Domača marelična marmelada

by Jasmina

Marelično marmelado pripravljam že vrsto let. Običajno jo kuham iz starih sort marelic, saj so le-te bolj mesnate in vsebujejo manj vode. Marelice namreč že v osnovi vsebujejo manj pektina, zato jih pri kuhi lahko kombiniramo z jabolki, ki vsebujejo več pektina in tako marmelado na naraven način zgostimo. Vendar sama raje poiščem domače marelice starih sort z Goriških brd, ki po izgledu mogoče niso ravno najbolj sijoče in rdečeoranžne, a so pa zato izredno okusne in mesnate. Zato se z možem vsako leto po Prazniku češenj odpeljeva v Brda, kjer poleg dobre hrane in vina rada uživava tudi v raziskovanju čudovite briške narave. Letos sva se med drugim s kolesom podala na vrh Sabotina. Pot ni prezahtevna in je res prekrasna, saj jo spremljajo čudoviti panoramski razgledi na Brda, sem in tja pa se zapelješ celo mimo kakšnega nasada zorečih marelic. Ni lepšega kot po uspešno opravljenem kolesarjenju kupiti nekaj kilogramov teh mesnatih briških marelic in jih pripeljati v Ljubljano, kjer nas kasneje čez celo leto razveseljujejo v obliki domače marmelade in obujajo čudovite spomine.
Najbolj aromatično marelično marmelado pripravimo tako, da izkoščičene marelice posujemo s sladkorjem in jih v zaprti posodi pustimo na hladnem približno 24 ur, nato pa skuhamo marmelado. Sama marelice s paličnim mešalnikom zmešam v gladko kašo, da v marmeladi ne ostanejo koščki sadja, saj tako pripravljeno marmelado kasneje lažje uporabljamo za različne sladice kot so krofi, premazi, palačinke, itd..
Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.

Domača marelična marmelada

Marelično marmelado pripravljam že vrsto let. Običajno jo kuham iz starih sort marelic, saj so le-te bolj mesnate in vsebujejo manj vode. Marelice namreč že v osnovi vsebujejo manj pektina,… Recepti Domača marelična marmelada European Natisni
Število oseb: približno 12 do 14 kozarčkov po 212 ml
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 3 kg mesnatih marelic (stara sorta)
  • 2 kg sladkorja ali 1,2 kg fruktoze (sadni sladkor)
  • 10 g citronske kisline ali sok bio limone

 

Opomba

Iz navedene količine marelic se nakuha marmelada za približno 12 do 14 kozarčkov po 212 ml (lahko tudi kakšen kozarček manj ali več, odvisno od tega koliko vode »spustijo« marelice).

Priprava

  1. Marelice operemo in izkoščičimo ter odstranimo morebitne poškodovane ali druge slabe dele.
  2. Tako pripravljene marelice damo v večjo posodo z debelim dnom, dodamo sladkor in zelo dobro premešamo, pokrijemo ter spravimo v hladilnik za 24 ur (vmes lahko nekajkrat premešamo).
  3. Posodo z marelicami postavimo na kuhalno ploščo in začnemo kuhati marmelado.
  4. Kuhamo približno 30 minut, nato pa marelice s paličnim mešalnikom dobro zmešamo v fino kašo. Če nastane veliko pene, jo odstranimo.
  5. S kuhanjem nadaljujemo do željene gostote (gostoto preverimo tako, da žličko marmelade polijemo na hladen krožnik, počakamo nekaj minut, nato pa krožnik poševno obrnemo in vidimo gostoto). Na koncu dodamo oziroma primešamo še citronsko kislino ali sok bio limone.
  6. Marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke (oprane kozarčke postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo.
  7. Nato kozarčke z marmelado položimo na toplo ali jih zavijemo v deko, da se počasi ohladijo ter ohlajene shranimo v temen prostor do uporabe.

Morda vam bo všeč