(Klasični) biskvit za torto, ki vedno uspe

by Jasmina

Za moja otroka je rojstnodnevna torta dobesedno sveta stvar! Pravita, da brez torte ni pravega rojstnodnevnega praznovanja, pa to ne velja samo za njun rojstni dan, temveč tudi za vse ostale rojstne dneve v naši družini. In glede na to, da se naša družina z leti povečuje, je rojstnodnevnih tort kar nekaj oziroma precej na leto. Ker otroka rada vključim v svojo kuhinjo, sta velikokrat udeležena tudi pri peki in pripravi tort, pa tudi pri dekoriranju. Zato je recept za biskvit, ki vam ga tokrat posredujem, tudi zame precej »svet«, ker mi prihrani veliko časa in muk v kuhinji, saj je namreč zelo preprost in hiter za pripravo, predvsem pa že neštetokrat preverjen in ni se še zgodilo, da ne bi uspel!!! Tale biskvit bi lahko pripravila kar miže in prepričana sem, da bi povsem uspel, hehe… Šalo na stran, saj se zavedam, da je za veliko mam priprava torte lahko zelo stresna naloga. Tudi zame je bila, ko sem pred leti pričela s peko in pripravo tort. Pripraviti zares dober biskvit, ki je hkrati rahel, sočen in okusen ter pri peki lepo naraste, je bila velikokrat prava uganka. Preizkusila sem veliko receptov, takih in drugačnih, ter nekega dne končno ugotovila pravo mero vseh sestavin za biskvit, ki dejansko vedno enkratno uspe in ima vse vrline odličnega biskvita za torto.

Tokrat sem pri pripravi kreme za torto ravnala po reku »manj je več«. Ker nisem ravno ljubiteljica sladkih in »težkih«, sitostnih tort oziroma krem, največkrat uporabim lahko in svežo kremo, ki jo pripravim iz sladke smetane ter mascarponeja in vanilje. Mascarpone se namreč lepo poveže s sladko smetano in tako krema postane bolj kompaktna, kar je sploh pomembno, če torto pripravljam za naslednji dan. Pa tudi pri nadevu ne kompliciram, saj je lahko že slastna domača marmelada čisto dovolj. Sicer pa najraje uporabim macerirane jagode v kombinaciji z malinami. In taka tortica je precej lahka in sveža ter sploh ni nasitna, zato moram biti pri rezanju na koščke vedno previdna, saj jo ponavadi zmanjka v trenutku.

Pa še namig za preprosto cvetlično dekoracijo; pojdimo na domači vrt, k sosedu, babici ali na travnik in naša tortica bo zažarela v najlepši naravni sezonski lepoti! Sama sem uporabila cvetove ameriškega slamnika, ognjiča in jagod, baziliko, meto, itd.

(Klasični) biskvit za torto, ki vedno uspe

Za moja otroka je rojstnodnevna torta dobesedno sveta stvar! Pravita, da brez torte ni pravega rojstnodnevnega praznovanja, pa to ne velja samo za njun rojstni dan, temveč tudi za vse… Recepti (Klasični) biskvit za torto, ki vedno uspe European Natisni
Število oseb: model za torto premera 22 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 6 jajc (velikih)
  • 180 g sladkorja (belega kristalnega)
  • 180 g moke (gladke)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 80 g raztopljenega masla

 

Ostalo

  • Maslo za namastitev modela
  • Papir za peko

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2. Rumenjake ločimo od beljakov.
  3. V posodo z rumenjaki dodamo sladkor in z mešalnikom dobro premešamo, da se količina podvoji in nastane gosta svetla krema, nato primešamo še vaniljo.
  4. Beljakom dodamo sol in jih stepemo v zelo čvrst sneg, ki ga nato počasi in nežno primešamo k rumenjakovi zmesi.
  5. Postopoma dodajamo še presejano moko zmešano s pecilnim praškom ter jo počasi in na rahlo vmešamo v maso.
  6. Na koncu zmesi prilijemo še stopljeno maslo in vse skupaj premešamo.
  7. Model za torto namastimo z maslom, na spodnji del oziroma dno modela položimo papir za peko ter obod modela zapremo in vanj vlijemo pripravljeno maso.
  8. Biskvit pečemo približno 30 do 35 minut oziroma dokler po vrhu ni lepo zlatorjavo zapečen. Notranjost biskvita je prepečena, ko je lesena palčka, s katero prebodemo biskvit, suha, ko jo izvlečemo.
  9. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo stati približno 5 minut, da se malce ohladi, nato pa odstranimo obod modela in biskvit previdno zvrnemo na rešetko ter ga pustimo, da se popolnoma ohladi.
  10. Ohlajeni biskvit lahko prerežemo enkrat ali dvakrat, odvisno kako debele plasti biskvita želimo imeti.

 

Namig

Če želimo torto s čokoladnim biskvitom, priporočam, da enostavno odvzamemo žlico moke in jo nadomestimo z žlico kakava!

Morda vam bo všeč