Jogurtov biskvit z limono

by Jasmina

»Mami, midva bi biiiiskviiiit!!!«… dostikrat slišim od svojih dveh otrok. Večkrat si zaželita nekaj čisto preprostega, rahlega ter nežnega po okusu in sigurno nista edina, saj imajo mali otroci zelo radi čim bolj enostavne sladice. No, potem pa imamo doma še velikokrat obdobja, ko bi eden biskvit s sadjem, drugi pa ne, pa eden bi zraven to in ono, pa drugi ne … ja, mogoče se sliši malce dramatično oziroma kaotično, ampak jaz to kar hitro poenostavim in pripravim biskvit brez vsega, potem pa lahko vsak izbira kaj bi zraven. Se pa soglasno strinjamo, da na biskvit paše osvežilen jogurtov preliv z limono, ki biskvit naredi sočen, okusen in hkrati osvežilen. Pri nas doma smo namreč vsi ljubitelji limone, zato z njo ne »šparamo«! Če pa kdo ni ljubitelj citronastih okusov, lahko namesto limoninega soka uporabi tekočo vaniljo. Tudi glede sadja si lahko po mili volji »izmišljujemo« in uporabimo tisto, ki nam je najbolj ljubo, saj k temu biskvitu prav zares paše karkoli. Jaz sem tokrat biskvit pripravila v podolgovatem pekaču, ga pa lahko pečemo v različnih pekačih oziroma modelih, recimo tudi v okroglem za torto in nato ohlajeni biskvit prerežemo, namažemo z domačo marmelado (marelično, jagodno, češnjevo, …), dodamo malo sadja ter stepene sladke smetane in že imamo čudovito aromatično domačo tortico…
Skratka, to je enostaven biskvit, ki ga lahko uporabljamo za različne namene in definitivno »must have« recept vsake mame ali gospodinje!

Jogurtov biskvit z limono

»Mami, midva bi biiiiskviiiit!!!«… dostikrat slišim od svojih dveh otrok. Večkrat si zaželita nekaj čisto preprostega, rahlega ter nežnega po okusu in sigurno nista edina, saj imajo mali otroci zelo… Recepti Jogurtov biskvit z limono European Natisni
Število oseb: podolgovat pekač, 27 x 10 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 2 velika ali 3 mala jajca
  • 1 žlica naribane bio limonine lupine
  • 200 g sladkorja
  • Sok 1 limone
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 120 ml grškega jogurta (200 g)
  • 200 g moke (navadna gladka)
  • Ščepec pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 120 ml olja

 

Ostalo

  • List papirja za peko
  • Žlica masla za namastitev pekača
  • 2 žlici grškega jogurta
  • Sok ene limone
  • Sadje (borovnice, jagode, maline, ipd.)
  • Nastrgana limonina lupina

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Pekač premažemo z maslom in vanj položimo list papirja za peko, da biskvit kasneje lažje vzamemo oziroma dvignemo iz pekača.
  3. V večji posodi zmešamo jajca, sladkor ter limonino lupino in mešamo dokler masa ne postane gosta in bledorumena.
  4. Dodamo sok limone, jogurt in vaniljo ter zmešamo v gladko maso.
  5. V manjšo posodo presejemo moko, pecilni prašek in sol ter to zmes suhih sestavin postopoma dodajamo jajčni masi, tako da dobimo lepo gladko maso.
  6. Na koncu dodamo še olje, dobro premešamo in maso vlijemo v predhodno pripravljen pekač.
  7. Pečemo približno 40 do 45 minut oziroma dokler biskvit ni prepečen (to lahko preverimo tako, da tanko leseno palčko zapičimo v biskvit in če je le-ta suha, ko jo izvlečemo, je biskvit prepečen).
  8. Pečen biskvit ohladimo na rešetki in popolnoma ohlajenega preložimo na servirni krožnik.
  9. Nato pripravimo preliv in sicer dobro zmešamo jogurt in sok limone ter ga počasi prelijemo po biskvitu, posujemo s sadjem in potresemo z naribano limonino lupino.

Morda vam bo všeč