Elegantno vroče vino

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Klasično kuhano vino je pri nas zelo priljubljena zimska pijača, ki pa sama po sebi ni nič presežnega. V hladnih prazničnih večerih rada goste očaram s svojim kuhanim oziroma vročim vinom. Vino namreč že po izgledu deluje elegantno, saj ga serviram v izdolbljenem jabolku, njegova največja skrivnost pa se skriva v sestavinah oziroma okusu. Pravo eleganco vročemu vinu doda francoski liker Cointreau, ki je izdelan iz sladkih in grenkih lupin najboljših pomaranč na svetu, ki jih namočijo v čisti alkohol destiliran iz sladkorne pese. Navdih za to vroče vino sem dobila, ko sem pred leti v Parizu imela čast spoznati g. Edouarda Cointreaua, enega od članov znamenite družine Cointreau. Metoda izdelave likerja je seveda družinska skrivnost, svoj recept pa z veseljem delim z vami.

Elegantno vroče vino

Klasično kuhano vino je pri nas zelo priljubljena zimska pijača, ki pa sama po sebi ni nič presežnega. V hladnih prazničnih večerih rada goste očaram s svojim kuhanim oziroma vročim… Pijače Elegantno vroče vino European Natisni
Število oseb: 2
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 3 dl rdečega vina (Cabernet Sauvignon)
  • 1,5 žlice francoskega likerja Cointreau
  • 1 žlica brusničnega soka ali nekaj svežih brusnic
  • 1 cimetova palčka
  • 2 klinčka
  • 1 žlica medu


Ostale sestavine

  • 2 velika jabolka
  • 2 tanki rezine pomaranče
  • nekaj svežih brusnic
  • 2 cimetovi palčki

Priprava

  1. Vse sestavine v posodi na zmernem ognju kuhamo 10 minut.
  2. Jabolki operemo in zgornji del pri peclju počez odrežemo, a ga ne zavržemo, saj nam bo kasneje kot jabolčni klobuček služil kot del dekoracije.
  3. S posebnim pripravkom ali ostro žličko izdolbemo peške oziroma celotno meso jabolka, do približno pol centimetra do lupine jabolka.
  4. Kuhano vino precedimo in vročega nalijemo v izdolbeni jabolki. 
  5. Za lepši izgled v vsako jabolko dodamo rezino pomaranče, cimetovo palčko in nekaj svežih brusnic ter pokrijemo z jabolčnim klobučkom.

Morda vam bo všeč