovrsten super enostaven posladek največkrat prevedejo v »potresenec«. No, morda bi ga lahko prevedli tudi kako drugače, ampak saj ime v bistvu sploh ni tako zelo važno, kajti to je ena tistih sladic, pri kateri z malo truda dobimo maksimalen užitek in zadovoljstvo!
Ta sladica je ponavadi sestavljena iz sadja, izberemo lahko svoje najljubše ali pa delamo kombinacije iz različnih vrst sadja, nato pa nanj dodamo biskvitno maso. Ja, in to je prav vsa umetnost, ki to sladico naredi tako izjemno. Sokovi sočnega in sladkega sadja zmešanega z rjavim sladkorjem, limoninim sokom, cimetom ter vaniljo se lepo povežejo in združijo v aromatično «omako«, ki jo jedilni škrob malce zgosti in tako dobimo čudovito sočno, gosto in nadvse okusno sadno zadovoljstvo. Moja kombinacija sadja je vedno sezonska, zato sem tokrat uporabila sočne poznopoletne breskve, jesenske sladke slive ter zamrznjene osvežilne gozdne sadeže, ki vso kombinacijo lepo povežejo in osvežijo. Sama biskvitno maso raje pripravim malce bolj »biskvitno mehko« ter za hrustljavost in dodatno aromatičnost dodam na grobo zdrobljene oziroma nalomljene tradicionalne nizozemske cimetove piškote »Spekulatius«. To je sestavina oziroma skrivni dodatek, ki ga nikar ne izpustite, saj se bo ob pečenju vaš dom napolnil z omamnimi in čarobnimi jesenskimi vonjavami cimeta ter drugih začimb in prav zato si boste od sedaj naprej želeli peči samo še to sladico, hihi…
Cobbler je najboljši postrežen še malce mlačen, s kepico vaniljevega sladoleda. V namigu pa še nekaj nasvetov kako do najbolj sočnega in hrustljavega Cobblerja!




