Sočna jabolčna pita

by Jasmina

Barvita jesen prinaša hladne dni in še hladnejše večere in ni lepšega kot omamen vonj po domači peki in aromatičnem cimetu, ki že spominja na najbolj čaroben čas v letu….
Priznati moram, da nikoli nisem bila velika oboževalka pit in podobnih sladic. Razlog je bil v tem, da so lahko pite velikokrat zelo suhe, polne debelega prepečenega testa, ki ga komaj spraviš po grlu. Pa sem stvar vzela v svoje roke! In vse se je hitro spremenilo. To je pita, ki je pravo nasprotje vsega naštetega zgoraj. Sestavljena je iz tankega krhkega testa, ki se kar topi v ustih. Nadev pa je zelo sočen in naravnost božanskega okusa, saj so jabolka predhodno karamelizirana ter odišavljena s cimetom, kardamomom, muškatnim oreščkom in vaniljo. Pa da ne omenim vseh čudovitih in omamnih vonjav, ki se širijo iz kuhinje, ko se peče ta pita. Jabolka in cimet delajo prave čudeže in sigurno je to eden najlepših vonjev, ki si ga lahko ustvarimo v svojem domu. To je pravzaprav čudovita klasična pita, ki izredno prija prav v jesenskem času, ko je na voljo obilo jabolk ter so le-ta tudi najbolj okusna in sočna. Obožujejo jo prav vse generacije, ne glede na to v katerem letnem času jo pripravimo!

Sočna jabolčna pita

Barvita jesen prinaša hladne dni in še hladnejše večere in ni lepšega kot omamen vonj po domači peki in aromatičnem cimetu, ki že spominja na najbolj čaroben čas v letu….Priznati… Recepti Sočna jabolčna pita European Natisni
Število oseb: okrogel pekač premera 24 do 26 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Krhko testo

  • 380 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 180 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke
  • 120 ml hladne vode

 

Nadev iz jabolk

  • 7 do 8 srednje velikih jabolk (olupljena in narezana na krhlje)
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • Sok 1 limone
  • 1 žlica škrobne moke
  • 1/2 žličke cimeta
  • ¼ žličke kardamoma
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke tekoče vanilje

 

Ostalo 

  • Maslo za namastitev pekača
  • 1 jajce zmešano z žlico vode ali mleka za premaz
  • Rjavi kristalni sladkor za posip
  • Vaniljev sladoled ali sladka smetana ali sladkor v prahu

 

Priprava

 

Krhko testo

Testo lahko pripravimo na roke ali v mešalniku (blenderju).

Na roke
  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo hladno vodo in z leseno žlico premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa, ki jo razdelimo na dva dela.
  4. Vsak del posebej ovijemo s prozorno folijo za živila in spravimo v hladilnik za pol ure.
V mešalniku oziroma blenderju
  1. Vse suhe sestavine v blenderju nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
  2. Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
  3. Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.
  4. Kepo testa razdelimo na dva dela. Vsak del posebej ovijemo s prozorno folijo za živila in spravimo v hladilnik za pol ure.

 

Pita

  1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
  2. Olupljena in na krhlje narezana jabolka zmešamo z limoninim sokom. V ponvi raztopimo maslo in dodamo rjavi sladkor, nato pa še jabolka in moko. Kuhamo in mešamo nekaj minut, da jabolka karamelizirajo (jabolka se po vrhu malce omehčajo, v sredini pa so še vedno trda). Dodamo cimet, kardamom, muškatni orešček in vaniljo ter ohladimo.
  3. Iz hladilnika vzamemo prvo kepo testa in jo na pomokani površini ali papirju za peko razvaljamo v krog, ki naj ima nekaj centimetrov večji premer kot pekač.
  4. Razvaljano testo navijemo na valjar in ga položimo oziroma odvijemo na predhodno namaščen pekač za pito. Če se nam pri tem testo strga, luknje preprosto pokrpamo.
  5. Nato iz hladilnika vzamemo še drugo kepo testa in jo na pomokani površini ali papirju za peko prav tako razvaljamo v krog, ki naj ima nekaj centimetrov večji premer kot pekač.
  6. Ohlajeni jabolčni nadev enakomerno nanesemo na testo v pekaču in nanj previdno položimo drugo razvaljano testo (po istem postopku kot pri prvem testu).
  7. Rob zgornjega testa ob pekaču s prsti na rahlo zvijemo pod rob spodnjega testa in ga nežno stisnemo skupaj. Če želimo, da bo pita po izgledu še lepša, lahko s prsti rob testa oblikujemo v »volančke« (glej video!).
  8. Z ostrim nožem na sredini pite naredimo nekaj zarez po zgornjem delu testa do nadeva, da bo med peko lahko izparevala tekočina in da testo ne poči.
  9. S čopičem pito nežno in na tanko premažemo z jajcem zmešanim z žlico vode ali mleka. Na koncu pito po vrhu še malce posujemo z rjavim kristalnim sladkorjem.
  10. Pito pečemo približno eno uro do uro in četrt. Pita je pečena, ko se testo lepo zlatorjavo zapeče in iz pekača začne brbotati slasten karamelni jabolčni sok.
  11. Pečeno pito ohladimo do mlačnega in jo postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda ali z žličko sladke smetane ali pa jo preprosto samo posujemo s sladkorjem v prahu.

Morda vam bo všeč