Skutina tortica z maceriranimi jagodami

by Jasmina

V času svojega študija v Italiji sem bila zasvojena z vsemi možnimi italijanskimi dobrotami in svoj sleherni dan preživela ob preprostih pašticah ali pa božansko dobrih paninih, picah ter fokačah oziroma ob tako imenovani »cucina povera«. In ko spomin zavrtim še na sladke dobrote, je poleg vseh noro dobrih »gelatov«, tiramisujev in podobnih sladic izstopala ena prav posebna, vendar zelo preprosta kremasta tortica, polnega, a hkrati nežnega okusa po citrusih in vanilji. To je bila t.i. »torta di ricotta«. Lahko bi ji rekla kar nebeško dobra skutina tortica, ki je pravzaprav nekakšna bolj preprosta in enostavna verzija ameriške »cheesecake«. Sicer se lahko pripravi tudi s »slovensko ricotto« oziroma albuminsko skuto, ki je še bolj zdrava od navadne skute in tudi lažje prebavljiva, saj je pripravljena iz sirotke. Ker pa smo že kar nekaj časa v karantenskem obdobju, sem svoj recept prilagodila razmeram in tortico pripravila kar z navadno pasirano skuto, ki jo imam skoraj vedno na zalogi v hladilniku. Za bolj kremasto strukturo in okus sem ji dodala še malce sira mascarpone, da me popelje v tiste »svobodne« čase v Italiji. Ker je letošnja pomlad izredno topla in sončna, se je že pričela sezona domačih jagod, ki odlično dopolnjujejo okus tortice ter ji dajo dodatno svežino.

Skratka, to je tortica, ki zagotovo navduši prav vse generacije, zaradi svojega nežnega okusa in kremaste strukture pa jo še posebej obožujejo otroci!

Skutina tortica z maceriranimi jagodami

V času svojega študija v Italiji sem bila zasvojena z vsemi možnimi italijanskimi dobrotami in svoj sleherni dan preživela ob preprostih pašticah ali pa božansko dobrih paninih, picah ter fokačah… Recepti Skutina tortica z maceriranimi jagodami European Natisni
Število oseb: model za torto premera 18 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 500 g skute (pasirane ali rikote)
  • 120 g sira mascarpone
  • 2 jajci
  • 160 g sladkorja
  • 2 žlički tekoče vanilje
  • Sok 1 do 2 bio limon
  • Nastrgana lupinica bio limone
  • 60 g jedilnega škroba

 

Sestavine za macerirane jagode

  • 250 g jagod
  • 2 žlici sladkorja
  • ½ soka limone
  • Sveži listi jagodne mete
  • Po okusu sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Pripravimo okrogli model za torto in njegovo dno obložimo s papirjem za peko, obod oziroma rob modela pa dobro namastimo z maslom in na tanko posujemo s kristalnim sladkorjem (da se masa lažje dvigne).
  3. V posodi z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor, da dobimo kremasto svetlo maso.
  4. Nato dodamo skuto, mascarpone, vaniljo in limonin sok ter z mešalnikom zmešamo v gladko maso.
  5. Jedilni škrob presejemo ter ga postopoma dodajamo in vmešamo v skutno jajčno maso.
  6. Maso vlijemo v predhodno pripravljen model in pečemo 1 uro.
  7. Med peko tortice pripravimo macerirane jagode in sicer tako, da oprane in očiščene jagode narežemo na poljubno velike koščke, dodamo sladkor in limonin sok, premešamo ter pustimo na sobni temperaturi stati vsaj pol ure, da se sladkor popolnoma raztopi in jagode spustijo svoj sok oziroma aromo.
  8. Pečeno skutino tortico vzamemo iz pečice in jo še kakšnih pet minut pustimo v modelu, da se malce ohladi in "upade", nato pa previdno odstranimo obod modela in tortico preložimo na servirni krožnik ter počakamo, da se ohladi vsaj do mlačnega.
  9. Ohlajeno tortico posujemo s sladkorjem v prahu in jo okrasimo z maceriranimi jagodami ter lističi jagodne mete.

 

Namig

  1. Vse sestavine naj bodo sobne temperature, da se masa lažje poveže v homogeno zmes.
  2. Tortico lahko v celoti pripravimo tako z ricotto kot z navadno ali albuminsko skuto. Tudi če slučajno nimamo pri roki sira mascarpone, ga lahko kar v celoti nadomestimo z izbrano skuto in tortica bo v vsakem primeru odlična. Bo pa tortica, ki bo pripravljena z ricotto ali albuminsko skuto najbolj fina!

Morda vam bo všeč