Miklavževi parklji

by adminmitja

Izdelovanje Miklavževih sladkih parkljev je pri nas že tradicija. Ponavadi jih naredimo kar na vikend pred Miklavžem, tako da se prihod prvega dobrega moža lažje pričaka in da je veselje ob tem še večje. Čeprav nam ta dobri mož prinese le kakšno malenkost, kot so tople nogavice, suho sadje in kakšen dober božični čaj, se ga moja otroka zelo veselita, še skoraj bolj pa se vedno znova veselita priprave sladkih parkljev, ki jih vsako leto malce drugače in po svoje oblikujeta. Otroka res neizmerno uživata, ko lahko prosto ustvarjata s testom, ga oblikujeta in ga z dodatki krasita, tako da nastanejo strašni, hudi, grdi, kosmati ,… in pa predvsem slastni Miklavževi parklji. In seveda ne zdržijo do Miklavževega večera!

Processed with VSCO with al5 preset

Miklavževi parklji

Izdelovanje Miklavževih sladkih parkljev je pri nas že tradicija. Ponavadi jih naredimo kar na vikend pred Miklavžem, tako da se prihod prvega dobrega moža lažje pričaka in da je veselje… Otroci v kuhinji Miklavževi parklji European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 500 g gladke moke (priporočam moko iz ekološke pšenice),
  • 2 dl mlačnega mleka,
  • 3 žlice rjavega sladkorja,
  • Vanilin sladkor,
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa,
  • 2 jajca in posebej še 1 beljak (rumenjak uporabimo za premaz),
  • 2 žlici stopljenega masla,
  • Nastrgana lupina ½ bio limone,
  • 1,5 žličke soli.

 

Ostale sestavine

  • Rumenjak zmešan z žlico mleka ali vode za premaz,
  • Brusnice,
  • Mak,
  • Iz rdečega papirja izrezani parkljevi jeziki,
  • Lesene tanke palčke oz. vejice.

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo vanilin in rjavi sladkor ter kvas. Počakamo cca 10 minut, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol in ko kvasec vzhaja, dodamo še jajca in beljak, maslo in limonino lupino.
  3. Testo gnetemo 8 minut z aparatom, da postane gladko in prožno.
  4. Testo stresemo na rahlo pomokano površino in ga narežemo na šest enakomernih kosov iz katerih naredimo šest velikih parkljev.
  5. Po 2 kosa testa položimo na pekač obložen s papirjem za peko, se prepustimo domišljiji in oblikujemo zanimive parklje. Pomagamo si s škarjami in testo približno 2 cm globoko zarežemo po sredini na vsaki strani ter tako parklju ustvarimo noge in roge. Zarežemo tudi ob straneh, da parklji dobijo še roke.
  6. Parklje premažemo z rumenjakom, ki smo ga zmešali z mlekom ali vodo. Nato jim z brusnicami naredimo oči, jih posujemo z makom, da postanejo bolj »kosmati« in jim prilepimo papirnate jezike, da postanejo še bolj strašni. V roko pa jim nataknemo še leseno vejico. Če delamo sami in smo hitri, parklje pred peko pustimo še kakšnih 15 minut vzhajati. Če pa delamo z otroci in gre vse skupaj bolj počasi ter parklji v času oblikovanja že vzhajajo , so tako že pripravljeni za v pečico.
  7. V pečici ogreti na 200 stopinj jih pečemo približno 10 minut oziroma dokler niso lepo svetlo rjavo zapečeni.

Morda vam bo všeč