Smetanovi piškoti na dva načina

by Jasmina

To so piškoti mojega otroštva! Moja mami jih je pogosto pripravljala v obliki žepkov polnjenih z domačo slivovo marmelado, ki jo je skuhala iz ekoloških sliv iz domačega sadovnjaka na Dolenjskem. In ta kombinacija je res top! Letos je bila sezona češpelj, kot jim radi rečejo na Dolenjskem, obilna in nakuhala sem precej odlične domače slivove marmelade, ki se božansko ujame s temi smetanovimi žepki.
Če pa marmelade nimamo, lahko smetanove piškote pripravimo tudi malo drugače. Tako lahko na primer nastanejo nežne in krhke smetanove vaniljeve snežinke, ki se bogato posute s sladkorjem v prahu dobesedno topijo v ustih!
Recept za smetanove snežinke sem sicer objavila že lani, letos pa sem ga nadgradila še z marmeladnimi žepki. Ni bolj priročnega, kot iz enega testa pripraviti več vrst finih piškotov!

Smetanovi piškoti na dva načina

To so piškoti mojega otroštva! Moja mami jih je pogosto pripravljala v obliki žepkov polnjenih z domačo slivovo marmelado, ki jo je skuhala iz ekoloških sliv iz domačega sadovnjaka na… Sladice Smetanovi piškoti na dva načina European Natisni
Število oseb: za približno 2 pekača piškotov, odvisno od velikosti piškotnega modelčka
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 150 g gladke moke (priporočam moko iz ekološke pšenice)
  • 125 g masla sobne temperature
  • 90 g kisle smetane
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • Majhen ščepec soli
  • Sladkor v prahu

 

Ostalo

  •  Slivova marmelada

Priprava

  1. Moko presejemo in ji dodamo na drobne koščke narezano maslo sobne temperature ter kislo smetano, ki smo ji primešali sladkor v prahu in vaniljo ter čisto majhen ščepec soli.
  2. Vse skupaj hitro in dobro zmešamo v gladko testo, ki ga nato pokritega za vsaj pol ure postavimo v hladilnik.
  3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
  4. Na rahlo pomokani delovni površini polovico ohlajenega testa razvaljamo na nekaj milimetrov debelo, preostalo polovico testa pa postavimo nazaj v hladilnik. Pomembno je, da delamo z zelo hladnim testom, ker je precej nežno in se hitro topi.
  5. Marmeladni žepki; testo z modelčkom ali kozarcem izrežemo v krog in na njegovo sredino dodamo žličko marmelade, nato pa testo po zunanjem robu najprej s prsti, nato pa še z vilico, stisnemo skupaj.
  6. Smetanove snežinke; z modelčkom izrezujemo poljubne oblike oziroma snežinke in če se testo prijema modelčka, le-tega pred izrezom vsakič "pomočimo" v moko.
  7. Piškote v obliki žepkov ali snežink položimo na pekač obložen s papirjem za peko in jih pečemo približno 15 minut, žepke mogoče malo dlje. Piškoti so pečeni, ko se njihovi robovi obarvajo rahlo svetlo rjavo.
  8. Pečene piškote takoj preložimo na mrežico, da se ohladijo in nato ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.

Morda vam bo všeč