Sočna piščančja žar nabodala (marinirana v jogurtu) z osvežilno omako tzatziki

by Jasmina

Ko boste poskusili ta recept za piščančja žar nabodala, sem prepričana, da bo postal eden izmed vaših najljubših! Piščančje meso pred peko na žaru namreč mariniramo 12 do 24 ur v grškem jogurtu in ostalih začimbah. Ko so nabodala pečena, lahko uživate v izredno sočnem, mehkem ter okusnem mesu, ki ga obožujejo prav vse generacije, zaradi njegove izredne mehkobe pa še posebej otroci! Pri začimbah se lahko malce poigrate in kreirate svoj lastni okus marinade. Jaz ponavadi polovico marinade pripravim s pekočo papriko, polovico pa z navadno papriko, tako da je zadovoljna cela družina. Prav tako lahko uporabite svoj ljubši del piščančjega mesa. Sama imam najraje piščančje prsi brez kože, iz katerih lahko narežemo lične kose in sestavimo lepa nabodala. Seveda pa lahko uporabimo tudi piščančja bedra brez kože, njihovo meso je namreč že v osnovi mehkejše in sočnejše. Tako boste resnično dobili najbolj okusna nabodala, ki se bodo dobesedno topila v ustih…
In k tem nabodalom ni bolj osvežilne priloge kot je tradicionalna grška omaka tzatziki. Sama jo pripravim tako, da olupljeno kumaro raje na zelo drobno narežem kot naribam. Narezani majhni koščki kumare v jogurtu so namreč zame bolj fini na ugriz. Priporočam uporabo »solatnih« kumar, saj le-te ne vsebujejo semen, pa tudi tako zelo vodene niso kot navadne kumare, zato je omaka lepo gosta, kremasta in fina z »na ugriz hrustljavimi« koščki osvežilne kumare.

Sočna piščančja žar nabodala z osvežilno omako tzatziki

Ko boste poskusili ta recept za piščančja žar nabodala, sem prepričana, da bo postal eden izmed vaših najljubših! Piščančje meso pred peko na žaru namreč mariniramo 12 do 24 ur… Recepti Sočna piščančja žar nabodala (marinirana v jogurtu) z osvežilno omako tzatziki European Natisni
Število oseb: 4 do 6 oseb
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Nabodala

  • 1 kg piščančjih prsi brez kože in kosti
  • 240 ml grškega jogurta
  • 1 žlica bio paradižnikove pasate
  • 1 žlička rdeče sladke paprike v prahu (za odrasle, ki imajo radi pekoče ½ žličke pekoče paprike v prahu)
  • Sok 1 limone
  • 1 žlica olja
  • Sol in poper po okusu
  • Po okusu nekaj celih vejic rožmarina

 

Omaka tzatziki

  • 240 ml grškega jogurta
  • 1 velika kumara (olupljena in brez semen ter narezana na majhne koščke)
  • Sok 1 limone
  • Sol in poper po okusu
  • 1½ žlica nasekljanega koprca

 

Priprava

  1. Piščančje prsi brez kože in kosti narežemo na približno 2 cm velike kose in jih damo v večjo posodo.
  2. Meso prelijemo z grškim jogurtom in dodamo ostale začimbe ter vse skupaj dobro premešamo.
  3. Posodo dobro zapremo in jo damo v hladilnik ter pustimo 12 do 24 ur marinirati.
  4. Meso po mariniranju nabodemo na nabodala (v primeru, da imamo lesena nabodala, je le-ta potrebno predhodno dobro namočiti v vodi, da se pri peki ne zažgejo), ostanek marinade pa zavržemo, ker zaradi mariniranja surovega mesa in bakterij ni užitna.
  5. Nato pripravimo omako tzatziki. V grški jogurt vmešamo olupljeno in na drobno nasekljano kumaro, ki jo predhodno pustimo nekaj časa stati, da spusti vodo . Nato dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo ter shranimo v hladilnik.
  6. Nabodala pečemo na žaru na direktni način (pečemo neposredno nad ogljem oz. virom vročine), med peko jih obračamo, dokler se iz vseh strani lepo ne zapečejo in v sredini meso ni več rožnato (pečemo približno 10 do 15 minut).
  7. Pečena nabodala postrežemo kot samostojno jed s poljubno prilogo ali pa si s kosi pečenega mesa pripravimo nadevane mehke kruhke, ki jim dodamo še zelenjavo in omako tzatziki ter si na ta način sestavimo domači gyros….

Morda vam bo všeč