Jabolčno-korenčkova torta brez jajc z vaniljevo maskarpone kremo

by Jasmina

TORTA, za moja otroka najpomembnejša sladica vsakega praznovanja! In prav zato ob večjih oziroma pomembnejših praznikih nikakor ne sme manjkati na naši mizi. Pri nas je nekako že v navadi, da za božič in veliko noč spečem praznično korenčkovo torto, ki je poleg tega, da je narejena iz veliko korenčka, ki pa se ga v pečenem biskvitu v bistvu sploh ne okusi, izredno aromatična, saj vsebuje veliko dišečega cimeta, muškatnega oreščka ter ingverja, ki torto čudovito praznično začinijo. In ker smo že pošteno zakorakali v lepe in tople pomladne dni, sem si tokrat za velikonočno tortico zaželela bolj lahko in sočno oziroma pomladno korenčkovo torto. Zato sem jo pripravila z jabolčno kašo, ki nadomesti jajca ter biskvit naredi še izdatno sočen, lahek in okusen. Seveda pa lahko vsi tisti, ki prisegate na jajca, dodate tudi eno ali dve manjši jajci. Prav tako lahko povsem po svojem okusu doziramo začimbe, vendar priporočam, da žličko cimeta le pustite med sestavinami. Sicer pa lahko maso za biskvit spečemo tudi v obliki mafinov, pri čemer je peka krajša vsaj za polovico. Vsekakor pa torto lepo obogati in naredi izjemno okusno tudi vaniljeva maskarpone krema oziroma smetana, ki je lepo rahla in nežna kot oblaček ter kar vabi po novem kosu, haha…
In še zelo pomemben podatek za vse »bizi« mame; pri pripravi biskvita potrebujemo oziroma umažemo samo eno posodo in eno kuhalnico, jeeej!

Jabolčno-korenčkova torta brez jajc z vaniljevo maskarpone kremo

TORTA, za moja otroka najpomembnejša sladica vsakega praznovanja! In prav zato ob večjih oziroma pomembnejših praznikih nikakor ne sme manjkati na naši mizi. Pri nas je nekako že v navadi,… Recepti Jabolčno-korenčkova torta brez jajc z vaniljevo maskarpone kremo European Natisni
Število oseb: pekač za torto premera 18 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Jabolčno-korenčkov biskvit

  • 150 g gladke moke
  • 90 g rjavega sladkorja
  • 90 g belega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ¼ žličke mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 120 g jabolčne kaše (čežane)
  • 35 g pinjenca (lahko tudi kisla smetana)
  • 100 g sončničnega olja
  • 180 g naribanega bio korenja
  • 45 g grobo nasekljanih orehov (ali mandljev)

 

Vaniljeva maskarpone krema

  • 120 g maskarpone sira
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlički vanilje (ali semena stroka prave vanilje)

 

Ostalo

  • Maslo za namastitev pekača
  • Papir za peko
  • Pisana čokoladna jajčka ali oreščki, ipd.

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2. Pripravimo model za torto, ki ga dobro namastimo z maslom, spodnji del pa obložimo s papirjem za peko.
  3. Korenje operemo, ostrgamo ter naribamo.
  4. V večjo posodo damo najprej suhe sestavine in sicer presejano moko, pecilni prašek in sodo bikarbono, nato pa še sladkor, sol in začimbe ter premešamo »na roke«.
  5. Nato dodamo mokre sestavine in sicer jabolčno čežano, pinjenec, olje, vaniljo in na koncu še naribano korenje (in po okusu še oreščke) ter »na roke« oziroma s kuhalnico vse skupaj lepo premešamo, da nastane lepa enotna masa.
  6. Maso vlijemo v predhodno pripravljen model in pečemo približno 1 uro do 1 uro in 15 minut, odvisno od tega kako »vodeno« jabolčno kašo smo uporabili. Če je testo že prepečeno, najlažje preverimo tako, da leseno palčko zapičimo v biskvit in če je le-ta suha, je biskvit pečen.
  7. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo v modelu še kakšnih 10 minut, nato pa ga zvrnemo na rešetko in previdno odstranimo papir za peko.
  8. Biskvit popolnoma ohladimo ter ga nato premažemo z vaniljevo maskarpone kremo, ki jo pripravimo tako, da vse sestavine damo v posodo in jih z mešalnikom zmešamo v lepo mazljivo puhasto kremo oziroma smetano, pri tem pa pazimo, da kreme ne premešamo preveč, saj se nam lahko »sesiri«.
  9. Torto lahko okrasimo s pisanimi čokoladnimi jajčki ali pa z zdrobljenimi oreščki.

 

Namig

  • Veganska verzija; uporabimo veganske sestavine in namesto pinjenca uporabimo npr. mandljevo mleko, ipd.
  • Jabolčna kaša; kašo oziroma čežano lahko kupimo v trgovini ali pa jo pripravimo sami doma tako, da vzamemo 2 do 3 jabolka, jih operemo (lahko tudi olupimo), odstranimo peške ter jih narežemo na kocke, nato pa jih kuhamo v malo vode (približno 50 ml) ter soku ene bio limone tako dolgo, da postanejo popolnoma mehka ter jih nato s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kašo.
  • Začimbe; oziroma dišavnice, kot so cimet, muškatni orešček in ingver lahko dozirate po svojem okusu, vendar priporočam, da količino cimeta ohranite po receptu.

Morda vam bo všeč