Rdeče žametne tortice

by Jasmina

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto 8. marca praznujejo v približno 100 državah po svetu. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. V zadnjih desetletjih je priljubljena gesta, da se na ta dan ženskam podari cvet oziroma roža. Najlepši simbol za izražanje spoštovanja in poguma je rdeča vrtnica, ki velja za kraljico rož ter predstavlja tradicionalni simbol lepote in ljubezni. In prav rdeča vrtnica mi je dala navdih za pripravo »rdečih žametnih tortic«. Pravzaprav gre za priljubljene »red velvet« mafine, ki so ponavadi polni živilskega barvila, ki da testu rdeč odtenek. V mojem receptu pa ima to nalogo rdeča pesa. Mehki, rahli in sočni mafini nimajo okusa po rdeči pesi, saj okus prevzame kakav. Paradirajo v čudoviti naravni rahlo rdečkasto kakavovi barvi, ki jo dopolni še izjemno fin in okusen vaniljev kremni preliv. Čudoviti rdeči žametni videz pa torticam dodajo še kandirani cvetni listi vrtnic. Rdeče žametne tortice so lahko idealno darilo, presenečenje oziroma posladek za Dan žena!

* Navdih za recept sem našla v knjigi »The Ultimate Book of Vegetables«, Readers Digest

Rdeče žametne tortice

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto 8. marca praznujejo v približno 100 državah po svetu. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk.… Recepti Rdeče žametne tortice European Natisni
Število oseb: za približno 9 do 12 tortic
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Velik gomolj rdeče pese ali 2 manjša ( cca 250 g)
  • 60 ml pinjenca
  • 80 g masla sobne temperature
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 2 manjši jajci
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 150 g gladke moke
  • 15 g nesladkanega kakava v prahu
  • 1 žličke sode bikarbone
  • Ščepec soli

 

Sestavine za preliv iz kremnega sira 

  • 220 g kremnega sira Philadelphia sobne temperature
  • 110 g masla sobne temperature
  • 90 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1,5 žlička vaniljevega izvlečka
  • Nekaj kapljic limoninega soka

 

Ostale sestavine (kandirani cvetni listi vrtnic za okras)

  • Cvetni listi neškropljene vrtnice
  • Beljak
  • Beli kristalni sladkor
  • Čopič

Priprava

  1. Opran gomolj rdeče pese zavijemo v folijo, postavimo v pekač in pečemo približno eno uro na 200 stopinj C oziroma dokler pesa ni v celoti mehka (v bolje založenih trgovinah lahko kupimo tudi že kuhano peso, ki je vakuumsko pakirana).
  2. Pečeno peso ohladimo, nato pa jo olupimo in jo skupaj s pinjencem v mešalniku zmeljemo do gladkega.
  3. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 stopinj C in v pekač za mafine položimo papirnate modelčke.
  4. Vzamemo dve skledi, eno malo večjo in drugo manjšo.
  5. V manjši skledi z mešalnikom zmešamo maslo in rjavi sladkor, dokler ne nastane svetla krema (cca 5 do 8 min).
  6. Postopoma dodamo vsako jajce posebej in po vsakem dobro stepemo maso.
  7. V jajčno masleno maso dodamo še vaniljo in zmešamo.
  8. V večjo skledo presejemo moko, kakav in sodo bikarbono ter v sredini naredimo jamico v katero dodamo kremno maso iz manjše posode ter zmleto rdečo peso. Vse skupaj na roko (ne z mešalnikom!) zmešamo v gladko maso.
  9. Z žlico maso naložimo v papirnate modelčke.
  10. Tortice pečemo 20 minut na 180 stopinj C, da postanejo rahle na dotik. Pečene tortice prestavimo na rešetko, da se ohladijo.

 

Priprava preliva iz kremnega sira

  1. V posodo za mešanje damo maslo in kremni sir, oboje sobne temperature, da se lahko lepo povežeta in pri tem ne nastanejo grudice. Mešamo samo nekaj sekund dokler ne dobimo gladke mase. Dodamo vaniljev izvleček ter nekaj kapljic limoninega soka in spet samo za nekaj sekund na hitro premešamo. Nato dodamo sladkor v prahu, ki ga moramo obvezno presejati, saj s tem preprečimo nastanek grudic. Sladkor z mešalnikom na hitro oziroma v nekaj sekundah vmešamo v maso, da dobimo gladko fino puhasto kremo.
  2. Kremo nabrizgamo ali namažemo po vrhu ohlajenih tortic in vsako tortico okrasimo s kandiranim cvetnim listom vrtnice.

 

Priprava kandiranih cvetnih listov vrtnice

  1. Oprane in osušene cvetne liste vrtnice premažemo z razžvrkljanim beljakom in jih nato potresemo s kristalnim sladkorjem.
  2. Odložimo jih na papir za peko in pustimo stati vsaj dve uri, da se posušijo.

 

Namig

Če na torticah želimo lično nabrizgano kremo, to najlažje storimo tako, da brizgalni vrečki za enkratno uporabo ali kakšni drugi vrečki za živila en del zavozlamo, vrečko postavimo v kozarec z vozlom navzdol, jo razpremo in vanjo z žlico nadevamo kremo. Vrečko nato dvignemo iz kozarca in zgornji del vrečke na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da se vsa krema potisne navzdol proti vozlu. Vrečko s kremo lahko za kakšnih 5 do 10 minut postavimo v hladilnik, da se krema malce strdi, nato pa zavozlani del vrečke odvežemo ali odrežemo ter iz nje na tortice po želji nabrizgamo kremo v različnih oblikah.

Morda vam bo všeč