Cobbler – (sadni) potresenec s cimetovimi piškoti

by Jasmina

Beseda »Cobbler« se morda bere malce nenavadno, saj gre za jed oziroma recept, ki izhaja iz Anglije in Amerike. Pri nas pa tovrsten super enostaven posladek največkrat prevedejo v »potresenec«. No, morda bi ga lahko prevedli tudi kako drugače, ampak saj ime v bistvu sploh ni tako zelo važno, kajti to je ena tistih sladic, pri kateri z malo truda dobimo maksimalen užitek in zadovoljstvo!

Ta sladica je ponavadi sestavljena iz sadja, izberemo lahko svoje najljubše ali pa delamo kombinacije iz različnih vrst sadja, nato pa nanj dodamo biskvitno maso. Ja, in to je prav vsa umetnost, ki to sladico naredi tako izjemno. Sokovi sočnega in sladkega sadja zmešanega z rjavim sladkorjem, limoninim sokom, cimetom ter vaniljo se lepo povežejo in združijo v aromatično «omako«, ki jo jedilni škrob malce zgosti in tako dobimo čudovito sočno, gosto in nadvse okusno sadno zadovoljstvo. Moja kombinacija sadja je vedno sezonska, zato sem tokrat uporabila sočne poznopoletne breskve, jesenske sladke slive ter zamrznjene osvežilne gozdne sadeže, ki vso kombinacijo lepo povežejo in osvežijo. Sama biskvitno maso raje pripravim malce bolj »biskvitno mehko« ter za hrustljavost in dodatno aromatičnost dodam na grobo zdrobljene oziroma nalomljene tradicionalne nizozemske cimetove piškote »Spekulatius«. To je sestavina oziroma skrivni dodatek, ki ga nikar ne izpustite, saj se bo ob pečenju vaš dom napolnil z omamnimi in čarobnimi jesenskimi vonjavami cimeta ter drugih začimb in prav zato si boste od sedaj naprej želeli peči samo še to sladico, hihi…

Cobbler je najboljši postrežen še malce mlačen, s kepico vaniljevega sladoleda. V namigu pa še nekaj nasvetov kako do najbolj sočnega in hrustljavega Cobblerja!

Cobbler – (sadni) potresenec s cimetovimi piškoti

Beseda »Cobbler« se morda bere malce nenavadno, saj gre za jed oziroma recept, ki izhaja iz Anglije in Amerike. Pri nas pa tovrsten super enostaven posladek največkrat prevedejo v »potresenec«.… Recepti Cobbler – (sadni) potresenec s cimetovimi piškoti European Natisni
Število oseb: pekač premera 24 - 26 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Sadni nadev

  • 1 kg sadja, lahko tudi malo več (breskve, slive, gozdni sadeži)
  • 70 g rjavega sladkorja (približno 5 žlic)
  • Sok polovice limone
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • ¼ žličke soli
  • 1½ žlice jedilnega škroba

 

Biskvit

  • 130 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja
  • ¼ žličke soli
  • 150 ml mleka
  • 4 žlice masla
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 100 g cimetovih piškotov« Spekulatius«
  • (vaniljev sladoled)

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Sadje operemo, če je potrebno ga izkoščičimo (breskve, slive) in narežemo na krhlje.
  3. Dodamo sladkor, limonin sok, vaniljo, cimet, sol in jedilni škrob ter dobro premešamo.
  4. Pripravimo biskvitno maso in sicer v posodo stresemo moko, pecilni prašek, sol ter premešamo in dodamo mleko v katerem smo predhodno raztopili sladkor, nato dodamo še vaniljo in na koncu postopoma ob mešanju še stopljeno maslo, da dobimo lepo gladko biskvitno maso.
  5. V namaščen pekač stresemo pripravljeno sadje ter nanj z žlico dodamo oziroma razporedimo kupčke biskvitne mase. Pri tem z maso ne rabimo v celoti prekriti sadja, saj tako pustimo prostor, da lahko sadni sokovi pri pečenju »pribrbotajo« na površje.
  6. Cimetove piškote nalomimo na manjše koščke ter jih posujemo po biskvitni masi.
  7. Pečemo približno 50 minut.
  8. Postrežemo še mlačno in dodamo kepico vaniljevega sladoleda.

 

Namig

  1. Izberemo lahko svoje najljubše sadje ali pa delamo kombinacije. Pri tem upoštevamo, da različno sadje ni enako sočno, zato v primeru, da uporabljamo manj sočno sadje dodamo tudi manj jedilnega škroba.
  2. Če želimo Cobbler še dodatno obogatiti ter ga narediti še bolj izdatnega in hrustljavega, ga lahko, poleg cimetovih piškotov, potresemo še z mandljevimi lističi.
  3. Priporočam, da pred peko na spodnjo rešetko postavimo večji pekač obložen s peki papirjem, saj se pri pečenju sadni sokovi bohotijo na vse strani in čez pekač ali pa uporabimo bolj globok model ter si tako prihranimo nekaj časa, ki bi ga drugače morali nameniti čiščenju pečice.

Morda vam bo všeč