Francoski čokoladni »Clafoutis« s hruško

by Jasmina

»Clafoutis« (klafuti) je izjemna in zelo enostavna tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi »debelimi« češnjami. Lahko se pripravi oziroma nadeva tudi z drugim sadjem, zame je ta kolač odličen tudi z marelicami.
Tokrat sem klafuti pripravila malce drugače in sicer v posameznih skodelicah ter v čokoladni izvedbi s hruško, za »finiš« pa mu dodala še stepeno sladko smetano posuto s cimetom. Če pa si želite res vrhunsko izpopolnjeno oziroma top »fensi« sladico za praznične dni, lahko ta čokoladni klafuti prelijete še s karamelno-konjakovo omako, ki bo sladico dvignila še na višji nivo. Tako dobite res izjemno sladico, ki se zelo lepo poda na praznično decembrsko mizo!
Ta čokoladni klafuti s hruško je resnično zelo enostaven in hiter za pripravo ter primeren tudi za tiste, ki niso najbolj vešči kuhanja. Sestavljen je le iz jajčno-čokoladne vaniljeve kreme, ki po svoji strukturi malce spominja na puding, dodana pa ji je še olupljena oziroma predhodno pripravljena hruška. Za to sladico morajo biti hruške zelo mehke in sočne oziroma »medene«, v tem primeru jih namreč ni potrebno predhodno poširati, saj se pri peki čudovito zmehčajo. Pri nas doma imamo to sladico najraje sveže pečeno in še malce mlačno, tako da se vse sestavine kar topijo v ustih. Ne priporočam pa, da klafuti hranite v hladilniku ali kje drugje na hladnem, saj se pečena krema v tem primeru preveč strdi, hruška pa spusti sok, zato lahko sladica postane malce vodena ter izgubi svojo pravo nežno in mehko strukturo. Po okusu je ta sladica izjemno fina, saj se čokoladna krema ter sladke medene hruške res čudovito dopolnjujejo, stepena sladka smetana s cimetom pa naredi sladico še dodatno kremasto in nežno ter praznično čarobno tako po okusu kot izgledu!

Francoski čokoladni »Clafoutis« s hruško

»Clafoutis« (klafuti) je izjemna in zelo enostavna tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi »debelimi« češnjami. Lahko se pripravi oziroma nadeva tudi z drugim sadjem,… Recepti Francoski čokoladni »Clafoutis« s hruško European Natisni
Število oseb: 6 oseb oz. skodelic
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 6 medenih hrušk (olupljenih in izdolbenih)
 • 3 jajca
 • 60 g sladkorja
 • 60 g moke
 • 2 žlici kakava
 • Ščepec soli
 • 350 ml sladke smetane
 • Semena 1 vaniljevega stroka ali 1,5 žličke tekoče vanilje
 • 1 do 2 žličke konjaka

 

Ostalo

 • 6 skodelic
 • Maslo za premaz skodelic
 • Sladkor za posip po skodelicah
 • Sladka smetana
 • Cimet v prahu

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 2. V posodi z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor v svetlo penasto zmes, ki ji nato postopoma dodajamo moko, ki smo jo predhodno zmešali s kakavom in soljo ter na koncu primešamo še smetano ter preostale sestavine.
 3. Kremo pustimo stati približno 20 minut in med tem pripravimo hruške ter skodelice.
 4. Hruške olupimo (pecelj jim pustimo zaradi lepšega izgleda) in jim odrežemo spodnji del, da jih lahko kasneje lažje in stabilneje postavimo v skodelice ter jim izdolbemo peške.
 5. Skodelico premažemo z maslom in dno posujemo z malce sladkorja, dodamo predhodno pripravljeno hruško ter dolijemo kremo do višine enega palca pod vrhom skodelice.
 6. Postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut, dokler se sladica lepo ne dvigne oziroma ne naraste ter lepo nežno zapeče ob robovih.
 7. Pečeno sladico ohladimo do mlačnega, pri tem se bo pečena krema tudi malce spustila, nato pa jo okrasimo s stepeno sladko smetano ter posujemo s cimetom v prahu in takoj postrežemo!

 

Namig

 1. Hruške za to sladico morajo biti mehke in sočne oziroma medene.
 2. Pečene oziroma pripravljene sladice ni priporočljivo hraniti v hladilniku ali kje drugje na hladnem, saj se pečena krema v tem primeru preveč strdi in hruška spusti sok, zato lahko sladica postane vodena ter izgubi svojo pravo nežno in mehko strukturo.
 3. Sladica je najbolj okusna, ko je še mlačna.

Morda vam bo všeč