Enostavna sirova tortica (»cheesecake«) z borovnicami

by Jasmina

Svoje otroštvo sem preživela v družinski hiši ob Golovcu. V tistih časih je ta ljubljanski hrib pokrival »pravi« gozd, urejen in poln gozdnih dobrot, saj se je lahko na sprehodu nabralo litre in litre borovnic ter našlo polno različnih gob. Priznam, da z nabiranjem borovnic nisem ravno imela veliko potrpljenja, ga pa je imela moja mami, ki je kar mimogrede nabrala kakšen liter ali dva, jaz pa sem borovnice raje zobala kar sproti, raziskovala gozd in iskala (užitne!) gobice za kosilo. In najraje smo v gozd čez cesto zavili prav v času poletnih počitnic, ko je bil poln naravnih plodov in že takrat se mi je zdelo, da se v gozdu čas kar ustavi. Že takrat sem začutila, da me gozd pomirja, sprošča in na sploh dobro dene mojemu počutju, danes pa temu rečem kar gozdna terapija. To gozdno terapijo rada prenašam tudi na svoja otroka, ki prav tako obožujeta naše izlete v naravo. Zato se naša družina najraje odpravi na vrhove štajerskih hribov oziroma v gozdove, kjer je narava neokrnjena, čista in kjer se sliši le žvrgolenje ptic ter šelestenje dreves. Naš vodič pa je nihče drug kot moj mož, ki je v svojem otroštvu vikende pogosto preživljal na teh prečudovitih koncih in zato so tudi nam tako zelo ljubi. Tam nas namreč čaka tudi majhna lesena hiška, ki stoji na obronku gozda in močno spominja na hiško iz pravljice Janko in Metka, vendar s to razliko, da hiška ni obdana s piškoti in drugimi sladkarijami, temveč jo obkroža čudovita narava, ki glede na sezono vedno ponuja razne gozdne dobrote. Tokrat je bil naš obisk nagrajen z borovnicami in lisičkami, pa tudi ob nekaj jurčkov smo se spotaknili, hihi…

Ker je sezona borovnic na vrhuncu in je bila naša bera bogata, sem pripravila enostavno in bolj zdravo domačo različico »cheesecake« oziroma borovničevo sirovo tortico obdano s hrustljavim listnatim testom in aromatično kremasto vaniljevo sredico s kančkom limonine svežine ter polnjeno s svežimi in sočnimi gozdnimi borovnicami. To je tortica, ki absolutno zasvoji stare in mlade, saj ima zelo nežno teksturo in se kar topi v ustih. Zelo je primerna tako za piknike kot za posladek, ki si ga lahko počasi in z užitkom privoščimo tudi sredi poletne vročine na terasi ali vrtu, saj je ta domača sirova tortica najbolj okusna, če se z njo razvajamo, ko je sobne temperature. Res je izredno enostavna in hitra za pripravo, saj lahko uporabimo kar kupljeno listnato testo in če pri roki nimamo svežih borovnic, lahko uporabimo tudi zamrznjene gozdne borovnice ali pa celo sveže ameriške (tiste bolj debele), ki so v trgovinah na voljo skoraj vso leto.

Enostavna sirova tortica (»cheesecake«) z borovnicami

Svoje otroštvo sem preživela v družinski hiši ob Golovcu. V tistih časih je ta ljubljanski hrib pokrival »pravi« gozd, urejen in poln gozdnih dobrot, saj se je lahko na sprehodu… Recepti Enostavna sirova tortica (»cheesecake«) z borovnicami European Natisni
Število oseb: model premera 18 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 500 g sira mascarpone
  • 250 g rikote (»ricotta«) ali pasirane skute
  • 2 jajci
  • 160 g sladkorja
  • Ščepec soli
  • 2 žlički tekoče vanilje
  • ½ žličke cimeta
  • 1 do 2 žlički ruma
  • 1 žlička nastrgane bio limonine lupine
  • 60 g jedilnega škroba
  • 1 zavitek listnatega testa
  • 320 g borovnic

 

Ostalo

  • Model za torto premera 18 cm
  • Papir za peko
  • Maslo za namastitev modela
  • Moka za lažje razvaljanje testa
  • Jajček zmešan z žlico vode za premaz testa
  • Ščepec sladkorja za posip po testu
  • Sladkor v prahu za končno dekoracijo

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. V posodi z mešalnikom zmešamo jajca, sladko, da dobimo kremasto svetlo maso.
  3. Nato dodamo mascarpone, rikoto oziroma pasirano skuto, ščepec soli, vaniljo, cimet, rum in nastrgano limonino lupinico ter vse skupaj z mešalnikom zmešamo v gladko maso.
  4. V tako pripravljeno maso nato postopoma dodajamo in vmešamo še presejani jedilni škrob ter maso pustimo stati, dokler ne obložimo modela s testom.
  5. Delovno površino na rahlo pomokamo in nanjo položimo listnato testo, ki ga po vrhu tudi na rahlo pomokamo ter nato na tanko razvaljamo v tako velik kvadrat, da lahko iz njega izrežemo krog premera 38 cm.
  6. Pripravimo okrogli model za torto in spodnji del modela obložimo s papirjem za peko, obod oziroma rob modela pa dobro namastimo z maslom.
  7. V model, ki smo ga obložili s papirjem za peko in namastili z maslom, previdno položimo v krog izrezano listnato testo ter ga z rokami nežno potisnemo ob stene modela.
  8. Nato dodamo oziroma dolijemo predhodno pripravljeno kremasto maso in po vrhu posujemo s polovico količine (160 g) borovnic ter testo okoli in okoli modela zapognemo čez posute borovnice, tako da dobimo lepo testeno obrobo.
  9. Pečemo 1 uro in 15 minut, da se testo lepo zlatorumeno zapeče.
  10. Pečeno tortico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu še vsaj 2 uri, da se lepo počasi do mlačnega ohladi in strdi, nato pa obod modela previdno odstranimo in jo preložimo na servirni krožnik. Ko je tortica popolnoma ohlajena, jo po vrhu posujemo še s preostalimi borovnicami.
  11. Tortico na rahlo oziroma po okusu posujemo s sladkorjem v prahu in uživamo v vsakem grižljaju!

 

Namig

  1. Vse sestavine naj bodo sobne temperature, da se masa lažje poveže v homogeno zmes.
  2. Preden po zaključku peke tortici odstranimo obod modela, jo je potrebno pusti v modelu še vsaj dve uri, da se lepo ohladi in strdi, šele nato jo lahko preložimo na servirni krožnik.
  3. Ko je tortica popolnoma ohlajena, ji dodamo še preostalo količino borovnic ter jo posujemo s sladkorjem v prahu!
  4. Namesto borovnic lahko uporabimo tudi drugo jagodičevje, sveže ali zamrznjeno. Zelo dobra je kombinacija borovnic in rdečega ribeza!

Morda vam bo všeč