Domača jagodna marmelada z rabarbaro

by Jasmina

Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.
Okus, gostota in sladkost jagodne marmelade je zelo odvisna od jagod samih. Vsekakor morajo biti jagode zelo zrele, vendar ne prezrele, ne smejo pa biti vodene, temveč kompaktno mesnate. Ni namreč vsaka sorta oziroma vrsta jagod primerna za marmelado. Zelo dobre oziroma kar najboljše jagode za marmelado so po mojem mnenju sorte »Mara des Bois« (v Franciji je bila ta jagoda razglašena za najboljšo), ki so izredno sladke in aromatične ter po okusu spominjajo na gozdne jagode.

Tokrat pa sem jagodam dodala še rabarbaro, ki sem jo predhodno spekla v pečici (tako pripravljena rabarbara se mi namreč zdi najbolj okusna) in jo nato v gladko kašo zmešala s paličnim mešalnikom ter tako pripravljeno kašo na koncu dodala kuhani jagodni marmeladi. Jagodna marmelada z rabarbaro je čudovite rdeče barve ter je izredno aromatična in hkrati osvežilna, zaradi dodane rabarbarine kaše pa je tudi nekoliko bolj gosta.
Pa le kakšen kozarček viška jo nakuhajte, saj se prav vsak razveseli darilca iz domače kuhinje!

Domača jagodna marmelada z rabarbaro

Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in… Recepti Domača jagodna marmelada z rabarbaro European Natisni
Število oseb: cca. 16 kozarčkov po 212 ml
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Rabarbarina kaša (500 ml)

 • 650 g rabarbare (samo stebla, brez listov, ti so namreč strupeni)
 • 220 g belega kristalnega sladkorja ali 130 g fruktoze (sadni sladkor)
 • Vaniljeva semena enega stroka
 • Sok ene limone

 

Jagodna marmelada

 • 3 kg očiščenih jagod (priporočam sorto Mara des Bois)
 • 1,2 kg belega kristalnega sladkorja ali 720 g fruktoze (sadni sladkor)
 • 20 g citronske kisline

 

Opomba

Iz navedene količine jagod in rabarbare se nakuha marmelada za približno 16 kozarčkov po 212 ml (lahko tudi kakšen manj ali več, odvisno od tega koliko vode »spustijo« jagode).

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
 2. Pripravimo rabarbaro, tako da očistimo stebla ter zeleni del olupimo (lupina je namreč lahko vlaknasta) in narežemo na poljubne manjše koščke.
 3. V pekač naložimo pripravljeno rabarbaro, posujemo s sladkorjem, dodamo semena vanilje in sok limone, premešamo ter pečemo 25 minut. Med peko lahko še enkrat premešamo.
 4. V večjo posodo z debelim dnom damo očiščene jagode ter sladkor in kuhamo do mehkega.
 5. Nato kuhane jagode s paličnim mešalnikom dobro premešamo (če nastane veliko pene, jo lahko odstranimo).
 6. Marmelado kuhamo do želene gostote (gostoto preverimo tako, da žličko marmelade polijemo na krožnik, počakamo nekaj minut, nato pa krožnik poševno obrnemo in vidimo gostoto) približno 30 minut, lahko tudi malo več. Na koncu dodamo oziroma primešamo še citronsko kislino.
 7. Pečeno rabarbaro s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo ter jo primešamo jagodni marmeladi, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še nekaj minut, da se marmelada lepo zgosti.
 8. Marmelado prelijemo v sterilizirane kozarce (oprane kozarčke postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo.
 9. Nato kozarčke z marmelado položimo na toplo ali jih zavijemo v deko, da se počasi ohladijo ter nato ohlajene shranimo v temen prostor do uporabe.

Morda vam bo všeč