Italijanski lazanja kruh – scaccia

by Jasmina

Scaccia je siciljanska »street food« specialiteta izredno rustikalnega videza, ki po zanimivih slojih testa spominja na lazanjo, lahko pa bi jo tudi primerjali z babko in jo poimenovali tudi pizza babka. Sestavljena je iz preprostih sestavin, kar je značilno za italijansko »kuhinjo revnih« (cucina povera). Pripravljena je iz kvašenega, pici podobnega testa, ki ga na tanko razvaljamo, premažemo z domačo paradižnikovo omako, posujemo z značilnim sirom »caciocavallo« ali pikantnim sirom »provolone« (sama sem sicer uporabila nadvse okusni trdi slani sir »pecorino romano« iz ovčjega mleka, ker se ga pri nas namreč lažje dobi). Tudi priprava je povsem enostavna, čeprav se zlaganje plasti testa na prvi pogled mogoče zdi malce zapleteno, je dejansko zelo enostavno in hitro. Pečena scaccia po svojem nežnem okusu spominja na pico margerito, njeno testo je znotraj lepo mehko in sočno, zunaj pa obdano z nežno hrustljavo skorjico. Zaradi svojega prijetnega okusa in mehke strukture navduši tako stare in mlade ter je zato zelo primerna jed za razna druženja, piknike ali pa preprosto za enostavno kosilo ali večerjo s kozarčkom belega vina ali celo piva. Našo družino je čisto prevzela in otrokoma je tako zelo všeč, da jo moram pripraviti vsaj enkrat na teden. Testo ostane sveže dva do tri dni, sicer pa je scaccia tudi zelo primerna za zamrzovanje in kadar jo potrebujemo, jo pač preprosto odmrznemo na sobni temperaturi, malce poškropimo z vodo ter zavito v foliji pogrejemo v pečici in tako na enostaven in hiter način dobimo praktično čisto svežo južnoitalijansko specialiteto.

Recept je povzet po tradicionalnem italijanskem receptu.

Italijanski lazanja kruh - scaccia

Scaccia je siciljanska »street food« specialiteta izredno rustikalnega videza, ki po zanimivih slojih testa spominja na lazanjo, lahko pa bi jo tudi primerjali z babko in jo poimenovali tudi pizza… Recepti Italijanski lazanja kruh – scaccia European Natisni
Število oseb: 6 oseb
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

  • 350 g navadne gladke moke
  • 3/4 žličke soli
  • 230 ml mlačne vode
  • ¾ žličke suhega kvasa
  • 1,5 žlice oljčnega olja

 

Nadev

  • 250 g pasiranega paradižnika
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 do 2 glavice sesekljanega česna
  • 1 žlička sladkorja
  • Sol in poper po okusu
  • Nekaj listov sveže bazilike in origana
  • 180 g naribanega sira »pecorino romano« (oziroma »caciocavallo« ali »provolone«)

Priprava

  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, nato na sredini naredimo jamico ter vanjo nalijemo mlačno vodo in dodamo suhi kvas.
  2. Ko pričnemo z gnetenjem, dodamo še oljčno olje in testo gnetemo toliko časa, da dobimo lepo gladko in elastično kepo testa (z mešalnikom gnetemo približno 8 min, na roke približno še enkrat toliko).
  3. Tako pripravljeno kepo testa položimo v z oljem namaščeno posodo ter pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo za živila in na toplem pustimo vzhajati približno 2 uri, da količina testa vzhaja za dvakrat toliko.
  4. Medtem pripravimo paradižnikovo omako in sicer v mešalniku zmešamo pasiran paradižnik ter vse ostale sestavine, tako da dobimo lepo gladko zmes, ki jo prelijemo v posodo in jo na zmernem ognju kuhamo približno 10 do 15 minut, da se dobro zgosti, nato pa posodo odstavimo in pustimo, da se omaka popolnoma ohladi (ker se omaka zgosti, je ostane manj).
  5.  Pečico segrejemo na 210 stopinj in pripravimo primerno velik pekač (moj je dimenzij 25 x 18 cm) ter ga obložimo s papirjem za peko (pekač malce naoljimo, da se papir lepše oprime pekača in vanj lažje postavimo pripravljen kruh).
  6.  Ko je testo vzhajano, naoljimo delovno površino in nanjo položimo kepo testa ter jo razvaljamo v pravokotnik dimenzij 30 x 40 cm.
  7.  Pravokotnik po daljši stranici razdelimo na 4 enake dele in s polovico omake premažemo sredinska dva dela testa ter ju posujemo s polovico količine sira, na vsaki strani pa ostane en del testa nepremazan.
  8.  Nato nepremazana dela testa primemo iz vsake strani in ju zavihamo do sredine pravokotnika ter ta pravokotnik po krajši stranici razdelimo na 3 dele in prva dva dela premažemo s preostalo omako ter posujemo s preostalim sirom, nepremazan del testa pa zavihamo do sredine pravokotnika, nato pa drug namazan del zavihamo oziroma potegnemo čez celo štruco.
  9.  Štruco nato iz sredine po dolgem prepognemo na polovico in jo položimo v predhodno pripravljen pekač ter jo z leseno palčko zelo dobro prepikamo, da v njej po peki ne bo preveč zračnih žepov oziroma lukenj.
  10.  Če se zelo mudi, gre lahko kruh takoj v pečico, sicer pa priporočam, da ga pokrijemo s kuhinjskim prtičem in pustimo vzhajati še približno 20 min.
  11.  Preden naš lazanja kruh potisnemo v pečico, papir za peko po vrhu malce stisnemo skupaj, tako da prekrijemo testo in pečemo 50 minut, nato pa papir za peko razpremo ter pečemo še 10 minut, da se skorjica lepo hrustljavo zapeče.

Morda vam bo všeč