Oktober je tudi mesec kostanja in pri nas doma ga obožujemo. Pa morda niti ne toliko zaradi samega okusa ali pa ker je izredno zdravilen, temveč predvsem zaradi vsega kar kostanj »prinese«. Naša navada je namreč, in hkrati tudi zelo ljuba rekreacija, nabiranje kostanja v gozdu in moja otroka se tega veselita že celo leto vnaprej. In prav res je sprehod po jesenskem gozdu zelo »zdravilen« in ima izredno terapevtsko moč na naše počutje, saj so šelestenje suhega listja, ki ga vetrič nosi po zraku, prijetno žvrgolenje ptic in glasno šumenje listja pod nogami, nekaj kar nas sprosti in napolni naše telo z neverjetno pozitivno energijo. In vsa tista eksplozija pisanih barv, med katerimi otroka pridno ter zagnano iščeta majhne in nekoliko večje temno rjave gozdne dobrote, je samo še dodatna motivacija pri tekmovanju, kdo bo našel večji in bolj debel kostanj. Zelo prijetno vzdušje pa nastane, kadar pečemo kostanj zunaj na ognju in nam še vroč greje roke, ko ga nestrpno »žongliramo« med prsti in debatiramo ali je že dovolj sladek in dober. No, radi ga pripravimo tudi pečenega v pečici ali na ponvi na električni plošči ali pa preprosto kuhanega, uporabljam pa ga tudi kot prilogo k pečenki ali krači, odličen pa je tudi v sladicah.
No, pa smo pri kolaču z jabolki in kostanji. To ni kar kakršenkoli kolač, temveč izredno sočen in aromatičen kolač, ki je povrhu še enostaven za pripravo in je primeren tudi za vegane, saj je pripravljen z jabolčno kašo in ne vsebuje jajc. Jabolčna kaša naredi kolač izredno sočen, kostanji in dodane začimbe pa ga lepo jesensko obogatijo. To je odličen kolač jesenskih okusov, ki paše kadarkoli, ob skodelici čaja, kave ali ob jabolčni “skodelici” elegantnega kuhanega oziroma vročega vina.
Uživajmo v pisani jeseni in njenih dobrotah!