Preprosti krhki ingverjevi medenjaki

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

To so za pripravo najbolj preprosti ter tudi najbolj dišeči in okusni piškoti vseh časov! V naši družini jih pečemo že vrsto let in to vedno skupaj z otroci, saj je njihova priprava najbolj enostavna kar se da. Vse kar potrebujete je ena sama posoda, sestavine in pridne ročice željne domačih dišečih piškotov. In teh pri nas doma res nikoli ne manjka, sploh ko se bliža praznični čas in prihod dobrih mož. Takrat otrokoma vedno pustim prosto ustvarjalno pot in tako z modelčki izrezujeta različne oblike ter jih po lastni domišljiji krasita z raznimi sladkorčki, bombončki in drugimi jedilnimi okraski. K sreči sta na svoje piškote tako zelo ponosna, da jih raje občudujeta kot jesta, saj sama namreč nisem ravno pristaš živil z umetnimi barvili. Piškoti pa vsako leto krasijo tudi našo božično – novoletno smrekico, radi jih zelo veliko obesimo, tako da naš dom vsak dan diši po božiču. In se je že zgodilo, da so do božiča pod smreko ostale samo še drobtinice, hmmm. Ampak ker po navedeni recepturi nastane veliko testa, lahko seveda pripravimo tudi navadne piškote brez okrasnih dodatkov, ki so meni osebno najljubši, saj se odlično podajo k vsem toplim napitkom. Testo je res odlično prilagodljivo, saj ga lahko otroci vedno znova gnetejo in valjajo, če pa ga ne porabite v celoti, ga lahko spravite v vrečko za živila in zamrznete. Prav tako lahko piškote napečete že kakšen mesec pred prazniki in jih shranite v posodi primerni za shranjevanje piškotov.

Preprosti krhki ingverjevi medenjaki

To so za pripravo najbolj preprosti ter tudi najbolj dišeči in okusni piškoti vseh časov! V naši družini jih pečemo že vrsto let in to vedno skupaj z otroci, saj… Piškoti Preprosti krhki ingverjevi medenjaki European Natisni
Število oseb: 2 pekača
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski)
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (muscovao)
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žlička kakava
  • 1 veliko jajce

Priprava

  1. Vse sestavine v posodi zmešajte v gladko testo oziroma kepo.
  2. Zavito v prozorno folijo jo v hladilniku pustite stati od pol do ene ure.
  3. Pečico segrejete na 175 stopinj.
  4. Pekač obložite s papirjem za peko.
  5. Na delovni površini del testa razvaljate na približno pol centimetra debelo.
  6. Z modelčki izrežite poljubne oblike in jih položite na pekač.
  7. Piškoti se pečejo približno 10 minut oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.

 

Namig

  1. Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.
  2. Rjavi sladkor Muscovado je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen, glede na delež melase. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti ingverjeve piškote.

Morda vam bo všeč