»Clafoutis« (klafuti) je izjemna in zelo enostavna tradicionalna francoska sladica, ki jo običajno pripravljajo s sočnimi oziroma dobro zrelimi »debelimi« češnjami. Lahko se pripravi oziroma nadeva tudi z drugim sadjem, zame je ta kolač odličen tudi z marelicami.
Tokrat sem klafuti pripravila malce drugače in sicer v posameznih skodelicah ter v čokoladni izvedbi s hruško, za »finiš« pa mu dodala še stepeno sladko smetano posuto s cimetom. Če pa si želite res vrhunsko izpopolnjeno oziroma top »fensi« sladico za praznične dni, lahko ta čokoladni klafuti prelijete še s karamelno-konjakovo omako, ki bo sladico dvignila še na višji nivo. Tako dobite res izjemno sladico, ki se zelo lepo poda na praznično decembrsko mizo!
Ta čokoladni klafuti s hruško je resnično zelo enostaven in hiter za pripravo ter primeren tudi za tiste, ki niso najbolj vešči kuhanja. Sestavljen je le iz jajčno-čokoladne vaniljeve kreme, ki po svoji strukturi malce spominja na puding, dodana pa ji je še olupljena oziroma predhodno pripravljena hruška. Za to sladico morajo biti hruške zelo mehke in sočne oziroma »medene«, v tem primeru jih namreč ni potrebno predhodno poširati, saj se pri peki čudovito zmehčajo. Pri nas doma imamo to sladico najraje sveže pečeno in še malce mlačno, tako da se vse sestavine kar topijo v ustih. Ne priporočam pa, da klafuti hranite v hladilniku ali kje drugje na hladnem, saj se pečena krema v tem primeru preveč strdi, hruška pa spusti sok, zato lahko sladica postane malce vodena ter izgubi svojo pravo nežno in mehko strukturo. Po okusu je ta sladica izjemno fina, saj se čokoladna krema ter sladke medene hruške res čudovito dopolnjujejo, stepena sladka smetana s cimetom pa naredi sladico še dodatno kremasto in nežno ter praznično čarobno tako po okusu kot izgledu!