Korenčkova praznična torta

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Korenčkova torta je moderna sladica, poimenovana kot »carrot cake« je popularna po celem svetu. V Švici jo po tradiciji pečejo za otroške rojstne dneve, sicer pa naj bi njena zgodovina segala v srednji vek. Prvi znani recept za pripravo korenčkovi torti podobne jedi je angleški recept iz leta 1591 (povzeto po https://en.m.wikipedia.org). Z njo se pogosto sladkajo tudi na britanskem kraljevem dvoru. Navdih za pripravo te torte sem dobila prav v angleški kuharski knjigi iz Buckinghamske palače z naslovom »Royal Teas«, ki jo je izdala kraljičina založba Royal Collection Trust.
Poleg tega, da torta vsebuje korenček, ki se ga v pečenem biskvitu v bistvu sploh ne okusi, je torta izredno aromatična zaradi veliko dišečega cimeta, muškatnega oreščka in ingverja, ki torto čudovito praznično začinijo. Je izredno sočna, za boljšo teksturo pa sem ji dodala še grobo nasekljane orehe. Najslajša na torti pa je zagotovo fina krema, ki je nežno-vanilijastega okusa, zato jo moja otroka naravnost obožujeta. In ni bolj zabavnega in vznemirljivega kot mami na skrivaj krasti kremo iz sklede, ki je na koncu skoraj sploh ni treba pomiti. Aja, pa skoraj sem pozabila omeniti še eno zelo pozitivno informacijo za vse nas mame, ki v svoji kuhinji sovražimo goro umazane posode. Masa za biskvit se namreč naredi le v eni sami posodi, ne potrebujete umazati niti mešalnika, saj kuhinjska lesena žlica čisto zadostuje. Okusna, zdrava, enostavna in preprosta za pripravo, to je korenčkova praznična torta!

Korenčkova praznična torta

Korenčkova torta je moderna sladica, poimenovana kot »carrot cake« je popularna po celem svetu. V Švici jo po tradiciji pečejo za otroške rojstne dneve, sicer pa naj bi njena zgodovina… Sladice Korenčkova praznična torta European Natisni
Število oseb: Pekač premera 18 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine


Biskvit 

  • 225 g gladke moke
  • 3 jajca
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 150 g belega sladkorja
  • 1 žličke soli
  • 1,5 žlička sode bikarbone
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke mletega ingverja
  • 2 žlički cimeta
  • 50 g kisle smetane ali pinjenca
  • 150 g sončničnega olja
  • 270 g naribanega korenja
  • 70 g grobo nasekljanih orehov


Fina krema

  • 220 g kremnega sira Philadelphia sobne temperature
  • 100 g masla sobne temperature
  • 100 g presejanega sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta
  • nekaj kapljic limoninega soka

Priprava


Biskvit

  1. V večji posodi dobro zmešamo jajca, sladkor in dodamo olje.
  2. Dodamo presejano moko, sol, sodo bikarbono in začimbe ter dobro premešamo.
  3. Dodamo naribano korenje, ohlajene grobo nasekljane orehe, ki jih predhodno malce popečemo v pečici ali prepražimo v ponvi, da zadišijo, kislo smetano ali pinjenec ter vse sestavine dobro premešamo.
  4. Maso za biskvit razdelimo na tri enake dele in vsak del enakomerno razporedimo v predhodno namaščen in s papirjem za peko obložen pekač premera 18 cm.
  5. Biskvit pečemo v pečici ogreti na 170 stopinj približno 40 minut (biskvit je pečen, ko ga prebodemo in je leseni zobotrebec suh).
  6. Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga prestavimo na mrežico ter pustimo, da se ohladi.

 

Fina krema

  1. V posodo za mešanje damo maslo in kremni sir, oboje sobne temperature, da se lahko lepo povežeta in pri tem ne nastanejo grudice. Mešamo dokler ne dobimo gladke mase.
  2. Dodamo vaniljev ekstrakt ter nekaj kapljic limoninega soka in na hitro premešamo.
  3. Dodamo sladkor v prahu, ki ga moramo obvezno presejati, saj s tem preprečimo nastanek grudic. Sladkor z mešalnikom na hitro vmešamo v maso, da dobimo gladko fino puhasto kremo.

 

Sestavljanje torte

  1. Ko so biskviti ohlajeni in krema pripravljena, lahko torto sestavimo.
  2. Na servirni krožnik položimo najprej prvo plast biskvita, jo premažemo s kremo, nanjo položimo drugo plast biskvita in spet premažemo s kremo. Na koncu položimo še zadnjo plast biskvita in torto s kremo v celoti premažemo, tudi ob straneh.
  3. Na koncu torto okrasimo še s piškotom oziroma krhkim ingverjevim medenjakom v obliki srnjačka ter vejico rožmarina.

 

 

Morda vam bo všeč