Domača granola

by Jasmina

Toplejše obdobje, ki je pred nami, je ravno pravšnje za osvežilne in hkrati hranljive zajtrke. Domača granola je odlična rešitev za t.i. hitri zdravi zajtrk, saj jo lahko pripravimo v večji količini, primerno shranimo ter nato večkrat uporabimo za jutranji obrok. Tako nam v začetku dneva ostane več prostega časa, ki ga lahko aktivno preživimo, saj nam da granola moči in energije za ves dan. In ni boljšega kot je doma pripravljena granola, ki jo lahko ustvarimo povsem po svojem okusu. Sama sicer nisem ravno oboževalka muslijev prelitih z mlekom ali s sadnimi jogurti, vendar pa dobra domača hrustljava granola s kakovostnimi oreščki v kombinaciji s polnomastnim navadnim ali grškim jogurtom ter z dodanim svežim sezonskim sadjem ni odlična samo za zajtrk, temveč si jo lahko privoščimo tudi kot zdravo sladico. Predvsem pa domačo granolo obožuje moja družina in prav vsak od nas ima svoj najljubši recept za kombinacijo granole in različnih dodatkov. Tokrat posredujem naš osnovni »family favourite« recept za domačo granolo, ki je poleg ovsenih kosmičev sestavljena še iz treh vrst oreščkov in sicer mandeljnov, lešnikov ter pistacij, ker imajo moji otroci te oreščke pač najraje. Mandeljne ponavadi uporabim kar neoluščene, lešnike pa raje uporabljam brez lupine, ker njihova lupina, za razliko od mandeljnove, malce pogreni.
Sicer pa se naše kombinacije dodatkov k domači granoli spreminjajo glede na sezono in tako bom kmalu posredovala še slastno kombinacijo, ki jo obožujeta predvsem moja fanta …

Domača granola

Toplejše obdobje, ki je pred nami, je ravno pravšnje za osvežilne in hkrati hranljive zajtrke. Domača granola je odlična rešitev za t.i. hitri zdravi zajtrk, saj jo lahko pripravimo v… Recepti Domača granola European Natisni
Število oseb: 1 pekač
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 4 skodelice bio ovsenih kosmičev
  • 2 skodelici mešanih oreščkov (lešniki, mandeljni, pistacije)
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlička kakava
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 120 g stopljenega masla
  • 180 g (10 žlic) medu

 

Ostale sestavine

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 150 stopinj C.
  2. V večjo posodo najprej stresemo ovsene kosmiče, nato pa mešane oreščke, cimet, vaniljo ter kakav in premešamo.
  3. Dodamo stopljeno maslo in med ter vse skupaj dobro premešamo in preložimo na pekač obložen s papirjem za peko.
  4. Granolo pečemo približno 40 minut in jo med pečenjem večkrat (na 10 do 15 minut) premešamo.
  5. Pečeno granolo ohladimo in shranimo v kozarec za shranjevanje.
  6. V skodelico damo nekaj žlic grškega jogurta ter granole in prelijemo z maceriranimi jagodami (po okusu lahko dodamo tudi nekaj lističev jagodne mete).

Morda vam bo všeč