Domača slivova marmelada s cimetom in rumom iz pečice

by Jasmina

Družinski sadovnjak na Dolenjskem, ki je star več kot sto let, nam je letos naklonil obilo sliv, takih popolnoma naravnih oziroma bio. Ni boljšega kot iz njih pripraviti domačo aromatično slivovo marmelado, ki se odlično poda tako k pražencu oz. šmornu in je nadvse okusna tudi v buhteljnih, cmokih, ipd. ali pa preprosto namazana na košček kruha ter nas tako razveseljuje čez celo leto. Slivovo marmelado imam v navadi pripraviti kar v pečici, saj mi jo na ta način ni potrebno neprestano mešati, marmelada pa zato vsebuje tudi manj sladkorja, je bolj gosta in zaradi dodanega cimeta ter ruma nadvse aromatična in čudovite barve, okus pa zelo spominja na marmelado iz famoznih »germknedlov«.

Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.

Domača slivova marmelada s cimetom in rumom iz pečice

Družinski sadovnjak na Dolenjskem, ki je star več kot sto let, nam je letos naklonil obilo sliv, takih popolnoma naravnih oziroma bio. Ni boljšega kot iz njih pripraviti domačo aromatično… Recepti Domača slivova marmelada s cimetom in rumom iz pečice European Natisni
Število oseb: približno 12 do 14 kozarčkov po 212 ml
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 3 kg sliv
 • 750 g sladkorja ali 450 g fruktoze (sadni sladkor)
 • ¼ žličke cimeta
 • 50 ml ruma

 

Opomba

Iz navedene količine sliv se nakuha marmelada za približno 12 do 14 kozarčkov po 212 ml (lahko tudi kakšen manj ali več, odvisno od »vodenosti« sadja).

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
 2. Slive operemo in izkoščičimo ter odstranimo morebitne poškodovane ali druge slabe dele.
 3. Tako pripravljene slive damo v večjo posodo z debelim dnom, dodamo sladkor ter zelo dobro premešamo.
 4. Posodo zapremo in postavimo v pečico ter pokrito kuhamo eno uro, nato pa še eno uro in pol kuhamo odkrito, vmes pa na pol ure malce premešamo.
 5. Posodo vzamemo iz pečice in slive s paličnim mešalnikom zmešamo v fino kašo ter dodamo cimet in rum ter dobro premešamo (gostoto marmelade lahko preverimo tako, da žličko marmelade polijemo na hladen krožnik, počakamo nekaj minut, nato pa krožnik poševno obrnemo in vidimo gostoto). Če marmelada še ni dovolj gosta, posodo postavimo nazaj v pečico.
 6. Marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke (oprane kozarčke postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo.
 7. Nato kozarčke z marmelado položimo na toplo ali jih zavijemo v deko, da se počasi ohladijo ter ohlajene shranimo v temen prostor do uporabe.

Morda vam bo všeč