Brzinska zdravilna azijska juha

by Jasmina

Ta juha je resnično brzinska za pripravo, pa vendar tako zelo zdravilna in okusna ter nadvse primerna za mrzle zimske dni, saj nas s svojim lepim globokim aromatičnim azijskim okusom prijetno pogreje ter popelje na popolnoma drug konec sveta, ob tem pa okrepi še naš imunski sistem.
Osnova juhe je miso pasta in prav zaradi nje je ta juha tako posebna in hitro pripravljena. Za vse, ki miso paste še ne poznate, je v spodnjem namigu kratka predstavitev, prav tako tam najdete tudi nasvet, s čim jo lahko tudi malce »po domače« nadomestimo. Vendar pa absolutno priporočam trud, da jo poiščete v najbližji trgovini. Najdete jo na oddelku z azijsko hrano.
Moja miso juha je sestavljena iz zelenjave, ki je pozimi vedno na voljo. Najraje uporabim brokoli in korenje, za večjo hranljivost pa dodam še gobe šitake. Ingver, česen in čili pasta pa so sestavine, ki dajo juhi ostrino in ki dodobra požgečkajo naše brbončice. Juho lahko na koncu obogatimo še z riževimi »nudli« (rezanci), rezinami svežega ingverja in čilija ter lističi koriandra, pa tudi nekaj kapljic limetinega soka je več kot dobrodošlih.
To je res juha za dušo in telo, ki jo lahko kar po japonsko srkamo iz skodelice, zraven pa uporabljamo palčke. Lepo nas bo nasitila z zdravo zelenjavo in prijetno pogrela, pa še pripravljena je v manj kot pol ure!

Brzinska zdravilna azijska juha

Ta juha je resnično brzinska za pripravo, pa vendar tako zelo zdravilna in okusna ter nadvse primerna za mrzle zimske dni, saj nas s svojim lepim globokim aromatičnim azijskim okusom… Recepti Brzinska zdravilna azijska juha European Natisni
Število oseb: 2
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Žlica olja (sezamovega ali po želji)
  • 150 g gob šitake
  • 1 manjši brokoli
  • 1 večje korenje
  • Strok česna in prav toliko svežega ingverja
  • 1 do 2 žlici miso paste
  • 1 žlička čili paste
  • 500 ml vode
  • 2 žlici sojine omake

 

Ostalo

  • 150 g riževih rezancev
  • Nekaj rezin svežega ingverja
  • Nekaj rezin svežega čilija
  • Sveži koriander
  • Limeta

Priprava

  1. Najprej po navodilih proizvajalca skuhamo rezance in jih postavimo na stran.
  2. V posodi na žlici olja na hitro popražimo gobe, dodamo cvetove brokolija ter rezine korenja (uporabimo lupilec gomoljev).
  3. Dodamo na drobno nasekljan česen in ingver (brez lupine), premešamo ter dodamo čili pasto in miso pasto.
  4. Zalijemo z vodo, dodamo še sojino omako in po okusu solimo ter pustimo vreti še nekaj minut, vendar pazimo, da zelenjave ne prekuhamo.
  5. V skodelico nalijemo kuhano juho, dodamo pripravljene rezance ter zaključimo z rezino ali dvema ingverja in čilija ter nekaj listi koriandra, dodamo pa lahko tudi nekaj kapljic soka limete.

 

Namig

Kaj je miso pasta? Najbolj preprosta razlaga pravi, da je miso pasta običajno fermentirana soja. Lahko pa je pripravljena tudi iz sezama, čičerike, ipd.
Miso pasta je osnova japonskih juh, uporablja pa se lahko tudi za pripravo raznih omak, marinad ali prelivov. Lahko bi celo rekli, da je to nekakšna bolj zdrava jušna kocka, ki je po okusu slana in juham da poseben globok in aromatičen okus. Miso paste so različne in jih ločimo tako po barvi kot okusu. Svetejše so manj slane in tudi blažjega okusa od temnejših.
Če miso paste nimam pri roki, se sama najraje poslužujem sojine omake in sicer zelenjavo zalijem z zelenjavno jušno osnovo, kateri prilijem malo več sojine omake kot je navedeno v zgornjem receptu. Juha seveda ne bo imela tako bogatega okusa, vendar bo še vedno dovolj okusna ter pristnega azijskega okusa.

Morda vam bo všeč