Valentinov pomarančni kolač z granatnim jabolkom

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Čeprav Valentinovo ni tradicionalni slovenski praznik, se mi zdi lepo, da imamo ta dan, ki nas morda malce prisili, da več razmišljamo o ljubezni in sreči, ki jo svojim ljubljenim osebam izkazujemo vsak na svoj način. No, jaz sem totalen romantik, o tem ni dvoma! Zato bi lahko Valentinovo praznovala kar večkrat na leto! Ljubezen zelo rada izkazujem na različne načine in ker sem v svoji kuhinji rada kreativna in inovativna, za Valentinovo svoje najdražje najraje presenetim s kakšnim zanimivim oziroma posebnim posladkom, ki naredi ta dan res sladek in poln sreče.

Tokrat sem Valentinovo presenečenje pripravila za mlad zaljubljen par, ki je svojo lepo in nežno ljubezensko zgodbo na mrzlo februarsko jutro zabeležil s fotografinjo Nino Roydo. Pripravila sem jima pomarančni kolač z granatnim jabolkom in atraktivnim kremnim oblivom. Kolač je rahel in sočen ter izredno nežnega citronastega okusa, zrna granatnega jabolka pa mu dajo hrustljavost in dodatno svežino. Največje presenečenje pa je nedvomno kremni obliv. Je prijetnega vanilijastega okusa in brez umetnih barvil, saj je obarvan popolnoma naravno. Intenzivno roza barvo namreč dosežemo s sokom rdeče pese. No, pa naj vas takoj pomirim, v oblivu se pese prav nič ne okusi, saj se v kombinaciji kremnega sira, masla, sladkorja, vanilje in pomarančnega soka njen zemeljski okus popolnoma izgubi in oblivu da le čudovito barvo. Ta je popolnoma naravna, dinamična, a hkrati nežna in lepa, prav taka kot je lahko ljubezen!!!

 

Valentinov pomarančni kolač z granatnim jabolkom

Čeprav Valentinovo ni tradicionalni slovenski praznik, se mi zdi lepo, da imamo ta dan, ki nas morda malce prisili, da več razmišljamo o ljubezni in sreči, ki jo svojim ljubljenim… Sladice Valentinov pomarančni kolač z granatnim jabolkom European Natisni
Število oseb: kolač premera 24 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 250 g moke
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 in ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ½ žličke soli
  • 170 g grškega jogurta
  • 1 žlička naribane bio pomarančne lupinice
  • 120 ml pomarančnega soka (priporočam sveže stisnjenega)
  • 60 ml stopljenega masla
  • 2 jajci
  • 1 granatno jabolko oziroma zrna enega granatnega jabolka (nekaj zrn prihranimo za okrasitev kolača)

     

    Sestavine za kremni obliv

  • 110 g kremnega sira Philadelphia sobne temperature
  • 50 g masla sobne temperature
  • 50 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Nekaj kapljic pomarančnega soka
  • 1 do 2 žlici bio soka rdeče pese (odvisno od tega kako intenzivno roza barvo obliva želimo)

     

    Ostale sestavine

  • Cvetovi svežih vrtnic

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  2. V srednje veliko posodo presejemo moko, dodamo sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol ter premešamo.
  3. V drugi posodi zmešamo jogurt, pomarančno lupinico, pomarančni sok, stopljeno maslo in jajca.
  4. Nato mokro zmes postopoma dodamo suhi zmesi (v posodi naredite jamico) in nežno ter hitro premešamo. Četudi ostane kakšna kepica suhe moke, ne mešamo predolgo, saj se pri tem tvori gluten in kolač oziroma masa težje naraste.
  5. Masi dodamo semena granatnega jabolka in jo prelijemo v predhodno z maslom dobro namaščen pekač. Pečemo približno 50 do 60 minut. Kolač je pečen, ko ga z leseno tanko palčko prebodemo in palčka ostane suha.
  6. Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga 10 minut pustimo v modelu, da se počasi ohladi. Nato ga položimo na rešetko in ga pustimo stati še par ur, da se popolnoma ohladi.

 

     Priprava »roza« obliva

  1. V posodo za mešanje damo maslo in kremni sir, oboje sobne temperature, da se lahko lepo povežeta in pri tem ne nastanejo grudice. Mešamo nekaj sekund dokler ne dobimo gladke mase.
  2. Dodamo vaniljev ekstrakt ter nekaj kapljic pomarančnega soka in za nekaj sekund na hitro premešamo.
  3. Nato dodamo sladkor v prahu, ki ga moramo obvezno presejati, saj s tem preprečimo nastanek grudic. Sladkor z mešalnikom na hitro oziroma v nekaj sekundah vmešamo v maso, da dobimo gladko fino puhasto kremo.
  4. Na koncu dodamo še sok rdeče pese. Če želimo bolj tekoč obliv ali pa bolj intenzivno roza barvo, preprosto dodamo še malo soka.
  5. Kolač premažemo z oblivom, posujemo z nekaj zrni granatnega jabolka in po želji okrasimo s svežimi cvetovi vrtnic.

     


Morda vam bo všeč