Reciklirane čokoladne lizike

by Jasmina

Decembra se pri nas doma kar naenkrat pojavi obilo čokoladnih figuric, od raznih Miklavžev, parkljev, božičkov, snežakov, jajčk oziroma bunkic, ipd., ki jih otroka dobita za praznike od babic, tet in ostalih sorodnikov. In velikokrat se je zgodilo, da so se te čokoladice »valjale« po naši kuhinji potem še celo leto.

Ker se kot mama trudim, da otroka kljub prazničnim sladkarijam pojesta tudi kakšen bolj »zdrav sladkorček« (če se lahko tako tolažim, hi hi), sem se domislila tega zabavnega recikliranja in priprave malce bolj hranljive čokolade v obliki lizik. Če lesenih palčk nimamo, lahko takšno čokolado pripravimo tudi v kakšni drugačni obliki ali pa jo preprosto nalijemo na ravno površino, posujemo s svojimi najljubšimi sestavinami in nato strjeno razlomimo na poljubne kose ter pohrustamo ob svoji najljubši knjigi ali filmu!

Reciklirane čokoladne lizike

Decembra se pri nas doma kar naenkrat pojavi obilo čokoladnih figuric, od raznih Miklavžev, parkljev, božičkov, snežakov, jajčk oziroma bunkic, ipd., ki jih otroka dobita za praznike od babic, tet… Recepti Reciklirane čokoladne lizike European Natisni
Število oseb: 6 lizik
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 200 g čokolade
  • Suho sadje (brusnice, marelice, slive, itd.)
  • Mešani oreščki

 

Ostalo

  • Papir za peko
  • Olje
  • Lesene palčke

Priprava

  1. Pripravimo pekač, na katerega kapnemo nekaj kapljic olja ter nanj položimo papir za peko. Nato nekaj kapljic olja kapnemo še na papir za peko in ga dobro razmažemo po celi površini, najbolje kar s papirnato brisačo.
  2. Pripravimo oziroma na manjše koščke narežemo suho sadje ter oreščke.
  3. Razlomimo čokolado oziroma čokoladne figurice ter jo nad vodno soparo ob stalnem mešanju stopimo.
  4. Z žlico zajamemo stopljeno čokolado ter naredimo šest kupčkov, ki jih nato z žlico previdno razmažemo v krog.
  5. Vsakemu kupčku čokolade dodamo leseno palčko ter čez njo prelijemo še nekaj stopljene čokolade, da je palčka prekrita.
  6. Poljubno potresemo s pripravljenim suhim sadjem in oreščki.
  7. Pripravljene lizike postavimo na hladno, da se strdijo ter strjene nato previdno in počasi odlepimo od papirja.

Morda vam bo všeč