Družinski sadovnjak na Dolenjskem, ki je star več kot sto let, nam je letos naklonil obilo sliv, takih popolnoma naravnih oziroma bio. Ni boljšega kot iz njih pripraviti domačo aromatično slivovo marmelado, ki se odlično poda tako k pražencu oz. šmornu in je nadvse okusna tudi v buhteljnih, cmokih, ipd. ali pa preprosto namazana na košček kruha ter nas tako razveseljuje čez celo leto. Slivovo marmelado imam v navadi pripraviti kar v pečici, saj mi jo na ta način ni potrebno neprestano mešati, marmelada pa zato vsebuje tudi manj sladkorja, je bolj gosta in zaradi dodanega cimeta ter ruma nadvse aromatična in čudovite barve, okus pa zelo spominja na marmelado iz famoznih »germknedlov«.
Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.