Moja »kuharija« najraje sledi letnim časom, zato v tem pomladnem obdobju še posebej rada »skočim« v naravo, ki sedaj ponuja veliko dobrih in zdravih divjih zeli. Iz nabranih rastlin pogosto pripravim tako imenovani »divji« zeleni pesto, ki je pripravljen oziroma sestavljen iz čemaža in mladega regrata v kombinaciji z mlado špinačo. Če pa niste ljubitelj tovrstnih zeli, lahko pesto v celoti pripravimo iz špinače, rukole, vrtne kreše, peteršilja, bazilike in podobnih rastlin v poljubnih kombinacijah. Pri katerikoli kombinaciji rastlin, pa je vedno zelo priporočljivo dodati še nekaj listov sveže bazilike, ki dajo pestu dobesedno »piko na i«. Pa tudi pri izbiri oreščkov lahko malce improviziramo, saj niso samo pinjole tiste, ki »pašejo« v pesto, temveč lahko uporabimo kar tiste oreščke, ki jih imamo doma oziroma, ki so nam najljubši. Priporočam le, da oreščke uporabimo brez lupine. Če jim želimo malce poudariti okus, jih zelo nežno in na hitro popražimo v ponvi, tako da lepo zadišijo in so tik pred tem, da dobijo barvo. Priporočam tudi, da limonin sok dodamo šele na koncu in ga dodajamo postopoma oziroma po svojem okusu. In ker se je pravkar pričela sezona špargljev oziroma belušev, bi bilo res škoda, če te kraljevske zelenjave ne bi vključili v to jed ter vsemu zelenemu za protiutež dodali še nekaj slastnih, sladkih, rahlo popečenih rakcev.
Ta jed je zares odlična kombinacija okusov in definitivno prava pomladna kulinarična poslastica, ob kateri se prileže tudi kozarec sveže briške rebule!
Recept za pripravo domačih “ta hitrih” skutnih njokov najdete na povezavi https://yaska.si/2020/04/15/domaci-ta-hitri-skutni-njoki/.