Tone Pavček: Mama
Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.
O materinskem dnevu bi se lahko razpisala na dolgo in široko, pa je vendar vse skupaj lahko napisati tudi zelo preprosto in enostavno … Mama je ena velika ljubezen! Če je ljubezen dajanje drugih potreb pred lastne, potem smo mame en velik multipraktik izvajanja in zadovoljevanja potreb drugih in prav nobena ovira v življenju nas ne uniči, saj nam naše materinstvo daje neizprosno borbenost, zagon, moč in energijo, da vedno znova najdemo pot, smisel, ljubezen, … Zato je materinstvo in naziv »mama« potrebno vedno in obvezno proslaviti!
Ta recept za rdeče jabolčne vrtnice je nastal prav zaradi inspiracije na materinski dan, ko je res lepo, če svojim dragim mamam izkažemo spoštovanje in ljubezen s cvetom dišeče in elegantne vrtnice ali pa »pocrkljamo« njihove brbončice. In ta recept zadovolji vse v enem, rdeče jabolčne vrtnice so namreč res lepa pozornost, ki navduši s svojim videzom in okusom.
Bistvo recepta so jabolka, ki so predhodno namočena v sirupu rdeče pese, vendar ni potrebno niti najmanj dvomiti o okusu, saj limonin sok odvzame pesin zemeljski okus. Rezine jabolka so na ta način res čudovito rdeče obarvane, tako da lahko z njimi ustvarimo okusne in po cimetu dišeče jabolčne rožice oziroma vrtnice. In zakaj sok rdeče pese? Ker je le-ta najbolj močno naravno barvilo. Lahko pa seveda poskusite tudi s sokom malin ali brusnic, ipd., vendar bo intenzivnost barve manjša. Rdeče vrtnice lahko pripravimo oziroma postrežemo tudi z vaniljevo kremo ali kepico vaniljevega sladoleda ter okrasimo z nekaj vejicami sveže mete ali melise. Zagotovo pa ta sladica ni primerna samo za materinski dan, ampak tudi za kakšen drug praznik ali slavje, saj je dimenzija sladice zelo priročna za tako imenovani »finger food«, s svojo realistično podobo rdečih vrtnic pa bo prav gotovo očarala prav vsakega!