Svoje otroštvo sem preživela v družinski hiši ob Golovcu. V tistih časih je ta ljubljanski hrib pokrival »pravi« gozd, urejen in poln gozdnih dobrot, saj se je lahko na sprehodu nabralo litre in litre borovnic ter našlo polno različnih gob. Priznam, da z nabiranjem borovnic nisem ravno imela veliko potrpljenja, ga pa je imela moja mami, ki je kar mimogrede nabrala kakšen liter ali dva, jaz pa sem borovnice raje zobala kar sproti, raziskovala gozd in iskala (užitne!) gobice za kosilo. In najraje smo v gozd čez cesto zavili prav v času poletnih počitnic, ko je bil poln naravnih plodov in že takrat se mi je zdelo, da se v gozdu čas kar ustavi. Že takrat sem začutila, da me gozd pomirja, sprošča in na sploh dobro dene mojemu počutju, danes pa temu rečem kar gozdna terapija. To gozdno terapijo rada prenašam tudi na svoja otroka, ki prav tako obožujeta naše izlete v naravo. Zato se naša družina najraje odpravi na vrhove štajerskih hribov oziroma v gozdove, kjer je narava neokrnjena, čista in kjer se sliši le žvrgolenje ptic ter šelestenje dreves. Naš vodič pa je nihče drug kot moj mož, ki je v svojem otroštvu vikende pogosto preživljal na teh prečudovitih koncih in zato so tudi nam tako zelo ljubi. Tam nas namreč čaka tudi majhna lesena hiška, ki stoji na obronku gozda in močno spominja na hiško iz pravljice Janko in Metka, vendar s to razliko, da hiška ni obdana s piškoti in drugimi sladkarijami, temveč jo obkroža čudovita narava, ki glede na sezono vedno ponuja razne gozdne dobrote. Tokrat je bil naš obisk nagrajen z borovnicami in lisičkami, pa tudi ob nekaj jurčkov smo se spotaknili, hihi…
Ker je sezona borovnic na vrhuncu in je bila naša bera bogata, sem pripravila enostavno in bolj zdravo domačo različico »cheesecake« oziroma borovničevo sirovo tortico obdano s hrustljavim listnatim testom in aromatično kremasto vaniljevo sredico s kančkom limonine svežine ter polnjeno s svežimi in sočnimi gozdnimi borovnicami. To je tortica, ki absolutno zasvoji stare in mlade, saj ima zelo nežno teksturo in se kar topi v ustih. Zelo je primerna tako za piknike kot za posladek, ki si ga lahko počasi in z užitkom privoščimo tudi sredi poletne vročine na terasi ali vrtu, saj je ta domača sirova tortica najbolj okusna, če se z njo razvajamo, ko je sobne temperature. Res je izredno enostavna in hitra za pripravo, saj lahko uporabimo kar kupljeno listnato testo in če pri roki nimamo svežih borovnic, lahko uporabimo tudi zamrznjene gozdne borovnice ali pa celo sveže ameriške (tiste bolj debele), ki so v trgovinah na voljo skoraj vso leto.






