Domače pisane testenine

by Jasmina

Pred kratkim sem se udeležila čudovito pripravljene kulinarične delavnice o izdelavi domačih testenin. Na to delavnico sem si želela že kar nekaj časa, pa so mi potrebe mojih otrok to nekako vedno preprečile. Ampak tokrat je bilo vesolje na moji strani in končno sem lahko doživela to čudovito izkušnjo. Gospa Saša, po poklicu gostinka, poznana tudi po blagovni znamki Jagababa, (mimogrede, njene tekstilne izdelke naravnost obožujem!), je pred časom izdala knjigo o domačih ročno izdelanih testeninah. Izjemno skrbno in lepo pripravljena knjiga z naslovom »Ta domače testenine« me je takoj prepričala, saj je njena vsebina res bogata, kreativna, polna čudovitih in zanimivih idej ter seveda receptov o izdelavi domačih testenin in pripravi njihovih jedi v kombinaciji z najrazličnejšimi sestavinami oziroma omakami. To absolutno ni klasična knjiga s kuharskimi napotki, temveč knjiga, kjer se začuti spoštovanje do domačega in naravnega ter kjer se začutijo tudi močna volja, predanost in ljubezen do dela in še in še bi lahko pisala v superlativih. Pa tudi o vseh prijetnih in pozitivnih doživetjih na delavnici bi lahko pisala, vendar vam tega ne bom izdala, da bo za tiste, ki se je še boste udeležili eno veliko prijetno presenečenje. Bom pa napisala še to, da če na delavnici ne boste preveč klepetali ali pa se pustili zmesti prečudovitemu ambientu in izjemno dovršeni okolici, lahko domov odnesete res veliko novega znanja, volje in ljubezni do doma izdelanih testenin, povrhu pa še pladenj ali dva svojih lastnoročno izdelanih testenin. Da pa je Saša tudi izjemna gostiteljica, boste pa kar sami hitro ugotovili!

Tokrat sem preizkusila tri Sašine recepte za naravno obarvane testenine in tako so nastale domače pisane testenine v obliki ušesc, za katere ne potrebujete nobenega pripomočka, temveč samo pridne roke oziroma prste! Ušesca sem pripravila iz treh naravno obarvanih vrst testa in sicer v odtenkih toplih jesenskih barv, na krožniku pa jih »objema« preprosta in trenutno najbolj trendovska jesenska omakica iz rjavega masla, žajblja in orehov. Sestavini, kot sta na primer paprika ali rdeča pesa v prahu, testo izredno lepo obarvata, vendar se njun okus v testeninah praktično ne občuti.

In povem vam, da boste več kot navdušeni, kajti vsak delček vloženega truda v pripravo domačih ročno izdelanih »makaronov«, se vam povrne z neverjetnim okusom, ki ga je preprosto nemogoče kupiti!

Domače pisane testenine

Pred kratkim sem se udeležila čudovito pripravljene kulinarične delavnice o izdelavi domačih testenin. Na to delavnico sem si želela že kar nekaj časa, pa so mi potrebe mojih otrok to… Recepti Domače pisane testenine European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

PIRINE testenine

 • 500 g pirine moke (presejana, da otrobi ne trgajo testo)
 • 3 jajca
 • 50 ml vode

 

Testenine obarvane z RDEČO PAPRIKO v prahu

 • 500 g ostre moke
 • 1 do 2 žlici rdeče paprike v prahu
 • 5 jajc
 • Voda po potrebi

 

Testenine obarvane z RDEČO PESO v prahu

 • 500 g ostre moke
 • 1 do 2 žlici rdeče pese v prahu
 • 5 jajc
 • Voda po potrebi

Priprava

 

PIRINE testenine

 1. V moko postopoma umešamo vsako jajce posebej, da dobimo testeni drobir.
 2. Po kapljicah dodajamo vodo in začnemo gnesti z rokami.
 3. Če se nam masa zdi suha, si omočimo le dlani in nadaljujemo z gnetenjem.
 4. Običajno se gnete nekoliko dlje časa, kot je to običajno pri uporabi ostre moke. Gnetemo tako dolgo, da dobimo hlebček, ki ga zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.

 

Testenine obarvane z RDEČO PAPRIKO v prahu

 1. V moko dodamo rdečo papriko v prahu ter dobro premešamo.
 2. Naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce ter ga z vilicami dobro umešamo. To ponovimo z vsakim jajcem posebej.
 3. Če se nam masa zdi presuha, dodamo nekaj kapljic vode.
 4. Gnetemo tako dolgo, da dobimo hlebček, ki ga zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.

 

Testenine obarvane z RDEČO PESO v prahu

 1. V moko dodamo rdečo peso v prahu ter dobro premešamo ali presejemo.
 2. Naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce ter ga z vilicami dobro umešamo. To ponovimo z vsakim jajcem posebej.
 3. Če se nam masa zdi presuha, dodamo nekaj kapljic vode.
 4. Gnetemo tako dolgo, da dobimo hlebček, ki ga zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.

 

Namig 1 - Testenine v obliki ušesc

 1. Kos testa s prsti razvaljamo v dolg svaljek in ga narežemo na centimeter dolge njoke.
 2. S palcem njok pritisnemo ob delovno površino ter rahlo povaljamo, tako da ga sploščimo in dobimo obliko ušesca.
 3. Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vode po metodi »al'dente« oziroma »na ugriz«, vode pa po kuhanju ne zavržemo v celoti, saj jo bomo lahko uporabili še pri pripravi omake.
 4. Na osebo je priporočljivo skuhati od 120 do 140 g testenin.

 

Namig 2 - Omaka iz rjavega masla, žajblja in orehov

Pri domačih testeninah naj bo omaka »lahka« , kot je na primer ta jesenska omakica iz rjavega masla, žajblja in orehov. Priprava za dve osebi je izredno enostavna:

 1. V manjši ponvi najprej stopimo žlico ali dve masla, nato pa dodamo žlico na grobo zdrobljenih orehovih jedrc ter približno 8 lističev žajblja.
 2. Mešamo dokler maslo ne postane rahlo rjavo obarvano in ne dobi lep dišeč oreščkast vonj, žajbelj pa se lepo hrustljavo zapeče (vse skupaj približno 3 minute).
 3. V omako dodamo kuhana ušesca, lahko prilijemo tudi malce vode, v kateri so se kuhale testenine, dobro premešamo, po okusu popramo ter posujemo z naribanim parmezanom.

Morda vam bo všeč