Jagodni skutni cmoki

by Jasmina

Ali imate svojo nostalgično jed iz otroštva, ki vam jo spomin lahko tako živo »nariše«, da jo dobesedno zavonjate in okusite kot takrat v tistem času?!
Cmoki so zame osebno prav taka nostalgična jed, saj jih je mami v mojem otroštvu pogosto pripravljala. Večinoma jih je delala iz krompirjevega testa in polnila s slivami, saj je bilo v tistih časih doma pridelanega krompirja, ki ga je bilo potrebno porabiti, vedno na pretek. Pa tudi domačih sladkih dolenjskih »češpelj« iz našega sadovnjaka je bilo vedno obilo, tako da se je marmelada naredila kar sama in zamrzovalna skrinja je bila vedno polna zalog tega domačega sadeža, ki so kar čakale, da končajo v slastnih cmokih, hi hi … Če dobro pomislim, so krompirjevi cmoki kar malce zamudni za pripravo, čeprav se mi zdi, da jih je moja mami pripravila kar mimogrede. Ampak časi se spreminjajo in naš življenjski tempo je drugačen kot je bil včasih, kar se velikokrat odraža tudi pri prehranjevanju, zato velikokrat iščemo lažje ali hitrejše, mogoče pa tudi še boljše alternative oziroma zamenjave za recepte naših mam. Prav zato so pri nas velikokrat na jedilniku kar skutni cmoki, ki so pripravljeni na zelo enostaven način oziroma bi lahko rekla kar »brzinsko«, a zaradi tega niso prav nič manj okusni ali dobri, mogoče so celo še boljši (hmmm, samo ne tega povedati moji mami, hi hi)! Moja otroka jih najbolj obožujeta polnjene z jagodami. In ravno v pomladansko-poletnem času, ko so jagode najbolj sladke, sočne in aromatične, so ti cmoki najboljši.
Lahko pa si vzamemo malenkost več časa in v svojo kuhinjo spustimo otroke ter na prav zabaven način skupaj pripravimo te božanske jagodne skutne cmoke. Njihova priprava je res tako zelo preprosta, da jo moja štiriletna hči z lahkoto obvlada, pri tem pa otroci urijo tudi svoja čutila in motorične veščine ter pridobivajo na samostojnosti. Skupni trenutki preživeti v kuhinji pa so neprecenljivi tako za nas starše kot za otroke. Zato kar pogumno, uživajte z otroki v kuhinji in skupaj ustvarite te edinstvene nostalgične spomine!

Jagodni skutni cmoki

Ali imate svojo nostalgično jed iz otroštva, ki vam jo spomin lahko tako živo »nariše«, da jo dobesedno zavonjate in okusite kot takrat v tistem času?!Cmoki so zame osebno prav… Recepti Jagodni skutni cmoki European Natisni
Število oseb: približno 12 do 14 cmokov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 300 g ostre moke
 • 500 g pasirane skute
 • 1 jajce
 • 80 g masla (tekočega oz. stopljenega)
 • Ščepec soli

 

Ostale sestavine

 • Jagode
 • Maslo
 • Krušne drobtine
 • Rjavi sladkor (ali med ali javorjev sirup)
 • Cimet
 • Vanilja v prahu

Priprava

 1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, kamor dodamo vse preostale sestavine.
 2. Narahlo premešamo, vendar sestavin ne gnetemo, dokler ne dobimo enotno gmoto oziroma hlebček testa. Ta postopek najlažje opravimo kar s čistimi rokami.
 3. Na rahlo pomokani delovni površini testo najprej prerežemo na polovico. Nato vsako polovico testa narežemo na približno 6 do 7 kosov.
 4. Na vsak košček testa na sredino položimo očiščeno celo jagodo in z rokami oblikujemo žogico oziroma cmok.
 5. Cmoke narahlo pomokamo in jih kuhamo v osoljenem vrelem kropu vode približno 15 do 20 minut (odvisno od debeline cmoka oz. testa).
 6. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode in jih preložimo na krožnik ter zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami (razmerje 1:1), posujemo s sladkorjem (ali dodamo med ali javorjev sirup), cimetom in vaniljo v prahu.

Morda vam bo všeč