Veganski jabolčno-vaniljevi krofi iz pečice s cimetovim sladkorjem

by Jasmina

Sočni, rahli in izredno aromatični ter jesensko obarvani jabolčno-vaniljevi krofi iz pečice s cimetovim sladkorjem so primerni tudi za vegane, saj ne vsebujejo živalskih sestavin in so absolutno novi »hit« v naši družini! Kar nekaj časa sem na spletu občudovala te slastne krofe iz pečice, ko je nekega dne moj sin rekel, da je počasi že čas, da se jih lotim še sama… No, oklevanje je bilo sicer bolj povezano z modelom, saj za peko potrebujemo poseben model s sredinsko okroglo »izdolbino«, da dobimo krofe, ki spominjajo na famozne ameriške »donatse«. In ko mi je končno uspelo nabaviti modelček, sem se takoj lotila preizkušanja različnih receptov. Teh je na spletu res ogromno, a ker imamo v naši družini radi sočne in rahle sladice, je bilo prav to osnova za to, kar sem želela doseči pri teh krofih. Testo oziroma masa je pravzaprav podobna masi za biskvit, vendar sem sama pripravila kar vegansko različico, zato sem jajca nadomestila z jabolčno čežano, maso pa nato še jesensko aromatizirala in nastali so res čudovito okusni krofi, ki imajo izredno lep in nežen okus po jabolkih ter vanilji. Krofe sem za »top – finiš« povaljala še v cimetovem sladkorju in s tem še dodatno poudarila jesenske arome. Če je med vami kakšen neutolažljivi čokoholik, pa predlagam, da krofe prelijete s stopljeno belo cimetovo čokolado in posujete s ščepcem cimeta!

Veganski jabolčno-vaniljevi krofi iz pečice s cimetovim sladkorjem

Sočni, rahli in izredno aromatični ter jesensko obarvani jabolčno-vaniljevi krofi iz pečice s cimetovim sladkorjem so primerni tudi za vegane, saj ne vsebujejo živalskih sestavin in so absolutno novi »hit«… Recepti Veganski jabolčno-vaniljevi krofi iz pečice s cimetovim sladkorjem European Natisni
Število oseb: 6 krofov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 140 g navadne gladke moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 1 žlička sode bikarbone
 • ¼ žličke soli
 • ½ žličke cimeta (cejlonski)*
 • 70 g sladkorja
 • 60 g jabolčne čežane**
 • 120 ml mleka
 • 1 žlica olja
 • 1 in pol žličke tekoče vanilje

 

Ostalo 

 • Model za ameriške krofe
 • Vrečka za živila ali brizgalna vrečka za enkratno uporabo
 • Maslo ali olje za namastitev modela
 • Papir za peko
 • 50 g sladkorja +1 žlička cimeta (cejlonski)* za posip

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
 2. Pripravimo si dve skledi in sicer v eno stresemo vse suhe sestavine, v drugo pa vse mokre sestavine ter mešanici v vsaki skledi dobro premešamo.
 3. Nato suhe sestavine stresemo k mokrim ter vse skupaj kar z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
 4. Model za krofe dobro namastimo.
 5. Maso za krofe v modele najlažje nabrizgamo z brizgalno vrečko za enkratno uporabo ali kakšno drugo vrečko za živila, ki ji en del zavozlamo, vrečko postavimo v kozarec z vozlom navzdol, jo razpremo in vanjo nadevamo maso za krofe. Vrečko nato dvignemo iz kozarca in njen zgornji del na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da se vsa masa potisne navzdol proti vozlu. Nato vozel odrežemo in maso nabrizgamo v predhodno namaščen model do višine ¾.
 6. Pečemo 10 minut.
 7. Pečene krofe pustimo še nekaj minut v modelu, nato pa jih prevrnemo na rešetko obloženo s papirjem za peko, da se popolnoma ohladijo.
 8. Ohlajene krofe premažemo z raztopljenim maslom in jih povaljamo v sladkorju zmešan s cimetom ter postrežemo!

 

Namig

*  Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.

**  Jabolčna čežano ali kašo lahko kupimo v trgovini ali pa jo pripravimo sami doma tako, da vzamemo 1 do 2 jabolka, ju operemo (lahko jih tudi olupimo), odstranimo peške ter jih narežemo na kocke, nato pa jih kuhamo v žlici ali dveh vode ter soku polovice limone tako dolgo, da postanejo popolnoma mehka ter jih s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kašo.

Morda vam bo všeč