Puhasti buhteljni s čokoladnimi koščki

by Jasmina

Kdor me dobro pozna ali pa spremlja moj blog zelo dobro ve, da imamo pri nas neizmerno radi, ko se po našem domu prepletajo omamne vonjave sveže pečenih dobrot. Res ni bolj domačega in prijetnega občutka in to ne glede na letni čas v katerem smo. Recept, ki sem ga zapisala spodaj, je bil uporabljen že tolikokrat, da bi ga verjetno znala pripraviti celo z zaprtimi očmi, hi hi. Pravzaprav je ta recept osnova za vse moje puhaste sladke kvašene dobrote od buhteljnov in polžkov do rolic, itd.. Nadevi za tovrstne dobrote so seveda lahko različni in prav vsaka verzija je naravnost božanska. Tokrat sem pripravila buhteljne s čokoladnimi koščki in res so puhasti, mehki ter nežni kot sapica in to čisto brez nakladanja in pretiravanja! Da to dosežemo, pa je potrebnih le nekaj malih trikov, ki so predstavljeni v spodnjem receptu oziroma navodilih za pripravo te sladice, upam da dovolj jasno in razumljivo. No, pa še ena malenkost je, ki je pravzaprav zelo pomembna, če želite, da testo buhteljnov ostane svetlo in se ne obarva čokoladnorjavo zaradi čokoladnih koščkov. Ko sem jih namreč sama prvič pripravljala, te male, a pomembne informacije nisem imela in sem seveda koščke čokolade kar lepo že na začetku vmesila v testo in na koncu so se spekli rjavi buhteljni brez vidnih koščkov čokolade. No, saj ne rečem, da niso bili dobri in jih nismo »zmazali« še isti dan, ampak ni pa bilo željenega efekta. In zato sem kot vedno malo brskala ter »surfala« po spletu in našla idejo, da je potrebno čokoladne koščke preprosto samo dobro zamrzniti in jih zamrznjene naknadno nanesti v oziroma na testo.

Tako, zdaj pa zavihajmo rokave in pripravimo te nebeško dobre puhaste buhteljne, ki popolnoma opravičujejo svoje ime, saj pečeni resnično kar buhtijo iz pekača!

Puhasti buhteljni s čokoladnimi koščki

Kdor me dobro pozna ali pa spremlja moj blog zelo dobro ve, da imamo pri nas neizmerno radi, ko se po našem domu prepletajo omamne vonjave sveže pečenih dobrot. Res… Sladice Puhasti buhteljni s čokoladnimi koščki European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 500 g gladke moke
 • 300 do 350 ml mlačnega mleka
 • 2,5 žlici sladkorja
 • 7g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
 • 1 jajce
 • 120 ml stopljenega masla
 • 1 žlička soli
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 100 g čokoladnih koščkov (zamrznjenih)

 

Ostale sestavine

 • 1 rumenjak zmešan z žlico mleka ali vode za premaz
 • Sladkor v prahu za posip

Priprava

 1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
 2. Ob strani v moko dodamo še sol, stepeno jajce in tekočo vaniljo ter ob mešanju z aparatom postopoma dodamo še stopljeno maslo.
 3. Testo gnetemo približno 8 minut z aparatom, da postane gladko, prožno in na otip lepljivo.
 4. Kepo testa preložimo na rahlo pomokano površino in jo z rokami malce raztegnemo za dober prst na debelo.
 5. Po testu enakomerno porazdelimo zamrznjene čokoladne koščke in jih nekaj prihranimo še za kasneje.
 6. Testo s čokoladnimi koščki vred zavijemo skupaj kot rulado in nato levi in desni konec rulade povežemo skupaj ter preložimo v vzhajalno posodo. Po vrhu testa posujemo oziroma potisnemo v testo še nekaj čokoladnih koščkov, pokrijemo posodo in testo pustimo vzhajati za še enkrat do dvakrat toliko.
 7. Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga razrežemo, tako da iz njega dobimo približno 15 do 16 kosov.
 8. Vsak košček testa z rokami oblikujemo v žogico in le-te položimo eno poleg druge v pekač, ki smo ga predhodno namastili z maslom.
 9. Na vrh "žogic" testa vtisnemo še nekaj zamrznjenih čokoladnih koščkov in pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo vzhajati še pol ure.
 10. Buhteljne tik pred peko premažemo z rumenjakom, ki smo ga zmešali z mlekom.
 11. V pečici ogreti na 200 stopinj pečemo približno 20 minut, mogoče tudi kakšno minuto manj.
 12. Pečene buhteljne vzamemo iz pečice in jih takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo ali s pokrovom, tako da skorjica postane mehka ter pustimo, da se do mlačnega ohladijo.
 13. Po okusu jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

 

Namig

Tistim, ki niste vešči peke s kvašenim testom priporočam, da pri prvi pripravi buhteljnov po tem receptu uporabite manj mleka (250 do 300 ml), da boste testo lažje oblikovali. Buhteljni bodo kljub temu še vedno dovolj puhasti in mehki.

 

Morda vam bo všeč