Skodelica vročega zeliščnega čaja se vedno prileže, saj blagodejno deluje na naše telo in duha. Zeliščni čaj iz svežih zelišč je aromatičnega in polnega okusa, sploh če mu dodamo še malo limone in ingverja. Sem velika ljubiteljica raznovrstnih zelišč, zato jih vzgajam kar sama na okenski polici v kuhinji. So nezahtevna za vzgojo, uporabljate jih lahko čez celo leto oziroma jih imate na ta način vedno pri roki. Doma vzgojena zelišča so tudi naravna oziroma eko, zato jih sama redno vključujem v naš družinski jedilnik. Tokrat vam zaupam kako pripraviti preprost zdravilni zeliščni čaj iz doma nabranih zelišč.
ZDRAVILNI UČINKI POSAMEZNEGA ZELIŠČA:
- Materina dušica topi sluz in se uporablja pri vnetjih dihal.
- Žajbelj čisti dihala, zdravi pljuča, nahod in deluje baktericidno.
- Meta vsebuje mentol, ki odišavlja čaje in pomaga pri lajšanju želodčnih težav, deluje proti nekaterim vrstam bakterij, pri vdihovanju umiri mišičje, itd.
- Melisa se uporablja za lajšanje želodčnih težav in napenjanja ter pomirja.
- Pehtran je izredno aromatičen in se največ uporablja v kuhinji kot začimba pri različnih jedeh, sama pa ga naravnost obožujem in ga zato uporabljam tudi v čaju.
(Povzeto po https://sl.wikipedia.org/).