Jesenski kolač s sadjem

by Jasmina

Temu kolaču bi pravzaprav lahko rekla kar »slovo poletju, pozdrav jeseni«, saj se v njem prepletajo tako poletni kot jesenski okusi in arome. Ne glede na to, da se sezona breskev končuje, čeprav se jih lahko dobi praktično še celo jesen, sem jih vključila v ta kolač, saj dajo res lep okus in se lepo dopolnjujejo z ostalim jesenskim sadjem. Skratka, to je kolač, ki je zaradi raznovrstnega sadja izdatno sočen, okusi pa nas spomnijo na jesen, saj je kolač izredno aromatičen in že med peko iz pečice čudovito zadiši po jesenskih začimbah kot sta cimet in muškatni orešček. Mandljeva moka pa je tista, ki poskrbi za dodaten bogat okus biskvita.

Prepričana sem, da bo to tudi vaš kolač letošnje jeseni, saj je zelo enostaven za pripravo, poleg tega pa tudi izredno sočen in aromatičen ter zato zelo priljubljen pri vseh generacijah. To je prav gotovo najbolj primeren kolač za prijetne nedeljske popoldneve, ki jih preživljamo ob ležernem družinskem kramljanju na vrtu in lovljenju še zadnjih toplih sončnih žarkov ali pa pokriti z odejo na domačem kavču ob srkanju toplega čaja.

Jesenski kolač s sadjem

Temu kolaču bi pravzaprav lahko rekla kar »slovo poletju, pozdrav jeseni«, saj se v njem prepletajo tako poletni kot jesenski okusi in arome. Ne glede na to, da se sezona… Recepti Jesenski kolač s sadjem European Natisni
Število oseb: model premera 22 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Sadje; 1 do 2 breskvi, 1 do 2 hruški, 8 sliv, 1 do 2 jabolki
  • 100 g masla (stopljeno)
  • 2 jajci
  • 180 g sladkorja
  • 180 ml mleka
  • 150 g pšenične polnozrnate moke
  • 50 g mandljeve moke (fino mlete)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • ½ žličke soli
  • 1 limona (nastrgana lupinica)

 

Ostalo

  • Maslo za namastitev modela
  • Žlička sladkorja za posip po sadju
  • Sladkor v prahu za okrasitev

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Pripravimo model za kolač, dno modela obložimo s papirjem za peko, obod pa dobro namastimo z maslom in narahlo posujemo s sladkorjem.
  3. Sadje operemo, olupimo ter narežemo na krhlje.
  4. V večji posodi zmešamo jajca ter sladkor, mešamo dokler se sladkor ne stopi in ne dobimo svetlo jajčno kremno zmes.
  5. Jajčni zmesi dolijemo mleko ter postopoma primešamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek in sol, na koncu pa dodamo še vse začimbe in stopljeno maslo ter vse skupaj na rahlo premešamo, da se sestavine lepo povežejo.
  6. Maso prelijemo v predhodno pripravljen model ter poljubno obložimo z narezanim sadjem in potresemo z žličko sladkorja.
  7. Biskvit pečemo približno eno uro oziroma dokler po vrhu ni lepo zlatorjavo zapečen. Notranjost biskvita je prepečena, ko z leseno palčko prebodemo biskvit in je le-ta suha, ko jo izvlečemo.
  8. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo stati približno 15 minut, da se malce ohladi, nato pa odstranimo obod modela.
  9. Ohlajen kolač po robu na rahlo posujemo s sladkorjem v prahu ter postrežemo!

Morda vam bo všeč