3 različni čokoladni piškoti iz 1 osnove

by Jasmina

Čarobni praznični mesec, ki mu radi rečemo »Veseli december«, je čas, ko se radi poveselimo, družimo, obdarujemo in ko so mize polne prazničnih dobrot. Zato v tem najlepšem času v letu ne gre brez prazničnih piškotov, polnih bogatih arom in okusov. V tem času smo zaradi natrpanih urnikov in obilice razno raznih dogodkov precej omejeni s časom, zato nam preprosta in enostavna peka lahko prihrani veliko dela in stresa. Tako je nastal recept kako iz ene osnove pripraviti kar tri različne vrste okusnih in nadvse lepih piškotov, ki jih s ponosom lahko postrežete na svoji praznični mizi ali pa z njimi obdarujete in očarate svoje najdražje. Piškotna osnova je sestavljena iz čokoladno –ingverjeve – medene osnove, ki jo preprosto dopolnimo še z nekaj sestavinami in tako dobimo tri različne vrste krhkih piškotov s čudovito bogato čokoladno osnovo in popolnimi prazničnimi okusi:

  • čokoladni piškoti z belo čokolado,
  • čokoladni piškoti z kardamomom in
  • čokoladni ingverjevi razpokančki.

3 različni čokoladni piškoti iz 1 osnove

Čarobni praznični mesec, ki mu radi rečemo »Veseli december«, je čas, ko se radi poveselimo, družimo, obdarujemo in ko so mize polne prazničnih dobrot. Zato v tem najlepšem času v… Sladice 3 različni čokoladni piškoti iz 1 osnove European Natisni
Število oseb: 2 pekača
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Sestavine za piškotno osnovo

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski)*
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (Muscovado)**
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žličke temnega kakava v prahu (Van Houten "Intense Deep Black")***
  • 1 veliko jajce


Dodatne sestavine

  • 100 g bele čokolade
  • Mleti cimet
  • ½ žličke kardamoma
  • Sladkor v prahu

Priprava

  1. Vse sestavine v posodi zmešamo v gladko testo.
  2. Testo enakomerno porazdelimo na tri dele oziroma posode.
  3. Enemu testu primešamo pol žličke kardamoma in zmešamo v kepo, ostala dva pustimo, taka kot sta.
  4. Vse tri kepe testa zavijemo v prozorno folijo in v hladilniku pustimo stati od pol do ene ure.
  5. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko.


Čokoladni piškoti z belo čokolado

  1. Na delovni površini obdelamo najprej prvi del testa, iz katerega bomo naredili čokoladne piškote z belo čokolado. Z žlico zajemamo testo in naredimo enakomerno velike kroglice, ki jih položimo na obložen pekač, nekaj centimetrov narazen.
  2. S palcem pritisnemo v vsako kroglico, da dobimo jamico.
  3. Piškoti se pečejo približno 10 minut v pečici ogreti na 175 stopinj oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki, zato še vroče v sredini še enkrat pritisnemo z žličko, da poglobimo jamice. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.
  4. Belo čokolado stopimo in jo ohlajeno z žličko napolnimo v jamice ter po vrhu narahlo posujemo z mletim cimetom.


Čokoladni piškoti z kardamomom

  1. Na delovni površini obdelamo drugi del testa, iz katerega bomo naredili čokoladne piškote z kardamomom; testo razvaljate na približno pol centimetra debelo.
  2. Z modelčki ali obrnjenim okroglim kozarcem izrežite poljubne kroge in jih položite na s papirjem za peko obložen pekač.
  3. Piškoti se pečejo približno 10 minut v pečici ogreti na 175 stopinj oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.
  4. Na ohlajene piškote položimo šablono z motivi in čezenj posujemo s sladkorjem v prahu, da dobimo lep dekorativni vzorec.


Čokoladni ingverjevi razpokančki

  1. Na delovni površini obdelamo še tretji del testa, iz katerega bomo naredili čokoladne ingverjeve razpokančke; in sicer z žlico zajemamo testo ter naredimo enakomerno velike kroglice, ki jih dobro povaljamo v sladkorju v prahu.
  2. Polagamo jih na s papirjem za peko obložen pekač nekaj centimetrov narazen.
  3. Piškoti se pečejo približno 12 minut v pečici ogreti na 175 stopinj oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.

 

Namig

* Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.

** Rjavi sladkor Muscovado je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen, glede na delež melase. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti ingverjeve piškote.

*** Kakav Van Houten "Intense Deep Black" je nizozemski kakav intenzivno črne barve, narejen iz izbora močno alkaliziranih kakavovih zrn izbranega porekla. Ima izjemno poudarjen in intenziven okus kakava z močno alkalizirano noto. Z dodatkom alkalnih snovi med praženjem (npr. soda bikarbona) se namreč zmanjšajo kakavova kislost, trpkost in grenkoba, s tem pa kakav pridobi na okusu, barvi in kvaliteti. Ta kakav je izjemen za peko temnih čokoladnih piškotov, biskvitov, sladoledov in seveda vseh sladic, kjer želimo doseči čudovito temno barvo čokolade in bogat poln okus.

 

 

 

Morda vam bo všeč