Domača vroča čokolada (klasična in gosta)

by adminmitja

Ko se na nebu pojavijo prve snežinke, bele, nežne in puhaste, ki nam snežno odejo snujejo in se vse lesketa kot v pravljici… no, podobno pesmico pri nas doma otroci prepevajo celo zimo in priznam, da se tudi sama vsakič znova kot mali otrok razveselim prav prvih snežink. Te nam ponavadi prinesejo tudi mraz in čeprav sem oseba sonca in morja, vseeno neizmerno uživam tudi v zimi. Z otroki radi uživamo v vseh snežnih radostih in tako nam ob pošiljki prvega snega snežak in kepanje nikoli ne uideta. In ko se utrujeni z mokrimi noski in rdečimi lički vrnemo v naš topli domek, se najraje pogrejemo in okrepčamo z domačo vročo čokolado, ki je gosta, svileno gladka in polnega okusa. Najboljša je z veliko kepo stepene sladke smetane posute z dišečim cimetom. In tako vedno znova sanjam beli Božič!

Domača vroča čokolada

Ko se na nebu pojavijo prve snežinke, bele, nežne in puhaste, ki nam snežno odejo snujejo in se vse lesketa kot v pravljici… no, podobno pesmico pri nas doma otroci… Pijače Domača vroča čokolada (klasična in gosta) European Natisni
Število oseb: 1 do 2
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

"Klasična" vroča čokolada

  • 200 g temne čokolade (priporočam BAM čokoladne kapljice)
  • 200 ml mleka
  • ½ žličke medu
  • 1 žlička masla
  • Zelo majhen ščepec soli
  • 1 žlička konjaka (če delamo za otroke, ga izpustimo)

 

"Gosta" vroča čokolada

  • 50 g mlečne čokolade (priporočam BAM čokoladne kapljice)
  • 200 ml mleka
  • 1 žlica kakava
  • ½ žličke medu
  • ½ žlice jedilnega škroba
  • 1 žlička masla
  • Zelo majhen ščepec soli
  • 1 žlička konjaka (če delamo za otroke, ga izpustimo)

 

Ostalo

  • Sladka smetana za stepanje
  • Ščepec mletega cimeta

Priprava

 

"Klasična" vroča čokolada

  1. Čokoladne kapljice stopimo na sopari, da dobimo lepo in gladko tekočo čokolado.
  2. V drugi posodi z debelim dnom zavremo mleko, ki mu dodamo med, maslo in čisto majhen ščepec soli, ki poudari okus čokolade.
  3. Dodamo oziroma prilijemo stopljeno čokolado in jo ob stalnem mešanju kuhamo še kakšno minuto ali dve, da se čokolada zgosti in postane lepo svileno gladka.
  4. Če vročo čokolado pripravljamo za odrasle, ji na koncu dodamo še konjak, sicer ta korak izpustimo!
  5. Vročo čokolado nalijemo v skodelico, ji dodamo še stepeno smetano ter posujemo s ščepcem mletega cimeta.

 

"Gosta" vroča čokolada

  1. Odvzamemo 3 žlice hladnega mleka in ga dobro zmešamo z jedilnim škrobom (pazimo, da v mešanici ni "grudic"). 
  2. V posodi z debelim dnom zavremo preostalo mleko, ki mu dodamo kakav, med, maslo in čisto majhen ščepec soli, ki poudari okus čokolade.
  3. Prilijemo mešanico hladnega mleka in škroba ter ob stalnem mešanju kuhamo še nekaj minut oziroma dokler se zmes ne zgosti primerno. 
  4. Posodo odstavimo in dodamo čokoladne kapljice ter mešamo dokler se vsa čokolada ne stopi in napitek ne postane lepo kremast in gladek.
  5. Če vročo čokolado pripravljamo za odrasle, ji na koncu dodamo še konjak, sicer ta korak izpustimo!
  6. Vročo čokolado nalijemo v skodelice, ji dodamo še stepeno smetano ter posujemo s ščepcem mletega cimeta.

Morda vam bo všeč