Praznične zvezdice

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Vsako leto za svoje bližnje prijatelje in sodelavce pripravim različna praznična darilca s piškoti (“cookie box”). Sestavine oziroma recept za praznične zvezdice je pravzaprav enak kot v blogu “Preprosti krhki ingverjevi medenjaki”. Razlika je le v tem, da jih tokrat pripravljam sama, brez otrok, saj bom naredila darilca s piškoti v obliki zvezdic in zato sem jih poimenovala kar praznične zvezdice. Več o teh piškotih si lahko preberete tudi na https://yaska.si/2019/12/15/preprosti-krhki-ingverjevi-medenjaki.

Praznične zvezdice

Vsako leto za svoje bližnje prijatelje in sodelavce pripravim različna praznična darilca s piškoti (“cookie box”). Sestavine oziroma recept za praznične zvezdice je pravzaprav enak kot v blogu “Preprosti krhki… Sladice Praznične zvezdice European Natisni
Število oseb: 2 pekača piškotov (odvisno od velikosti piškotnega modelčka)
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski)
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (muscovado)
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žlička kakava
  • 1 veliko jajce

Priprava

  1. Vse sestavine v posodi zmešamo v gladko testo oziroma kepo.
  2. Zavito v prozorno folijo jo v hladilniku pustimo stati od pol do ene ure.
  3. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  4. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  5. Na delovni površini del testa razvaljamo na približno pol centimetra debelo.
  6. Z modelčki izrežemo poljubne oblike in jih položimo na pekač.
  7. Piškoti se pečejo približno 10 minut oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.

 

Namig

  1. Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.
  2. Rjavi sladkor Muscovado je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen, glede na delež melase. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti ingverjeve piškote.

Morda vam bo všeč