Lahka veganska limonina pita

foto: Nina Roydo
by Jasmina

Obožujem citruse in vse kar se da pripraviti iz njih. Zato imam zelo rada tudi limonino pito, ki v pomladnem in toplejšem času zelo prija, saj nežen limonin okus deluje osvežilno in lahkotno. Vendar pa klasične limonine pite, ki so pripravljene iz jajčne smetanove zmesi, niso prav nič lahke, prav nasprotno, so težke in osebno me pogosto zelo zmoti okus po rumenjakih. Zato je bil zame pravi izziv, kako pripraviti lahko ter preprosto limonino pito, a sem na koncu uspela njen okus izpiliti do potankosti. Ta pita je primerna tudi za vegane, vendar njena testena košarica ni pripravljena iz oreščkov, zato je krhka, pa tudi okusa po kokosu nima, kar je pogosto pri veganskih pitah. Krema je svilnato mehka ter nežnega in prijetnega limoninega okusa, ki ga lepo dopolnimo s preprosto stepeno smetano, svežimi malinami ali jagodami oziroma se lahko pri teh kombinacijah povsem prepustite svoji domišljiji oziroma okusu. Jaz jo imam najraje z nastrgano bio limeto, ki še dodatno lepo zaokroži in poudari citronasti okus. Seveda lahko pito pripravite tudi v več manjših modelčkih ali pa v enem večjem pekaču za pito.

Lahka veganska limonina pita

Obožujem citruse in vse kar se da pripraviti iz njih. Zato imam zelo rada tudi limonino pito, ki v pomladnem in toplejšem času zelo prija, saj nežen limonin okus deluje… Recepti Lahka veganska limonina pita European Natisni
Število oseb: 4 modelčki premera 10 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 150 g moke
  • 50 g mandljeve moke
  • ½ žličke soli
  • 10 g oziroma ena žlica sladkorja v prahu
  • 100 g veganskega (hladnega) masla, narezanega na majhne koščke
  • 60 ml mrzle vode

 

Limonina krema

  • 250 ml mandljevega mleka
  • Sok dveh limon
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • ½ žličke mlete kurkume
  • 18 g jedilnega škroba
  • 1 žička bio prahu agar agar (bio rastlinska mešanica za želiranje)

 

Ostalo

  • Smetana za stepanje (kokosova)
  • Nastrgana limetina ali limonina bio lupina

Priprava

  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor te na majhne koščke narezano vegansko maslo.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo mrzlo vodo in z leseno žlico premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa (če se testo med oblikovanjem zelo razmehča in se lepi na prste, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in ga za 15 minut postavimo v hladilnik).
  4. Testo položimo na papir za peko in ga pokrijemo s papirjem za peko ter razvaljamo na približno 2 mm debelo.
  5. S poljubno skodelico, ki je za kakšna dva cm širša od modelčkov, v testo zarežemo kroge in jih preložimo v modelčke, ki smo jih predhodno namastili z maslom (če se nam pri tem testo strga, ga v modelčku preprosto pokrpamo z roko).
  6. Dno testa nekajkrat prebodemo z vilicami ter dodamo keramične kroglice za slepo peko (testo lahko obtežite tudi s suhim fižolom, vendar je potrebno na testo najprej položiti list papirja za peko in šele nato suhi fižol, da se le-ta ne sprime s testom).
  7. Modelčke s testom položimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj C in pečemo približno 20 do 25 minut oziroma dokler testo ne postane svetlo rjave barve.
  8. Pečeno testo ohladimo v modelčkih, odstranimo keramične kroglice in nato pečene košarice previdno vzamemo iz modelčkov ter jih položimo na servirni krožnik.
  9. Pripravimo limonino kremo, tako da v posodo z debelim dnom damo mleko, limonin sok, sladkor, kurkumo (za lepšo rumeno barvo), vanilijevo esenco in jedilni škrob ter ob stalnem mešanju segrejemo do vretja.
  10. Dodamo agar agar in vse skupaj ob stalnem mešanju kuhamo še 10 minut.
  11. Kuhano limonino kremo nalijemo v ohlajene testene košarice in jih pustimo ohlajati približno 2 do 3 ure.
  12. Ohlajene pite poljubno okrasimo s stepeno smetano in nastrgano limetino ali limonino lupino.

Morda vam bo všeč