Sočen veganski kolač z jabolki in kostanji

by Jasmina

Oktober je tudi mesec kostanja in pri nas doma ga obožujemo. Pa morda niti ne toliko zaradi samega okusa ali pa ker je izredno zdravilen, temveč predvsem zaradi vsega kar kostanj »prinese«. Naša navada je namreč, in hkrati tudi zelo ljuba rekreacija, nabiranje kostanja v gozdu in moja otroka se tega veselita že celo leto vnaprej. In prav res je sprehod po jesenskem gozdu zelo »zdravilen« in ima izredno terapevtsko moč na naše počutje, saj so šelestenje suhega listja, ki ga vetrič nosi po zraku, prijetno žvrgolenje ptic in glasno šumenje listja pod nogami, nekaj kar nas sprosti in napolni naše telo z neverjetno pozitivno energijo. In vsa tista eksplozija pisanih barv, med katerimi otroka pridno ter zagnano iščeta majhne in nekoliko večje temno rjave gozdne dobrote, je samo še dodatna motivacija pri tekmovanju, kdo bo našel večji in bolj debel kostanj. Zelo prijetno vzdušje pa nastane, kadar pečemo kostanj zunaj na ognju in nam še vroč greje roke, ko ga nestrpno »žongliramo« med prsti in debatiramo ali je že dovolj sladek in dober. No, radi ga pripravimo tudi pečenega v pečici ali na ponvi na električni plošči ali pa preprosto kuhanega, uporabljam pa ga tudi kot prilogo k pečenki ali krači, odličen pa je tudi v sladicah.

No, pa smo pri kolaču z jabolki in kostanji. To ni kar kakršenkoli kolač, temveč izredno sočen in aromatičen kolač, ki je povrhu še enostaven za pripravo in je primeren tudi za vegane, saj je pripravljen z jabolčno kašo in ne vsebuje jajc. Jabolčna kaša naredi kolač izredno sočen, kostanji in dodane začimbe pa ga lepo jesensko obogatijo. To je odličen kolač jesenskih okusov, ki paše kadarkoli, ob skodelici čaja, kave ali ob jabolčni “skodelici” elegantnega kuhanega oziroma vročega vina.

Uživajmo v pisani jeseni in njenih dobrotah!

Sočen veganski kolač z jabolki in kostanji

Oktober je tudi mesec kostanja in pri nas doma ga obožujemo. Pa morda niti ne toliko zaradi samega okusa ali pa ker je izredno zdravilen, temveč predvsem zaradi vsega kar… Recepti Sočen veganski kolač z jabolki in kostanji European Natisni
Število oseb: model premera 18 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 100 g kostanja (kuhanega in olupljenega)
  • 550 g jabolčne kaše* (nesladkane)
  • 180 g sladkorja (rjavega)
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 120 ml rastlinskega olja
  • 140 g pšenične polnozrnate moke
  • 50 g mandljeve moke (fino mlete)
  • 10 g rožičeve moke**
  • 1 žlica kakava (v prahu, nesladkanega in intenzivno črnega)
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 1 žlička pecilnega praška (po želji)
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička ingverja (suhega, mletega)
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke soli

 

Ostalo

  • Papir za peko
  • Olje ali maslo za namastitev pekača oziroma modela
  • Šablona z vzorcem
  • Sladkor v prahu za okrasitev
  • Pest kuhanih in olupljenih kostanjev za dekoracijo po kolaču

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj ter pripravimo model za kolač tako, da dno modela obložimo s papirjem za peko, obod pa dobro namastimo.
  2. V večji posodi najprej pripravimo jabolčno-kostanjevo kašo in sicer s paličnim mešalnikom dobro zmešamo jabolčno kašo*, kostanje in sladkor v gladko zmes ter ji dodamo vaniljo in olje.
  3. V drugi posodi zmešamo še vse preostale suhe sestavine kot so moka, mandljeva in rožičeva moka**, kakav, soda bikarbona, cimet, ingver, muškatni orešček, sol in po želji pecilni prašek ter vse skupaj presejemo in nato postopoma dodamo oziroma vmešamo v predhodno pripravljeno jabolčno-kostanjevo kašo ter dobro premešamo, da dobimo lepo gladko zmes.
  4. Zmes nalijemo v predhodno pripravljen pekač oziroma model in pečemo približno 60 do 75 minut. Notranjost biskvita je prepečena, ko z leseno palčko prebodemo biskvit in je le-ta suha, ko jo izvlečemo.
  5. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo stati približno 30 minut, da se malce ohladi, nato pa odstranimo obod modela in ga prevrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
  6. Ohlajeni kolač postavimo na servirni krožnik ter ga po robu narahlo posujemo s sladkorjem v prahu in z zdrobljenimi kostanji ali pa po vrhu kolača s čipkasto šablono in sladkorjem v prahu oblikujemo vzorec ter postrežemo!

 

Namig

* Jabolčna kaša oziroma čežana; lahko jo kupimo v trgovini ali pa jo pripravimo sami doma tako, da vzamemo 3 do 4 večja jabolka, jih operemo (lahko jih tudi olupimo), odstranimo peške ter jih narežemo na kocke, nato pa jih kuhamo v malo vode (približno 70 ml) ter soku ene limone tako dolgo, da postanejo popolnoma mehka ter jih s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kašo.

** Rožičeva moka; če je nimamo, jo lahko v enaki količini nadomestimo z navadno moko, vendar se moramo zavedati, da okus kolača ne bo tako bogat.

Morda vam bo všeč