Rdeče jabolčne vrtnice

by Jasmina

Tone Pavček: Mama
Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.

O materinskem dnevu bi se lahko razpisala na dolgo in široko, pa je vendar vse skupaj lahko napisati tudi zelo preprosto in enostavno … Mama je ena velika ljubezen! Če je ljubezen dajanje drugih potreb pred lastne, potem smo mame en velik multipraktik izvajanja in zadovoljevanja potreb drugih in prav nobena ovira v življenju nas ne uniči, saj nam naše materinstvo daje neizprosno borbenost, zagon, moč in energijo, da vedno znova najdemo pot, smisel, ljubezen, … Zato je materinstvo in naziv »mama« potrebno vedno in obvezno proslaviti!
Ta recept za rdeče jabolčne vrtnice je nastal prav zaradi inspiracije na materinski dan, ko je res lepo, če svojim dragim mamam izkažemo spoštovanje in ljubezen s cvetom dišeče in elegantne vrtnice ali pa »pocrkljamo« njihove brbončice. In ta recept zadovolji vse v enem, rdeče jabolčne vrtnice so namreč res lepa pozornost, ki navduši s svojim videzom in okusom.
Bistvo recepta so jabolka, ki so predhodno namočena v sirupu rdeče pese, vendar ni potrebno niti najmanj dvomiti o okusu, saj limonin sok odvzame pesin zemeljski okus. Rezine jabolka so na ta način res čudovito rdeče obarvane, tako da lahko z njimi ustvarimo okusne in po cimetu dišeče jabolčne rožice oziroma vrtnice. In zakaj sok rdeče pese? Ker je le-ta najbolj močno naravno barvilo. Lahko pa seveda poskusite tudi s sokom malin ali brusnic, ipd., vendar bo intenzivnost barve manjša. Rdeče vrtnice lahko pripravimo oziroma postrežemo tudi z vaniljevo kremo ali kepico vaniljevega sladoleda ter okrasimo z nekaj vejicami sveže mete ali melise. Zagotovo pa ta sladica ni primerna samo za materinski dan, ampak tudi za kakšen drug praznik ali slavje, saj je dimenzija sladice zelo priročna za tako imenovani »finger food«, s svojo realistično podobo rdečih vrtnic pa bo prav gotovo očarala prav vsakega!

Rdeče jabolčne vrtnice

Tone Pavček: MamaVsaka mama je prava mama,dana za srečo in na veselje.Prava. In ena sama.Za vse življenje. O materinskem dnevu bi se lahko razpisala na dolgo in široko, pa je… Recepti Rdeče jabolčne vrtnice European Natisni
Število oseb: 6 vrtnic
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 300 ml bio soka rdeče pese
 • 240 g sladkorja
 • Sok 2 bio limon

 

Ostalo

 • Jabolka (6 do 8 rezin za eno vrtnico)
 • Listnato testo (za eno vrtnico potrebujemo trak testa dimenzij 28 x 5 cm)
 • Marelična marmelada
 • Cimet v prahu
 • Sladkor v prahu
 • Lističi sveže mete ali melise za dekoracijo

Priprava

 1. Sok rdeče pese in sladkor zavremo, nekaj minut kuhamo ter odstavimo.
 2. Prilijemo limonin sok, premešamo in pustimo, da se sirup ohladi do mlačnega.
 3. Neolupljena Jabolka prerežemo počez, odstranimo peške in jih narežemo na tanke lističe oziroma rezine (debeline cca. 2 mm). Za pripravo ene vrtnice potrebujemo 6 do 8 jabolčnih rezin.
 4. Rezine jabolk potopimo v ohlajeni sirup in jih po vrhu obtežimo (nanje npr. naložimo nekaj žlic), da so jabolka v celoti obdana s sirupom. Pustimo stati vsaj dve uri, da se rezine jabolk obarvajo enakomerno rdeče.
 5. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 6. Ko so rezine lepo obarvane, jih položimo na papirnato servieto, da se malce odcedijo.
 7. Iz listnatega testa narežemo trakove dolge 28 x 5 cm in jih premažemo z marelično marmelado.
 8. Po vrh traku enakomerno razporedimo obarvane rezine jabolk, spodnji del testa pa posujemo s cimetom in testo nato zapognemo počez, da objamemo rezine.
 9. Trak nato iz ene strani nežno in narahlo oziroma ne preveč na tesno zavijemo (»zarolamo«), da dobimo lep cvet vrtnice.
 10. Cvetove polagamo v pekač za mafine, ki smo ga dobro namastili z maslom in pečemo okoli 30 minut (na spodnji rešetki, da se cvetovi ne zapečejo preveč).
 11. Pečene cvetove še kakšnih 10 min pustimo v pekaču, nato pa jih z nožem previdno obrežemo okoli in okoli ter previdno vzamemo iz modelčkov.
 12. Cvetove rdečih jabolčnih vrtnic pred serviranjem premažemo z marelično marmelado ter narahlo posujemo s sladkorjem v prahu. Za še lepši izgled pa lahko dodamo tudi nekaj lističev sveže mete ali melise ali pa jih postrežemo z vaniljevo omako!

Morda vam bo všeč