Žar kruhki (domače lepinje)

by Jasmina

Poletje je tu, a kar se vremena tiče, nam letošnji junij malce nagaja z vsemi plohami in nevihtami ter nam tako velikokrat onemogoča »piknikovanje« na prostem. Ampak mi se ne damo in izkoristimo prav vsak sončni žarek za gibanje na prostem, zraven pa seveda sodi tudi »žarčkanje«. Najraje se odpravimo na Štajersko, kjer ima babica velik idiličen vrt in ni lepšega kot cel dan preživeti na travi, kjer se lahko otroci popolnoma svobodno igrajo, se družiti s prijatelji in domačo kuhinjo zamenjati za naravni ogenj ter kosilo v celoti pripraviti kar na žaru. Zato tokrat posredujem recept za enostavne mehke piknik kruhke oziroma domače lepinje, ki se spečejo kar direktno na mrežici žara in torej za njihovo peko ne potrebujemo plošče ali posode. Recept je pravzaprav isti kot recept za žar pico, le da je v tem primeru priporočljivo količine sestavin podvojiti, saj kruhke pripravimo za dlan velike. Pečene žar kruhke si lahko nadevamo z različnimi vnaprej pripravljenimi nadevi in prilogami, kot so meso, zelenjava, omake in si tako naredimo nekakšen domači gyros. Lahko pa jih postrežemo tudi samo kot kruh oziroma lepinjo za prilogo ob mesnih dobrotah z žara. S temi okusnimi piknik žar kruhki boste z lahkoto nahranili veliko ljudi, pa še vsak si lahko pripravi nadevani kruhek oziroma gyros čisto po svojem lastnem okusu in ni lepšega kot na preprost način zadovoljiti vse okuse!

Žar kruhki (domače lepinje)

Poletje je tu, a kar se vremena tiče, nam letošnji junij malce nagaja z vsemi plohami in nevihtami ter nam tako velikokrat onemogoča »piknikovanje« na prostem. Ampak mi se ne… Recepti Žar kruhki (domače lepinje) European Natisni
Število oseb: 6 kruhkov premera dlani
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Kruhki

  • 330 g gladke moke
  • 120 ml mlačne vode
  • 5 g suhega kvasa oziroma 18 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 200 g grškega jogurta (120 ml)
  • 6 g soli
  • 1 žlica olivnega olja

 

Domači gyros

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol, jogurt in na koncu prilijemo olje.
  3. Testo gnetemo z aparatom približno 8 minut, da postane gladko in prožno. Nato ga predenemo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo in nato testo še z rokami v par minutah zgnetemo v lep hlebček z gladko površino.
  4. Hlebček testa postavimo v posodo, ki jo predhodno na tanko naoljimo, pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo ter pustimo vzhajati za še enkrat toliko (približno uro do uro in pol).
  5. Medtem zakurimo žar in ga segrejemo na srednje visoko temperaturo.
  6. Vzhajani hlebček testa preložimo na rahlo naoljeno površino in ga prerežemo na šest enakih delov, ki jih premažemo z oljem.
  7. Najprej vzamemo v roke prvi hlebček testa ter ga z rokami nežno in počasi razvlečemo v poljuben krog velikosti dlani ter ga položimo direktno na rešetke žara.
  8. Tako kruhke enega za drugim polagamo na žar in pazimo, da jih obrnemo takoj, ko se njihov spodnji del zlatorjavo zapeče.
  9. Pečene kruhke sproti odlagamo z žara in jih obvezno zavijemo v bombažno krpo, da postanejo mehki (tako kot tortilje)!
  10. Na žar kruhek si po želji in okusu naložimo predhodno pripravljeno oziroma narezano zelenjavo, dodamo koščke pečenega piščančjega mesa in prelijemo z žlico omake tzatziki ter posujemo še z malo koprca.

Morda vam bo všeč