Juha iz pečene buče

Foto: Nina Roydo
by adminmitja

Barvita jesen je zopet potrkala na naša vrata in s tem se je začela tudi sezona jedi na žlico. Le-te blagodejno vplivajo na naše počutje in nas pogrejejo v hladnejših jesenskih dneh. Vsekakor v tem času ne moremo mimo bučne juhe, ki pa se lahko pripravi tudi malo drugače.

Priprava je zelo enostavna, njen poln okus pa bo zagotovo zbudil vaše brbončice. Od zdaj naprej bo to zagotovo vaša najljubša bučna juha!

Juha iz pečene buče

Barvita jesen je zopet potrkala na naša vrata in s tem se je začela tudi sezona jedi na žlico. Le-te blagodejno vplivajo na naše počutje in nas pogrejejo v hladnejših… Juhe Juha iz pečene buče European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 kg buče maslenke,
  • 1 glavica česna,
  • 1 rdeča čebula,
  • 1 limona,
  • sveži žajbljevi listi,
  • sol,
  • poper,
  • 1 dl olja,
  • 1 do 1,5 l jušne osnove ali vode,
  • Za lepši izgled juhe na krožniku: »creme fraiche« oziroma žlica kisle smetane zmešana z žlico sladke smetane, bučno olje, bučna semena

Priprava

  1. Bučo maslenko vzdolžno prepolovimo, odstranimo semena ter postavimo na pekač v katerega smo položili papir za peko.
  2. Dodamo neolupljen česen, ki ga prerežemo na pol, olupljeno rdečo čebulo narezano na večje kose in narezano limono. Potresemo z žajbljevimi listi, prelijemo z oljem, solimo in popramo. V pekač nalijemo še 1 dl vode (lahko pokrijemo z alu folijo, da se zelenjava preveč ne zapeče).
  3. Pečemo v pečici na 180 stopinj približno 40 minut oziroma dokler ni buča v celoti mehka.
  4. Pečeni buči z žlico izdolbemo meso, lupino zavržemo. Meso buče preložimo v posodo, dodamo pečeno čebulo, izluščen pečen česen in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Pečeno limono zavržemo, ker bi juhi dala grenak okus, zato raje dodamo nekaj kapljic svežega limoninega soka. Ta da juhi svežino in poudari aromatičnost pečene zelenjave. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu. Gostoto juhe lahko določite sami in če se vam zdi pregosta, ji enostavno dodate še nekaj tekočine.
  5. Juho na krožniku lahko poljubno obogatimo z žličko smetane, bučnim oljem in bučnimi semeni.


Namig

Za lepši izgled juhe na krožniku uporabimo »creme fraiche« oziroma žlico kisle smetane zmešano z žlico sladke smetane, bučno olje in bučna semena ter list svežega žajbla.


Morda vam bo všeč