Domači skutni njoki z »divjim« zelenim pestom, šparglji in rakci

by Jasmina

Moja »kuharija« najraje sledi letnim časom, zato v tem pomladnem obdobju še posebej rada »skočim« v naravo, ki sedaj ponuja veliko dobrih in zdravih divjih zeli. Iz nabranih rastlin pogosto pripravim tako imenovani »divji« zeleni pesto, ki je pripravljen oziroma sestavljen iz čemaža in mladega regrata v kombinaciji z mlado špinačo. Če pa niste ljubitelj tovrstnih zeli, lahko pesto v celoti pripravimo iz špinače, rukole, vrtne kreše, peteršilja, bazilike in podobnih rastlin v poljubnih kombinacijah. Pri katerikoli kombinaciji rastlin, pa je vedno zelo priporočljivo dodati še nekaj listov sveže bazilike, ki dajo pestu dobesedno »piko na i«. Pa tudi pri izbiri oreščkov lahko malce improviziramo, saj niso samo pinjole tiste, ki »pašejo« v pesto, temveč lahko uporabimo kar tiste oreščke, ki jih imamo doma oziroma, ki so nam najljubši. Priporočam le, da oreščke uporabimo brez lupine. Če jim želimo malce poudariti okus, jih zelo nežno in na hitro popražimo v ponvi, tako da lepo zadišijo in so tik pred tem, da dobijo barvo. Priporočam tudi, da limonin sok dodamo šele na koncu in ga dodajamo postopoma oziroma po svojem okusu. In ker se je pravkar pričela sezona špargljev oziroma belušev, bi bilo res škoda, če te kraljevske zelenjave ne bi vključili v to jed ter vsemu zelenemu za protiutež dodali še nekaj slastnih, sladkih, rahlo popečenih rakcev.
Ta jed je zares odlična kombinacija okusov in definitivno prava pomladna kulinarična poslastica, ob kateri se prileže tudi kozarec sveže briške rebule!

Recept za pripravo domačih “ta hitrih” skutnih njokov najdete na povezavi https://yaska.si/2020/04/15/domaci-ta-hitri-skutni-njoki/.

Domači skutni njoki z »divjim« zelenim pestom, šparglji in rakci

Moja »kuharija« najraje sledi letnim časom, zato v tem pomladnem obdobju še posebej rada »skočim« v naravo, ki sedaj ponuja veliko dobrih in zdravih divjih zeli. Iz nabranih rastlin pogosto… Recepti Domači skutni njoki z »divjim« zelenim pestom, šparglji in rakci European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Pesto

  • 40g mešanih divjih zeli (čemaž, regrat, ipd.)
  • 10 g mlade špinače
  • Nekaj listov sveže bazilike
  • 30 g nežno popraženih oreščkov (pinjole, mandlji, indijski oreščki, …)
  • 30 g naribanega sira parmezan ali pecorino romano
  • Po okusu limonin sok
  • 1dl do 2dl oljčnega olja oz. po okusu
  • 1 žlica ledeno mrzle vode (za lepšo svežo zeleno barvo pesta)

 

Ostale sestavine

  • Šparglji
  •  450 g rakcev (zamrznjenih)

Priprava

 

Pesto

  1. V blenderju ali s paličnim mešalnikom zmeljemo vse sestavine razen limoninega soka do želene strukture in na koncu po okusu primešamo še limonin sok ter po potrebi dosolimo.

 

Njoki s pestom, šparglji in rakci

  1. Domače skutne njoke skuhamo v osoljenem vrelem kropu vode.
  2. Medtem zamrznjene rakce odmrznemo, očistimo ter jih osušimo na papirnati brisači.
  3. V ponvi na žlici olja rakce popečemo, da se malce skrčijo in lepo nežno zlato zapečejo ter jih proti koncu čisto na rahlo solimo ter popramo po okusu.
  4. Rakce shranimo na toplo in v isti ponvi na hitro popražimo še očiščene in na poljubne koščke narezane šparglje (priporočam, da so šparglji na ugriz še »al dente« oziroma, da niso v celoti prepečeni.)
  5. Ko njoki priplavajo na površje, jih še nekaj minut pustimo kuhati, potem pa jih s penovko poberemo iz vode in jih zmešamo s pestom, dodamo popečene rakce in šparglje ter takoj serviramo!

Morda vam bo všeč