Pečeni krofi z jagodami in bezgom

by Jasmina

Sezona sladkih in sočnih domačih jagod se je pričela in ni lepšega in boljšega kot jih uporabiti v preprostih sladicah, s katerimi se lahko sladkamo in uživamo na prostem, ob šelestenju pomladnega vetriča in poležavanju v naravi, ko nas topli sončni žarki prijetno božajo. Tile nebeško dobri krofi z jagodami in bezgom zahtevajo resnično malo časa za pripravo in samo v 30 minutah imamo pripravljeno sladico, ki očara prav vsakogar. Kombinacija jagod in bezga je tako zelo lepa in prefinjena, da bo to zagotovo eden od receptov, ki ga boste od sedaj naprej zelo radi uporabljali. Da so nad temi krofi navdušeni prav otroci, ni potrebno posebej poudarjati, prevzamejo pa zagotovo tudi odrasle, tako s svojim prijetnim pomladno svežim okusom po jagodah in bezgu, kot tudi s svojim izgledom, saj čudoviti roza preliv iz bele čokolade in jagod v prahu deluje izredno mamljivo, sploh če krofe še dodatno okrasimo s svežimi jagodami ter aromatičnimi cvetovi bezga. Tako naravno barviti namreč res prevzamejo pozornost in fascinirajo na še tako lepo pripravljeni pomladni mizi.
Krofi pečeni v pečici so pripravljeni iz biskvitne osnove ter so zato lepo mehki, sočni in pomladno lahki. Sočnost in okus krofom doda tudi jogurt oziroma pinjenec z okusom po bezgu, lahko pa uporabimo kar navadni jogurt, ki ga osladimo z domačim bezgovim sirupom. Za sočnost prav tako poskrbijo koščki svežih jagod, za dodaten intenziven okus po jagodah pa še izjemen preliv oziroma glazura, ki je pripravljena iz bele čokolade in liofiliziranih jagod v prahu. Le-te imajo namreč še bolj intenziven okus kot sveže jagode in tako dobimo res pravo poezijo aromatičnih pomladnih okusov v enem!

Pečeni krofi z jagodami in bezgom

Sezona sladkih in sočnih domačih jagod se je pričela in ni lepšega in boljšega kot jih uporabiti v preprostih sladicah, s katerimi se lahko sladkamo in uživamo na prostem, ob… Recepti Pečeni krofi z jagodami in bezgom European Natisni
Število oseb: 6 krofov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 130 g navadne gladke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke bio limonine lupine (nastrgane)
  • 120 ml jogurta z okusom po bezgu (ali pinjenca)
  • 2 žlici bezgovega sirupa
  • 1 večje jajce
  • 1 žlička vanilje
  • 1,5 žlice rastlinskega olja
  • 60 g jagod (očiščenih in na drobno narezanih)

 

Preliv

  • 10 g liofiliziranih jagod (zdrobljenih v prah)
  • 120 g bele čokolade
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • Jagode in bezgovi cvetovi za okras

 

Ostalo

  • Model oziroma pekač za ameriške krofe
  • Vrečka za živila ali brizgalna vrečka za enkratno uporabo
  • Maslo za namastitev modela
  • Papir za peko

Priprava

  1.  Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2.  Pripravimo dve skledi in sicer v prvo stresemo vse suhe sestavine, v drugo pa vse mokre sestavine ter mešanici v vsaki skledi dobro premešamo.
  3.  Nato suhe sestavine postopoma primešamo k mokrim sestavinam ter vse skupaj z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
  4.  Model oz. pekač za krofe dobro namastimo.
  5.  Maso za krofe v modele najlažje nabrizgamo z brizgalno vrečko za enkratno uporabo ali kakšno drugo vrečko za živila, ki ji en del zavozlamo, vrečko postavimo v kozarec z vozlom navzdol, jo razpremo in vanjo nadevamo maso. Vrečko nato dvignemo iz kozarca in njen zgornji del na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da se vsa masa potisne navzdol proti vozlu. Nato vozel odrežemo ter maso počasi nabrizgamo v predhodno namaščene modele do višine ¾.
  6.  Nato na vsak krof položimo nekaj koščkov jagod ter jih s prstom na rahlo potisnemo v testo.
  7.  Pečemo 12 do 15 minut, da se testo prepeče.
  8.  Pečene krofe pustimo še nekaj minut v modelu, nato pa jih prevrnemo na rešetko obloženo s papirjem za peko (da ne dobijo odtisa mrežice) ter pustimo, da se popolnoma ohladijo.
  9.  Medtem pripravimo liofilizirane jagode v prahu in sicer liofilizirane jagode stresemo v vrečko za živila, jo zapremo in po njej dobro potolčemo, da jagode zdrobimo v prah. Nato jih presejemo še čez ozko cedilko, da izločimo večje koščke oziroma zrnca.
  10.  Nato pripravimo še preliv za krofe in sicer na vodni kopeli stopimo belo čokolado z žlico rastlinskega olja in ko je čokolada popolnoma stopljena, primešamo še jagode v prahu ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lep enakomeren barvast preliv oziroma glazuro.
  11.  Ohlajene krofe z lepše oziroma gladke strani pomočimo v preliv ter jih postavimo nazaj na rešetko in okrasimo z nekaj presejanimi zrnci liofiliziranih jagod, koščki svežih jagod ter cvetovi bezga.

Morda vam bo všeč