Slasten bananin kolač iz ene posode

by Jasmina

Karantensko obdobje je med drugim prineslo tudi šolo na domu in pri nas doma smo kar precej zaposleni z vsemi šolskimi obveznostmi, izzivi, igro in ustvarjanjem, zato potrebujemo veliko energije in moči. Kot dobro veste, so otroška usta vedno lačna in zato smo pred izziv postavljene tudi mame. Kaj pripraviti, da bo za otroke dovolj zdravo, a hkrati hranilno in nasitno, da bo enostavno oziroma preprosto ter hitro pripravljeno in da morda v pripravo jedi lahko vključimo tudi naše nadebudneže?

Imam rešitev za vas! To je slasten in sočen bananin kolač, ki je res preprost za pripravo, saj ga pripravimo zelo »brzinsko« in sicer tako, da vse sestavine zmešamo kar v eni sami posodi. Ta izredno sočen kolač tekne kadarkoli ter je lahko idealen posladek po kosilu, nadvse primeren pa je tudi za popoldansko malico, mlačen pa se s skodelico mleka odlično prileže tudi za zajtrk ali večerjo. Obogatimo ga lahko povsem po svojem okusu in mu dodamo še koščke čokolade ali oreščke. Pripravimo ga lahko na različne načine oziroma v različnih oblikah, npr. v podolgovatem pekaču ali pekaču za šarkelj ali pa kot mini kolačke v modelčkih za mafine. Najpomembnejša sestavina tega kolača so seveda banane in priporočam vam, da uporabite predvsem tiste najbolj zrele, take, ki imajo lupino že polno črnih pik in so v notranjosti zelo sladke in »mokaste«. Takih banan ponavadi otroci več nočejo jesti in jih lahko na ta način tudi koristno recikliramo. Pa še en koristen namig glede peke tega kolača; da le-ta ostane sočen in mehak, je pomembno, da kolača ne prepečemo oziroma izsušimo. Kdaj je kolač dovolj prepečen lahko preprosto preverimo tako, da ga s tanko leseno palčko (npr. z zobotrebcem) prebodemo in ko palčko izvlečemo, le-ta ne sme biti povsem suha, kot je npr. pravilo pri klasičnem biskvitu za torto. Poleg tega pa je tudi zelo pomembno, da kolač takoj potem, ko ga vzamemo iz pečice, odstranimo iz pekača (pri tem si lahko pomagamo s papirjem za peko, ki smo ga položili v pekač pred peko) in ga odložimo na rešetko, kjer naj se do mlačnega ohladi. Nato pa ga lahko takoj postrežemo, saj je mlačen zame najbolj okusen in slasten.

V tem kriznem obdobju pandemije je to najljubša jed mojih otrok in prepričana sem, da bo tale božanski kolač osvojil tudi vaš dom. Že med peko namreč omamno zadiši in napolni domače vzdušje s prijetnim pričakovanjem in pozitivno energijo, vsem družinskim članom pa se bodo ob teh čudovitih vonjavah prav gotovo pocedile sline.

Slasten bananin kolač iz ene posode

Karantensko obdobje je med drugim prineslo tudi šolo na domu in pri nas doma smo kar precej zaposleni z vsemi šolskimi obveznostmi, izzivi, igro in ustvarjanjem, zato potrebujemo veliko energije… Recepti Slasten bananin kolač iz ene posode European Natisni
Število oseb: pekač dimenzij 27 x 10 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 2 jajci
  • 3 žlice medu
  • 3 do 4 zelo zrele banane
  • 120 ml sladke smetane (lahko tudi pinjenec)
  • 1 dl olja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • Ščepec soli
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 270 g moke (priporočam pšenično polnozrnato)
  • Po okusu; 85 g koščkov čokolade ali oreščki po želji

 

Ostale sestavine

  • 1 počez prepolovljena banana za okras na vrhu kolača
  • Med za glazuro

Priprava

  1. V posodi z vilico pretlačimo banane, jim dodamo ostale sestavine (razen koščkov čokolade ali oreščkov) in premešamo s paličnim mešalnikom.
  2. Ko je masa dobro premešana, ji po želji lahko dodamo še koščke čokolade ali oreščke.
  3. Maso nalijemo v predhodno namaščen podolgovat pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, da kolač kasneje, ko je pečen in še vroč, lažje vzamemo iz pekača.
  4. Na maso poljubno oziroma za okras položimo razpolovljeno banano (lahko posujemo tudi s koščki čokolade ali oreščki).
  5. Kolač pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj, približno 40 do 45 minut.
  6. Ko je kolač pečen in ga vzamemo iz pečice, si pomagamo s papirjem za peko in ga odstranimo iz pekača ter položimo na odlagalno rešetko. Na tanko ga premažemo z medom in pustimo, da se ohladi do mlačnega, potem pa ga že lahko narežemo in postrežemo!

 

Namig

Za vegansko različico uporabimo veganske oziroma rastlinske sestavine, seveda brez jajc, zato pa uporabimo 5 banan, namesto smetane pa lahko uporabimo mandljevo mleko ali veganski jogurt.

Morda vam bo všeč