Pred kratkim sem se udeležila čudovito pripravljene kulinarične delavnice o izdelavi domačih testenin. Na to delavnico sem si želela že kar nekaj časa, pa so mi potrebe mojih otrok to nekako vedno preprečile. Ampak tokrat je bilo vesolje na moji strani in končno sem lahko doživela to čudovito izkušnjo. Gospa Saša, po poklicu gostinka, poznana tudi po blagovni znamki Jagababa, (mimogrede, njene tekstilne izdelke naravnost obožujem!), je pred časom izdala knjigo o domačih ročno izdelanih testeninah. Izjemno skrbno in lepo pripravljena knjiga z naslovom »Ta domače testenine« me je takoj prepričala, saj je njena vsebina res bogata, kreativna, polna čudovitih in zanimivih idej ter seveda receptov o izdelavi domačih testenin in pripravi njihovih jedi v kombinaciji z najrazličnejšimi sestavinami oziroma omakami. To absolutno ni klasična knjiga s kuharskimi napotki, temveč knjiga, kjer se začuti spoštovanje do domačega in naravnega ter kjer se začutijo tudi močna volja, predanost in ljubezen do dela in še in še bi lahko pisala v superlativih. Pa tudi o vseh prijetnih in pozitivnih doživetjih na delavnici bi lahko pisala, vendar vam tega ne bom izdala, da bo za tiste, ki se je še boste udeležili eno veliko prijetno presenečenje. Bom pa napisala še to, da če na delavnici ne boste preveč klepetali ali pa se pustili zmesti prečudovitemu ambientu in izjemno dovršeni okolici, lahko domov odnesete res veliko novega znanja, volje in ljubezni do doma izdelanih testenin, povrhu pa še pladenj ali dva svojih lastnoročno izdelanih testenin. Da pa je Saša tudi izjemna gostiteljica, boste pa kar sami hitro ugotovili!
Tokrat sem preizkusila tri Sašine recepte za naravno obarvane testenine in tako so nastale domače pisane testenine v obliki ušesc, za katere ne potrebujete nobenega pripomočka, temveč samo pridne roke oziroma prste! Ušesca sem pripravila iz treh naravno obarvanih vrst testa in sicer v odtenkih toplih jesenskih barv, na krožniku pa jih »objema« preprosta in trenutno najbolj trendovska jesenska omakica iz rjavega masla, žajblja in orehov. Sestavini, kot sta na primer paprika ali rdeča pesa v prahu, testo izredno lepo obarvata, vendar se njun okus v testeninah praktično ne občuti.
In povem vam, da boste več kot navdušeni, kajti vsak delček vloženega truda v pripravo domačih ročno izdelanih »makaronov«, se vam povrne z neverjetnim okusom, ki ga je preprosto nemogoče kupiti!